Cinsel saldırılar kasıtlı ve stratejik

Kadın Haberleri —

.

.

  • BM Raportörleri, Etiyopya, Eritre, Tigray ve Amhara güçlerine kadına yönelik cinsel saldırılara son verin çağrısında bulundu. 

Etiyopya’daki iç savaşa ilişkin BM Raportörleri, Etiyopya, Eritre, Tigray ve Amhara güçlerine kadına yönelik cinsel saldırılara son verin çağrısında bulundu. Geçtiğimiz cuma günü yapılan açıklamada, Etiyopya’da yaşanılanları “korkunç” diye tanımlayan Raportörler, kadına yönelik saldırıların kasıtlı ve stratejik olduğunu kaydetti. Amacın mağdurların ait olduğu etnik azınlık grubunu terörize etmek, aşağılamak olduğunu belirten Raportörler, “Bu vahşi eylemlerin mağdurlar üzerinde, hayatta kalanlar için yardıma, desteğe ve telafiye erişim eksikliği nedeniyle daha da kötüleşen yıkıcı fiziksel ve psikolojik etkileri var” açıklamasında bulundu.

Tecavüz mağdurlarını  yüzde 90’ı çocuk

Raportörler, cinsiyete dayalı şiddetin kesin yaygınlığının bilinmemesine rağmen, tahminlerin şok edici olduğunu kaydetti.

BM haber sitesine göre, Kasım 2020'den 2021’in Haziran ayına kadar, hayatta kalan yaklaşık 2,204 kişi Tigray bölgesindeki sağlık tesislerine cinsel saldırıya uğradığını bildirdi. Sağlık tesislerinin verilerine göre cinsel saldırıya uğrayanların yüzde 90’ı kız çocuklarından oluşuyor. Raportörler, korku, damgalanma, sağlık ve destek merkezlerine ulaşamama nedeniyle kadınlara yönelik cinsel saldırının gerçek boyutlara tam ulaşmanın mümkün olmadığını belirtti. Kadınların ağırlıkta barındıkları bölgelerde, evlerde saldırıya uğradığını açıklayan Raportörler, kadınlara yönelik tecavüzün baskı yapmak veya intikam almak amacıyla yapıldığını kaydetti. 

Savaştan en çok  etkilenen Eritreli kadınlar

Etiyopya'da özellikle yerinden edilmiş kadın ve çocuklar ile Tigray bölgesinde yaşayan Eritreli mülteci kadın ve çocukların tecavüze uğradığını aktaran Raportörler, Eritreli kadın ve kız çocuklarının çatışmadan ciddi şekilde etkilendiğini ve iki kat mağdur edildiğini açıkladı.

Tarafları insan haklarına saygı göstermeye çağıran Raportörler, Etiyopya İnsan Hakları Ofisi ve onun BM muadili tarafından hazırlanan ortak tavsiye raporundaki maddeleri uygulamaya çağırdı. 

Tavsiye raporun içeriği

Bu tavsiyeler, kadınları ve kız çocuklarını tecavüzden ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin diğer biçimlerinden korumak için acil önlemler almayı, mağdurlara tazminat sağlamayı, sağlık hizmetlerine anında erişimi kolaylaştırmayı ve tüm cinsel şiddet olaylarının bağımsız ve tarafsız bir şekilde soruşturulmasını sağlamayı içeriyor.

HABER MERKEZİ 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.