Mainzer Allgemeine Gazetesi’nde konuya ilişkin yer alan haberin ilk satırında ‘Orada susamayacak kadar çok şeyler gördük’ cümlesinin yer alması dikkat çekiyor. 25 Nisan tarihli gazetedeki haber şöyle devam ediyor: “Aşırı insan hakları ihlalleri ve Kürtlere baskıları gördükten sonra eve dönüp rutin işlemlere devam etmek mümkün olmuyor.”
IPPNW adına hak ihlallerini izleyen 14 kişilik izleme ekibi arasında sağlıkçı Christa Blum, emekli papaz Friedrich Vetter ve Mainz Üniversitesi’nden Rainer Kohlhaas da yer alıyor.
İzlenimleri arasında bir çok belediye başkanı, insan hakları aktivisti, avukat ve doktorla görüşen sağlık ekibi, tam 18 yıldır her yıl Newroz ayı olan Mart ayında Türkiye’ye gidiyor. Blum, Mainzer Allgemeine Gazetesi’ne verdiği demeçte, uzun yıllardan sonra Kürtlerin bayramı olan Newroz’un bu yıl tekrar yasaklandığını, Kürtler ile Türkiye hükümeti arasında bir ışınma sürecinden sonra şimdi tekrar buzlu bir sürece geçildiğini açıkladı.

‘Avrupa bizi niçin duymuyor’
 Rainer Kohlhaas ise mağdurların anlatımlarına atıfta bulunarak, yılın ilk üç ayında 600’ü aşkın insanın keyfi gerekçelerle tutuklandığını hatırlattı. Kohlhaas , “Bu tutuklananlar PKK’li değiller, bunlar sivil vatandaşlardır. Bize bu konuda tutuklu mağdurlarından gelen tek soru ‘Avrupa bizi niçin duymuyor’ sorusu oldu” diye konuştu.

Dışişleri’ne mektup
 İzleme Örgütü, Almanya Dışişleri Bakanı Westerwelle’ye konuya ilişkin resmi ve açık mektup gönderdiklerini ve “Kürtler kendilini unutulmuş hissetmesinler” vurgusu altında Avrupa’nın sorumluluklarını ve görevlerini hatırlattı.
Çalışmalarında dolayı 1985 yılında Nöbel Ödülü alan IPPNW, uzun yıllardır başta Türkiye ve İran olmak üzere Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerindeki sağlık ve insan hakları ihlallerini delegasyonlar şeklinde izliyor, ihllalleri Avrupa kamuoyuna aktarıyor.

NİHAL BAYRAM - MAİNZ