Çocuklara işkenceye takipsizlik

  • Van’da yaşları 13-17 arasında değişen üç çocuğa işkence yapan polisler hakkında açılan soruşturma takipsizlikle sonuçlandı. 

 

DİNDAR KARATAŞ / MA/VAN

Van’da işkenceye uğrayan çocuklara 26 yıla kadar hapis cezası istenirken, işkenceciler için soruşturmaya gerek görülmedi.

Van’ın İpekyolu ilçesine bağlı Xaçort (Hacıbekir) Mahallesi’nde 15 Şubat 2019’da gözaltına alınan Ö.S. (14), Ş.Y. (16) ve O.D. (17), gözaltına alınmaları sırasında ve götürüldükleri karakolda işkenceye maruz kaldı. Van Barosu’na bağlı avukatların başvurusu üzerine savcılık, “Zor kullanma yetkisine ilişkin sınırı aşılması”, “Nitelikli kasten yaralama” suçundan, olay günü orada bulunan polisler hakkında soruşturma başlattı. İki yıl geçmesine rağmen ilerleme sağlanamazken dosyaya bakan 5 savcı da değişti. Son savcı, “Kovuşturmaya yer yok” kararı vererek, dosyayı kapattı. Polis müdahalesinin, Polis Vazife ve Salahiyetler Kanun’una atıf yapılan kararda, çocukların yakalanması, yakalandıktan sonra kaçmalarının ve direnmelerinin engellenmesi amacıyla polislerin fiziksel kuvvet uyguladığı savunuldu.

Karara tepki gösteren avukat Naci Duman, yurttaşların maruz kaldığı işkencenin üzerinin kapatıldığını belirterek, “Dosya kapsamına alınması için Emniyet’ten defalarca kez kamera kayıtları talep edilmesine rağmen görüntüleri göndermedi. Yine polislerin o gün kullandığı araçlara ait kamera görüntüleri ‘yok’ denilerek verilmedi” diye konuştu.  

 Öte yandan çocuklar hakkında, “Tehlikeli maddeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme”, “Görevi yaptırmamak için direnme”, “Hakaret”, “Örgüt üyesi olmak”, “Örgüt propagandası yapmak” ve “Trafik güvenliğini tehlikeye sokmak” suçlamalarıyla 10 yıldan 26 yıla kadar hapis cezası istenen davanın 2. duruşması, dün Van 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Eksik hususların giderilmesi ve henüz dinlenilmeyen tanıkların dinlenilmesi için duruşmayı erteleyen mahkeme heyeti, ayrıca işkenceye uğrayan çocuklardan Ş.Y’nin kendisine işkence eden polisleri teşhis etmesi için de Bölge İdare Mahkemesi’ne talimat yazılmasına karar verdi. Davanın bir sonraki duruşması 16 Aralık’ta görülecek.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.