Brahimi zor durumda
Taraflar arasında arabulucu olan Brahimi de olumsuz gidişatı gizlemeyerek “Söyleyecek fazla bir şeyim yok. Çok gelişme sağlayamadık” dedi. Buna karşın Brahimi dün de taraflarla görüşmeye devam etti.
ABD ile Rusya devrede
Cenevre’deki müzakerelerden hiç bir sonuç çıkmayınca ABD ile Rusya devreye girdi. Heyetlerle görüşmeden önce Brahimi sabah saatlerinde Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ile görüştü. Brahimi’nin Gatilov’dan rejim yetkililerine görüşmelerde ilerleme kaydedilmesi konusunda baskı uygulamasını istediği belirtiliyor.
Görüşme öne çekildi
Ayrıca, Brahimi’nin Cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Gennady Gatilov ve ABD Dışişleri Bakanı Yardımcısı Wendy Sherman ile yapmayı planladığı görüşmenin bugün öğleden sonraya alındığı bildirildi.
Obama: Cenevre’de barış uzak
Öte yandan ABD’nin Başkanı Barack Obama da Cenevre görüşmelerinin ülkedeki şiddeti azaltma hedefine yakın olmadığını söyledi. Suriye’deki durumu “korkunç” olarak niteleyen Obama, ülkenin parçalara ayrıldığını ve bunun küresel güvenlik açısından tehlike arz ettiğini belirtti. Ancak şu anda askeri müdahaleyi düşünmediklerini söyledi.
CENEVRE/WASHINGTON