
Çocuk işgücü kullanan ülkelerin sayısı artarken, bu ülkelerin başında Bangladeş, Hindistan, Madagaskar, Kenya gibi ülkeler geliyor. Listeye yeni ülke olarak Yemen de eklendi.
Zorla Çalıştırılanlar ve Çocuk İşçilerin üretimde kullanıldığı 74 ülkenin isimleri ve 126’sı çocuk işçiler tarafından üretilen 181 çeşit ürünün listesi yayınlandı. Geçen yıla göre dünyada köle emeği kullanımında olumlu bir gelişme yaşanmadığı gibi çocuk emeği kullanan ülkelere bir yenisi daha eklendi.
ABD İşçi Departmanına bağlı Uluslararası Çalışma Sorunları Bürosu tarafından “2014 Zorla Çalıştırılanların ve Çocuk İşçilerin Ürettiği Ürün Listesi” yayınlandı. Listeye göre çocuk işçi kullanılan ürünlerin büyük çoğunluğu, tişört gibi giyim maddelerinin üretiminde kullanılan pamuklu ürünlerden oluşuyor. Gıdada ise karpuz ve pirinç gibi dünyada kullanımı yaygın ürünlerde yoğunlaşan köle işgücü kullanımı var. Yayınlanan listede yer alan 74 ülkede 181 çeşit ürünün 126’sı, çocuk işçiler tarafından üretiliyor. Raporda, geçtiğimiz yıllara göre olumlu anlamda dikkat çekici bir iyileşme olmazken, ürünlerin sayısına iki ürün eklenirken, çocuk işçi kullanan ülkeler arasına ise Yemen de girdi.
Tişörtleri çocuklar üretiyor!
Listede verilen ürünler ve çocuk işçiler ile zorla çalıştırılan işçiler oranına bakıldığında, özellikle tekstil alanında çocuk işçi kullanılmasından dolayı giydiğimiz tişörtlerden en az birinin bir çocuk işçi tarafından üretilme ihtimali çok yüksek.
İşçi ve çocuk hakları uzmanları, H&M, Esprit, Lee, Wrangler, Nike, J.C. Penneyand Wal-Mart gibi firmalardan piyasanın altında fiyatlarla alınan ürünlerde, köle emeğinin kullanılma ihtimaline dikkat çekiyor ve “Birkaç dolar daha fazla ödeyerek bu tür emeğin kullanımının engellenmesine destek olabilirsiniz” çağrısı yapıyor.
Şu ana kadar yayınlanan raporların altıncısı olan raporda çocuk işgücü kullanan ülkelerin başında Bangladeş, Hindistan, Madagaskar, Kenya, Kamboçya, Malezya ve bu yıl listeye eklenen Yemen geliyor. Yine Malezya ve Özbekistan ise zorla elde edilen emek kullanımında başı çekiyor.
Kahveden giyime çocuk emeği
Tarımda zorla elde edilen ürünlerin yüzde 59’u, fabrikasyon ürünlerde yüzde 38’i, maden alanında ise yüzde 28’i çocuklarca üretiliyor. Çocukların ürettiği ürünlerin belli başlıları ise şöyle: Kazakistan’dan tütün, Nikaragua’da kahve, Fildişi Adalarında kakao, Tayland’da karides ve diğer deniz ürünleri, Brezilya’da giyim eşyası.
DİHA/İSTANBUL