Çocuk katili çavuş gözaltında tutulmadı

Erdem Aşkan

Erdem Aşkan

  •  Gever'de 5 yaşındaki Erdem Aşkan'a çarparak ölümüne neden olan uzman çavuş A.K.P, adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

 

Yeşil Sol Parti Colemêrg vekilleri, 5 yaşındaki Erdem Aşkan’ı araçla çarparak katleden uzman çavuş A.K.P’nin serbest bırakılmasına tepki göstererek, “Suçlu yine Kürt çocuğu oldu. Adaletiniz batsın!” dedi.

Colemêrg'in (Hakkari) Gever (Yüksekova) ilçesinden Wan güzergahına ilerleyen Yüksekova İlçe jandarma Komutanlığında görevli uzman çavuşa ait araç, Erdem Aşkan isimli 5 yaşındaki çocuğa çarptı. Aşkan, çarpmanın etkisiyle yolda 50 metre savruldu. Aşkan’a çarpan uzman çavuş kaza yerinde toplanan yurttaşlarla yaşadığı tartışma ardından yurttaşlara silah çekerek, olay yerinden kaçtı. Olay yeri inceleme ekipleri ve trafik polislerinin yaptığı incelemelerin ardından Aşkın’ın cenazesi Yüksekova Devlet Hastanesi’ne kaldırıldı. Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturma başlatıldı. Aracı kullanan uzman çavuş, Yüksekova ilçe Emniyet Müdürlüğüne çağrıldı. 

Emniyet'teki ifadelerin ardından sevk edildiği savcılık, uzman çavuşu değil de 5 yaşındaki Aşkan'ı asli kusurlu buldu. Savcılık, katil uzman çavuşun adli kontrol şartı tedbirlerinin uygulanmasının ardından serbest bırakılması talebiyle Yüksekova Sulh Ceza Hakimliğine sevk etti. Hakimlik de katil uzman çavuşu adli kontrol şartıyla serbest bıraktı. Uzman çavuş tekrar görevinin başına döndü. 

Aşkan’ın Avukatı Ömer Faruk Aşkan ise verilen cezaya tepki göstererek, “Olay tespit tutanağında çocuğun kusurlu görülmesi vicdanların kabul edebileceği bir durum değildir, yüksek hız ve trafik kurallarına aykırılık sebebiyle yaşamını yitiren çocuk değil de olay esnasında burnu kırılan Uzman Çavuş un olayın asıl mağduru konumuna getirildiğini görmekteyiz” dedi.

Kürt olduğu için 'kusurlu'

Yeşil Sol Parti Colemêrg milletvekilleri, karara tepki gösterdi. Benzeri olayların sıklıkla yaşandığını hatırlatan Vezir Parlak, “Çocuklar dışarıdayken annelerimizin gönlü hiçbir zaman rahat olmadı ve her an çocuklarının başına bir şey gelme kaygısı nedeniyle evlerinde huzur içinde oturamadılar. Bu durum annelerimizde de geriye kalan çocuklarda da ağır bir travma yarattı. Bu tablo, Hakkâri'de halkımızın karşı karşıya kaldığı hukuksuzluğu gözler önüne sermeye yetiyor ve cezasızlık politikaları yeni cinayetleri işleme konusunda failleri de cesaretlendiriyor. En büyük sorumluluk Adalet Bakanlığı ve Hakkari Valiliğinindir. Erdem Aşkan'ın failleri adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken kendisi Kürt olduğu için kusurlu bulunuyor” dedi,

Yeşil Sol Milletvekili Onur Düşünmez de şunları ifade etti: “Önleyici tedbirler almayan, negatif yükümlülüklerini yerine getirmeyen devlet ve asgari trafik kurallarına dahi uymayan personelleri bir canımızı daha aldı. Cezasızlık zırhına gerekçe olarak bu sefer trafik kazası yazıldı. Etkili soruşturma yapılması için olayın takipçisi olacağız.”

Öznur Bartın ise şunları kaydetti: “Masum çocukların, yüreği paramparça edilmiş annelerinin iki eli yakanızdadır. Kılıf uydurulan kaçıncı vahşet bu? Kürt çocuk suçlu bulundu! Hayattan koparanlar elini kolunu sallayarak salıverildi. Adaletiniz batsın.”  HAKKARİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.