Cenaze köy köy gezdirildi

  • Mardin’in Ömerli ilçesinde çatışmada şehit düştüğü ileri sürülen bir gerillanın cenazesi, bir aracın bagajına konularak köy köy gezdirilip köylülerin teşhis etmesi istendi. Aralarında çocukların da olduğu 7 kişi dövülerek gözaltına alındı.

Mardin Valiliği tarafından yapılan açıklamayla sokağa çıkma yasağı ilan edilen Ömerli ilçesine bağlı kırsal Kayagöze (Xirbêmamitê), Taşlıca (Xanîsora), Harmankaya (Kewarêxê) ve Duygulu (Yestê) mahallelerinde askeri operasyon başlatıldığı ve Jandarma Özel Harekat (JÖH) timlerinin ev baskınları yaptığı öğrenildi. Baskın yapılan evler didik didik aranıp, eşyalar dağıtıldı. Ev sakinleri ise kaba dayak, hakaret ve küfürlere maruz kaldı.

Ulaşılan bilgilere göre, yapılan ev baskınlarında aralarında yaşlı ve çocukların da olduğu 7 kişi gözaltına alındı. “Örgüte yardım etmek” iddiasıyla gözaltına alınan Mehmet Nezir Bilgiç (52), Kazım Dağ (50), Sultan Bilgiç (46), Ferhat Ortaç (18) M.B. (17), S.Y. (16) ve Ş.D.’nin (15) Mardin İl Jandarma Karakolu’na götürüldüğü bilgisine ulaşıldı. Mardin Valiliği tarafından yapılan açıklamada, gözaltına alınanların yaşları konusunda bilgi paylaşılmadan “7 şüpheli gözaltına alınmıştır” demekle yetinildi.

Mardin Valiliği ve İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamalarda, yürütülen operasyonda 2 HPG’linin şehadeti açıklandı. Bir cenazenin otomobilin bagajında köylerde gezdirilip, köylülere “Bunu tanıyor musunuz?”, “Sizin köyden mi?” şeklinde sorular yöneltildi. Köylüler, kendilerine gösterilen cenazenin HPG’li olup olmadığı konusunda bir bilgilerinin olmadığını dile getirdi.

Cenazeleri alındı

HPG’li olduğu belirtilen iki kişinin cenazeleri aileleri tarafından teslim alındı. Şehit düşen gerillalardan birinin Batman doğumlu Halil Yıldırım, diğerinin de Şırnak doğumlu Serkan Tutak olduğu öğrenildi. Askeriye tarafından aranan ailelerin cenazelerini Mardin Devlet Hastanesi’nden alınması gerektiği söylenmesi üzerine Halil Yıldırım’ın cenazesi Batman Gerçüş ilçesine bağlı Koçak (Kelkînê) Köyünde defnedilirken, Serkan Tutak ise Mardin Nusaybin ilçesinde bulunan Mohris Mezarlığı’na defnedildi.

 Ceset torbasıyla

 Serkan Tutak’ın Nusaybin’de defnedilen cenazesinin yıkanmasına, kefenlenmesine ve cenaze namazının kılınmasına izin verilmedi. Tutak’ın cenazesi dini vecibelerin yerine getirilmeyerek ailesi tarafından ceset torbasında defnedilmek zorunda kalındı. MARDİNDİ

İşkence gören köylüler tutuklandı

Derik’in kırsal mahallelerinde geçtiğimiz yıl gözaltına alınarak işkenceye maruz kalan 6 köylü, yeniden gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Mardin’in Derik ilçesine bağlı kırsal Çayköy (Şeba Jer) ve Çataltepe (Erbete) mahallelerinde 31 Mayıs günü gözaltına alınan 7 köylü, sabah saatlerinde İl Jandarma Karakolu’ndaki ifade işlemlerinin ardından Mardin Adliyesi’ne sevk edildi. Adliyeye sevk edilen köylülerden biri serbest bırakılırken, 6’sı “örgüt üyesi olmak” iddiası ile tutuklanmaları istenerek, Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Hakimliğe sevk edilen köylüler Bedrettin Özge, Halil Bergin, Aydın Özdurak, Mahmut Temel, İbrahim Temel ve M. Nezir Demli aynı iddia ile tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Tutuklanan köylülerden Bedrettin Özge, Halil Bergin ve Aydın Özdurak’ın 17 Aralık 2019’da, Mahmut Temel, İbrahim Temel ve M. Nezir Demli’nin ise 21 Ekim 2019’da Derik kırsalında yaşanan çatışma ve ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında insansız hava aracı ile çekilen görüntülerinin tutuklanmaya gerekçe yapıldığı öğrenildi. Aynı zamanda tutuklanan isimler hakkında 2017’de bir kişinin verdiği ifadenin de tutuklanma gerekçesi yapıldığı öğrenildi.

Derik Çayköy (Şeba Jer) kırsal mahallesinde 17 Aralık 2019’da yaşanan çatışma ve ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından 8 kişi gözaltına alınmış, Mardin İl Jandarma Karakolu’nda tutulan köylüler işkence ve kaba dayağa maruz kalmıştı. Köylüler, serbest bırakılmalarının ardından işkenceye dair suç duyurusu yapmış, İHD tarafından hazırlanan raporda da köylülerin işkenceye maruz kaldıklarına yer verilmişti. Tutuklanan Mahmut Temel, İbrahim Temel ve M. Nezir Demli de 21 Ekim 2019’da gözaltına alındıkları sırada feci şekilde darp edilmişti.

MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2026 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.