Çocuğun Kürtçe şarkısı da faşizme büyük darbedir

  • Ma Music Akademisi eğitmenleri, “Bir çocuk kendi dilinde şarkı söyleyebiliyorsa, bu seni yok etmeye çalışan faşizme karşı en büyük darbedir” dedi. 

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) tarafından kabul edilen 21 Şubat Dünya Anadil Günü, bu yıl da Kürtçeye dönük inkar politikalarıyla karşılanıyor. Kürtler, kültürel soykırım politikaları ile ana dillerine dönük baskı ve saldırılara karşı mücadeleyi sürdürüyor. İktidarı boyunca Kürtçeye dönük baskı, yasak ve saldırıları sürdüren AKP, bu durumu çok dilli hizmet veren belediyelere atadığı kayyumlarla derinleştirdi. Kayyumların ilk işi, tek dilli uygulamaya geçmek, parklara ve sokaklara verilen Kürtçe isimleri kaldırmak, Kürt kültür ve sanat kurumlarını kapatmak oldu.

Amed Büyükşehir Belediyesi’nin Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) yönetiminde olduğu 2010’da hizmete açılan Aram Tigran Kent Konservatuarı, 2016’da atanan kayyum tarafından kapatıldı. Kürt kültür ve müziği çalışmaları yürüten konservatuar, binlerce kişiye eğitim verdi, onlarca eğitmen yetiştirdi. Konservatuarın kapatılmasıyla “Bu halkın çocuklarını müziksiz bırakmayacağız” diyen konservatuar eğitmenleri, 4 Mart 2017’de Ma Music Akademisi’ni kurdu. “Herkes için müzik, her yerde müzik” sloganıyla yola çıkan akademi önemli çalışmalara imza attığı 6 yıllık süreçte, Kadın Korosu, Çocuk Korosu, MA Orkestrası, Doğal Ritim Orkestrası, Zarok Ma ve Dengbêj Akademisi kurdu. 

Herkes sorumlu görmeli

Ma Music eğitmenlerinden Evin Tiryaki ve Ferhat Ertaş, 21 Şubat Anadil Günü vesilesiyle MA’dan Eylem Akdağ’a konuştu. Eğitmen Ferhat Ertaş, “Kürtler olarak medyada, müzikte, resimde, her alanda bu dili yeni nesillere aktarmaya çalışıyoruz. Bu mirası bize Cegerxwîn bıraktı, her Kürt genci evinde, sokağında, varlık nedeni olan kendi ana dilinde konuşmalı, düşünmeli ve hareket etmeli. Kendini bu konuda sorumlu görmeli ve bu dili yaşatmalı. Biz de bu amaçla elimizi taşın altına koyduk” dedi. Kendilerinin müzikle cevap olduklarını belirten Ertaş, asimilasyonun temel hedefinin çocuklar olduğuna dikkat çekek, buna karşı eğitim yaşını 0-5 arası yaş grubuna indirdiklerini söyledi. 

Devraldıkları miras üzerinden şekillendirdikleri Kürtçe müzikle milyonlara ulaştıklarını kaydeden Ertaş, “Biz bugün belki 600 çocuğa eğitim veriyoruz ama atölyelerimizle binlere ulaşıyoruz. Kurdistan’ın her yerinde insanlarla buluşup binlere ulaşırken, şarklılarımızla da milyonlara ulaşıyoruz. Bugün yaptığımız bir şarkı her eve, bütün çocuklara ulaşıyor. Bu da yok edilmek istenen dil ve kültürümüze karşı en büyük cevaptır. Bugün bir çocuk kendi dilinde şarkı söyleyebiliyorsa bu seni yok etmeye çalışan faşizme karşı en büyük darbedir” şeklinde konuştu. 

Hem müzik hem dil dersi

Eğitmen Evin Tiryaki, müziğin yanı sıra Kürtçe dil eğitimi de verdiklerini hatırlatarak, “Dilimizle, kültürümüzle ve çalışmalarımızla mücadele ediyoruz. Dilimiz üzerinde yoğun bir baskı var, buna karşı direniyoruz. Konserlerimizin, oyunlarımızın yasaklanmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.