Çinliler Türkiye otobanına girdi

Dünya Haberleri —

Çinliler Türkiye üzerinden ABD'ye göç ediyor -  Foto: AFP

Çinliler Türkiye üzerinden ABD'ye göç ediyor - Foto: AFP

  • 1990’dan beri en yoğun Çinli göçmen akını ile karşı karşıya kalan ABD’ye geçenlerin çoğunluğu Türkiye üzerinden sınıra ulaşıyor. Meksika sınırından girenlerin sayısı 24 bin oldu. 

Meksika üzerinden ABD'ye giren Çinlilerin sayısında ciddi artış yaşanıyor. ABD'nin resmi verilerine göre, geçen sene Meksika sınırından ABD'ye girmeye çalışan 24 bin Çin uyruklu kişi yakalandı. Bu rakam bir önceki sene 15 binden azdı. 
Yıllık göç verilerini karşılaştıran New York Times'ın (NYT) haberinde, söz konusu rakamın bundan önceki 10 yıllık dönemde güney sınırından ABD’ye yasadışı olarak girerken yakalanan toplam Çinli sayısını geçtiğine dikkat çekildi. NYT, Çin'den bu kadar büyük bir göç akınının en son 1990'larda yaşandığına işaret etti.
Meksika sınırından ülkeye girmeyi planlayan Çinlilerin, önce Türkiye'ye geldiği, buradan da kendilerinden vize istemeyen Ekvador'a gittiği NYT’nin haberinde geniş yer buldu. Güney Amerika ülkesine varanlarınsa Kolombiya ve Panama üzerinden ABD'ye ulaştığı belirtildi. 
NYT, ABD'ye giren Çinlilerin çoğunun kendi ülkelerinde gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılan, orta sınıfa mensup yetişkinler olduğunu aktardı. Haberde, söz konusu kişilerin ne tür suçlardan gözaltına alındığına dair bilgi paylaşılmazken, Çinli düzensiz göçmenlerin genelde New York şehrine gittiği belirtildi. 
Kimliğinin açıklanmasını istemeyen ABD'li bir yetkilinin NYT'yle paylaştığı rakamlara göre, ABD'nin haklarında sınırdışı kararı verdiği yaklaşık 1,3 milyon kişiden neredeyse 100 bini Çinli. WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.