Çocuklarımız sahipsiz değil

Şafi Hayme

Şafi Hayme

  • Türk cezaevlerinde 27 Kasım’da başlatılan açlık grevine başlayan tutsaklardan Mehmet Hayme’nin babası Şafi Hayme, “Çocuklarımız sahipsiz değildir’’ dedi.

MEDİNE MAMEDOĞLU / AMED

Mehmet Hayme, 2016’a Muş/Varto’da gözaltına alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderildi. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alan Hayme, şimdi Antalya L Tipi Kapalı Cezaevinde tek kişilik hücrede kalıyor. Gazetemize konuşan açlık grevindeki tutsaklardan Mehmet Hayme’nin babası Şafi Hayme, oğlunun son telefon aramasında kendisi gibi üç tutsağın daha açlık grevine başladığı bilgisini verdiğini söyledi. Şafi Hayme, “Tecride karşı dışarıda halkın ses çıkarması gerekirken, bugün bu yük cezaevlerinin omuzunda. Halk sessizliğini kırmadığı için tutsaklar canlarını ortaya koyarak açlık grevine girdi. Dört duvar arasında bunun direnişini veriyorlar. Tek talepleri de hem İmralı’da hem de kendileri üzerinde tecridin sona ermesi. Eğer İmralı ile bir görüşme sağlanırsa bir çözüm ve barış kapısı açılır” diye konuştu. 

Süresize dönebilir

Tutsakların 15 Şubat’a kadar dönüşümlü açlık grevinde olacağını hatırlatan Hayme, “Oğlum sonuç alamadıkları taktirde süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine gireceklerini söyledi. Bizler bunların yaşanmasını istemiyoruz. Tutsaklarımızın yaşadığı ihlaller zaten ortada. İçeride dört duvar arasında yaşamadıkları işkence ve ihlal yok. Hasta tutsaklar tedavi edilmiyor, cezası bitenler tahliye edilmiyor. Kimi zaman içeride su ve yemek de verilmiyor. Bu kadar ihlalin yaşandığı bir ortamda tutsaklar yalnız kalırsa daha çok baskıya ve işkenceye maruz bırakılacak” dedi. 

Kürt halkına ve insan hakları kurumlarına tutsakları sahiplenme çağrısında bulunan Şafi Hayme, şu mesajı verdi: “Bizim çocuklarımız sahipsiz değildir. Evladı cezaevinde olan ya da olmayan herkese buradan çağrı yapıyorum; el ele verip tutsaklarımıza sahip çıkalım. Evde oturmakla bu sorunları çözemeyiz, herkesin elinden geleni yapması gerekiyor. Bizler her daim çocuklarımızın arkasındayız, bunun için de pişman değiliz. Bu zulüm karşısında kim olsa direnir.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.