HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Partimizin simgesi olan çınar ağacı gibi derinlere kök salmışız. HDP, bütün kimlik ve inançların sırtını dayadığı koca bir çınar ağacıdır” dedi.

Buldan, partisinin grup toplantısında konuştu. HDP’nin kuruluşunun 6’ncı yıl dönümüne denk gelen grup toplantısına Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD), Demokratik Alevi Derneği (DAD), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Danimarka Alevi Birlikleri Federasyonu, Demokratik İslam Kongresi, Mahalleler Birliği,  Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Devrimci Parti, Türkiye İşçi Partisi (TİP) ve Halkevleri yönetici ve üyeleri katıldı. Ayrıca HDP’nin tutuklu seçilmişlerin yakınları ve hayatını kaybeden hasta tutuklu Koçer Özdal’ın ailesi de katılanlar arasındaydı.

   

Buldan, “Dün, 15 Ekim, halklarımız ve Türkiye demokrasisi açısından önemli bir gündü. Tüm engelleri, barajları, fırtınaları aşa aşa bugünlere gelen, emeğimiz, alınterimizin, göz nurumuz olan partimizin 6’ncı kuruluş yıl dönümüydü. Türkiye halklarının umudu, sesi ve cesur yüreği olan HDP’nin kuruluş yıldönümü hepimize kutlu olsun” dedi. HDP’yi tanımlayan Buldan, şöyle devam etti: “Partimizin simgesi olan çınar ağacı gibi derinlere kök salmışız. HDP, Kürt, Türk, Ermeni, Arap, Çerkes, Alevi, Süryani, Êzidî, Hıristiyan, Müslüman bütün kimlik ve inançların sırtını dayadığı koca bir çınar ağacıdır. HDP, sokakta, meydanda, tarlada, fabrikada, madende, inşaatta emeği sömürülen işçidir, emekçidir. HDP dili, kültürü ve varlığı yok sayılan Kürt’tür. 74 fermandan geçirilen Êzîdî’dir. HDP, barış için semaha dönen Alevidir, Hatay’ın Uzun Çarşısında bir Arap’tır, Mor Gabriel’de bir Süryani’dir, Sur küçelerindeki Ermeni’dir, Ulu Cami’deki Müslüman’dır. Bir tarafımız Mazlum Doğan’a, diğer tarafımız Mehmet Tunç’a, Asya Yüksel’e, Sakinelere, Seve Demir’lere uzanır. Bizler, altı yaşında bir parti olarak çok genç, usu kırk yıllık geleneği olan bir parti olarak çok köklüyüz. Bir yanımızda Mahir Çayan durur diğer yanımızda Şeyh Bedrettin.

 HDP, zalimler önünüzde diz çökmeyen ve zalimlere dert olan Seyit Rıza’nın, Dağkapı Meydanı’nda darağacına giderken dik duruşuyla bir halka var olma direncini veren Şeyh Sait’in, Karadeniz’in azgın dalgalarında Mustafa Suphilerin, sosyalist mücadelenin aydınlık yüzü Behice Boranların, idam sehpasında Türk ve Kürt halklarının mücadelesini haykıran Denizlerin, zindanlarda direnişin simgesi İboların, Kemallerin, Hayrilerin, Orhan Doğanların mücadele mirasına sahiptir. HDP dündür, bugündür, yarınlarımızdır. Yeni yaşamdır. Özgür yaşamdır.”

 

Öcalan fikriyatının eseridir

 HDP fikriyatının Öcalan’a ait olduğu vurgusu yapan Buldan, şunları dile getirdi: “Elbette HDP’nin başarı hikayesinin, HDP fikriyatının mimarı ve her zaman halkların ortak mücadelesine ve kardeşliğine inanan Sayın Öcalan’a buradan selamlarımızı gönderiyoruz. Sayın Öcalan, Türkiye halklarının eşit ve özgür ortak geleceğini düşünen, bunun için mücadele eden bir liderdir. Halklar arası bir köprüdür. 1999’dan bu yana yaşadığı ağır tecrit koşullarına rağmen barış çizgisinden geri adım atmamış olması bunun kanıtıdır. HDP fikriyatı da, kendisinin halkların ortak geleceğine olan inancının bir göstergesidir. Bu nedenle diyoruz ki; tecridi mutlaka kırmalıyız. Bunun yolu da ortak mücadeleyi yükseltmekten ve faşizme karşı safları sıklaştırmaktan geçmektedir”