Cizîr ve Nisêbîn'de gelenek sürdü

Nisêbîn 2023 Newrozu

Nisêbîn 2023 Newrozu

  • Türk devlet terörüne rağmen serhildanlarla Kuzey Kurdistan'da Newroz'a öncülük eden Cizîr ve Nisêbîn, dün yine tüm görkemiyle Newroz alanlarını doldurdu. 

Depremde yaşamını yitirenlere adanan Newroz’un final kutlamaları, dün 9 ayrı merkezde gerçekleştirildi. "Her der Newroz, her dem azadî" ve "Newroz ateşiyle özgürlüğe" şiarıyla Amed'in yanı sıra Cizîr (Cizre), Nisêbîn (Nusaybin), Panos (Patnos), Bazîd (Doğubayazıt), Golan (Göle), Cihanbeyli, Çanakkale ve Bandırma'da Newroz ateşi yakıldı.

“Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla Cîzre’nin Banê Xanê Mahallesi’nde büyük coşkuyla kutlanan Newroz’a on binler katıldı. Şirnex’ın birçok ilçesinden alana ulaşmaya çalışan yurttaşlar, Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) flamaları ile alandaki yerlerini aldı. Newroz alanına gelen gençler, hem alanın girişinde hem de alanın içinde havai fişekler patlattı. Alanda, "Bijî Serok Apo", "Bê Serok Jiyan na be", "Bijî Newroz", "Bijî berxwedana zindana", "Şehîd namirin" ve “Direne direne kazanacağız” sloganları yankılandı. Newroz'a katılan on binler, “Çerxa Şoreşê” ve “Kobanê” marşını okudu. 

Saygı duruşunun ardından Newroz ateşi yakıldı. Daha sonra yerlerine kayyum atanan Cizre Belediyesi Eşbaşkanları Berivan Kutlu ve Mehmet Zırığ sahneye çıktı. Zırığ, “Bunları göndermeye 40 kaldı. 40 gün sonra onları geldikleri yere göndereceğiz” dedi. Ardından Kollektifa Avazên Botanê grubu sahne aldı. On binler, müzik grubunun seslendirdiği şarkılar eşliğinde halaya durdu.

Bazîd 

‘Mecalleri yok’ diyenler baksın

Kutlamada konuşan HDP Şirnex Milletvekili Nuran İmir, yer ve gökyüzünün sallandığını, bütün sokakların haykırdığını belirterek, “Mecalleri yok, diyenler, bu alana baksın. İşte halk burada. Biz Kürt'üz ve buradayız. Kimse mücadelemizin önünü kesemez. Botan halkının iradesini teslim almak için her türlü baskı ve zorbalığı yapıyorlar ama kursaklarında kaldı. 14 Mayıs’ta tamamen son vereceğiz” dedi.

İmir’in konuşmasının ardından sanatçı Mehmet Atlı sahne aldı.

HDP Wan Milletvekili Sezai Temelli de konuştu. Temelli’nin konuşması sık sıkı, “Hükümet istifa” ve “Kahrolsun faşizm” sloganlarıyla kesildi. Konuşmaların ardından program sanatçı Xecê sahne almasıyla devam etti. 

Cizre

Nisêbîn’de alan dar geldi

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin) ilçesi Cegerxwin Parkı'nın karşısında bulunan alanda gerçekleştirilen Newroz kutlamasına sabah saatlerinden itibaren başlandı. Polis bariyerleriyle çevrilen Newroz alanı renkli flamalarla süslendi. Newroz alanını dolduran on binler, "Newroz pîroz be", "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana zindana" ve "Jin jiyan azadî" sloganları attı. 

Alanda binlerce kişi halay çekerken, saygı duruşunun ardından ilk olarak Tertip Komitesi adına konuşan Mehmet Şirin Barış, Nisêbîn halkına teşekkür etti. Kitle sloganlar eşliğinde kutlamalarını sürdürürken, cezaevinden gönderilen mesajın okunmasıyla coşku daha da arttı. Newroz ateşini yüzlerce kişi birlikte yaktı. 

HDP Milletvekili Gülser Yıldırım'ın ardından HDP’li Mehmet Rüştü Tiryaki konuştu. Tiryaki, kilit parti olmaya devam edeceklerini belirterek, başta kayyum siyaseti olmak üzere iktidarın zulmüne son vereceklerini belirtti. Kitlenin Öcalan lehine sloganlarını sürdürdüğü alanda Tiryaki, Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, "Buradan İmralı'ya da selamlarımızı gönderelim. Bir haftada çatışmayı sonlandıracağını söyleyen Sayın Öcalan üzerindeki ağır tecridi de kıracağız" ifadelerini kullandı. 

Koma Agire Jiyan sahne aldı. Grubun seslendirdiği şarkılar eşliğinde devam eden kutlamada hem coşkulu hem de duygusal anlar yaşandı. "Diren ha Diyarbekir" ve "Beritan" şarkılarını kitle hep birlikte seslendirirken, alan hınca hınç doldu. 

HDP Sözcüsü Ebru Günay ise zulümler ve depremlerde hayatını kaybedenler için 14 Mayıs’ta iktidardan hesap soracaklarını kaydederek, "Gönderiyor muyuz bu iktidarı" diye sordu. "Evet" ve "Tayyip İstifa" karşılığı verildi. 

Haber hazırlanırken program devam ediyor. 

Panos

6 merkezde daha

Newroz, bugün ayrıca Agirî'nin Panos (Patnos) ve Bazîd (Doğubayazıt) ile Erdexan'ın Golan (Göle), Cihanbeyli, Çanakkale ve Bandırma'da da kutlandı. ŞIRNAK / MARDİN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.