Cezaevinden mezara gönderdiler

  •  Cezaevine girdikten sonra akciğer kanserine yakalanan ve hastanede 19 gün boyunca kelepçeli bir şekilde tedavi edilen Tahir Gürdal, cezası ertelendikten 13 gün sonra yaşamını yitirdi.

Cezaevine girdikten sonra akciğer kanserine yakalanan ve Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde günlerce kelepçeli bir şekilde tedavi edilen Tahir Gürdal (53) cezası ertelendikten 13 gün sonra yaşamını yitirdi. 

Mezopotamya Ajansı (MA), 21 Kasım Pazartesi günü “Kanser hastası 19 gündür hastanede kelepçeli tutuluyor” başlığıyla servis ettiği haber sonrası kelepçeleri sökülen Gürdal’ın cezası 6 ay ertelenmişti. Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevinde yaklaşık 10 yıldır tutuklu olan ağır hasta Gürdal (53), tedavi edilmek üzere Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne sevk edilmişti. Gürdal, günlerce kelepçeli tedavi gördüğü hastanede 28 Kasım Pazartesi günü cezası ertelenerek serbest bırakıldı. Gürdal, önceki gün yaşamını yitirdi. 

Gürdal’ın cenazesi, önceki akşam dini vecibelerinin yerine getirilmesinin ardından Colemêrg’in Gever ilçesinde defnedilmek üzere yola çıktı. Gürdal’ın cenazesi sabahın erken saatlerinde Gever’de bulunan “Pira Kerem Axa” mevkiinde yüzlerce kişi tarafından karşılandı. Onlarca araçtan oluşan konvoyla birlikte Gürdal’ın cenazesi, Orman Mahallesi’nde bulunan mezarlığa defnedilmek üzere tekrara yola koyuldu. Aile evine götürülen cenaze, daha sonra yüzlerce kişinin katılımıyla defnedildi.

Fehime Gürdal

Annesi: Azap çekti

MA'ya konuşan annesi Fehime Gürdal, “Oğlum yasak sürecinde Gever’de haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklandı. Çok hastaydı ve kaç aydır hastalığından kaynaklı azap çekiyordu. Perişan hale gelmişti. Bu haline rağmen cezaevinden çıkarmadılar. Oğlum, azap çekerek cezaevinde öldü. Tahir, zalimlerin elleriyle öldürüldü” dedi.

Hastanede öğrendik

Gürdal’ın oğlu Birhat Gürdal ise babasının cezaevine girmeden önce herhangi bir hastalığının olmadığını söyledi. Babasının yaklaşık bir yıldır hasta olduğunu aktaran Gürdal, “Cezaevi yönetimi ve yetkililer bize babamın hasta olduğunu söylemedi. Babam haftalarca telefon açmıyordu. Cezaevi memurları, ‘Baban sağlam sizinle konuşmak istemiyor’ diyordu. Bir yılın ardından babamı Amed’e götürdüklerini, akciğer kanseri olduğunu öğrendik. Cezaevi yönetimi babamın hastalığını aileden sakladı. Hastalığı ağırlaştıktan sonra Amed’e götürdüler. Orada da bize haber vermediler. Avukat eşliğinde öğrendik. Biz öğrenene kadar çok geç olmuştu” şeklinde konuştu.

Birhat Gürdal

Ayakları kelepçeleydi

Babasıyla 25 gün hastanede kaldığını ve bu süreçte birçok zorlukla karşılaştığını kaydeden Gürdal, şöyle devam etti: “Hastanede tedavi gördüğü halde ayakları kelepçeliydi. Ben kantine inip su alınca bile dönüşte üzerimi arıyorlardı. Kapıda bekleyen jandarmalar, ‘baban siyasi tutukludur size huzur vermeyeceğiz’ dedi. Hastanede de büyük bir baskı vardı. Kaç defa infaz kurumlarına babamın hasta olduğunu, bırakılması gerektiğini söyledik. Siyasi olduğu için üzerinde durmadılar. Babam gibi hasta olan binlerce tutuklu var cezaevinde. Ben bu acıyı yaşadım başkalarının yaşamasını istemiyorum. Hasta tutsakların serbest bırakılmasını, babamın ölümünün son ölüm olmasını istiyorum.”

Ölmesini beklediler

Gürdal’ın 22 yıllık komşusu Bahaddin Balcı, gözyaşları arasında yaşamını yitiren arkadaşını anlattı. Balcı, “Hastalığı ağır olmasına rağmen serbest bırakılmadı. Tahir yaşamını yitirene kadar tahliyesi ertelendi. Tek isteğim şu an cezaevinde olan tüm hasta tutukların derhal serbest bırakılmasıdır. Daha fazla ailelerin canlarının yanmasını istemiyorum. Devlet tutukluları ölüme sürüklüyor” diye konuştu. 

Telefonu tutamıyordu

Gürdal’ın yeğeni Emrah Gürdal ise şunları söyledi: “Açık görüş günü olmasına rağmen görüşümüz kapalı görüşe çevirilerek engellendi. Kapalı görüşe ise tekerlekli sandalye ile geliyordu. Telefonu tutacak durumda değildi. O hasta haliyle kapalı görüşe getirmişlerdi. Tedavisi için hastaneye yatırıldı, gidip görmek istedik ama odaya bile girmemize izin verilmedi. Artık kimsenin bu eziyeti çekmesini, bu zulmü yaşamasını istemiyorum.”  MA/HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.