Çoğu ülke kadınları yüz üstü bıraktı

Kadın Haberleri —

.

.

  • Hükümetlerin salgına verdiği tepkileri izleyen yeni bir Birleşmiş Milletler veri tabanına göre, çoğu ülke Covid-19’dan kaynaklanan serpinti sırasında kadınları ve kızları yeterince korumada başarısız kaldı.

Küresel cinsiyet takipçisi, 206 ülke ve bölgenin kadınlara ve kız çocuklarına yönelik şiddeti nasıl ele aldığını, ücretsiz bakım çalışanlarını nasıl desteklediğini ve kadınların ekonomik güvenliğini nasıl güçlendirdiğini inceledi.

Sadece şiddet vakalarına karşı önlem

The Guardian’da geçen habere göre, 42 ülkenin bu alanların hiçbirinde kadınları destekleyecek hiçbir politikası yoktu. Her üç kategoride de yalnızca 25’i bazı önlemler almıştı.
Pandemi sırasında aile içi şiddet vakaları arttı ve veriler, 135 ülkenin yardım hatları ve sığınma evleri gibi cinsiyete dayalı şiddet vakalarına yanıt vermek için önlemler aldığını söyledi.

Ekonomide savunmasız kaldı

Eylül ayı başlarında BM, pandemi ve onun yan etkileri nedeniyle kadınlar arasındaki yoksulluk oranının yüzde 9,1 oranında artacağını tahmin etmişti. Temmuz ayında McKinsey Global Enstitüsü, krizin kadınların işlerini erkeklerinkinden 1,8 kat daha savunmasız hale getirdiğini bildirdi, ancak cinsiyet eşitliği konusunda şimdi harekete geçilirse, önümüzdeki on yılda küresel gayri safi yurt içi hasılaya 13 trilyon dolar eklenebileceğini bildirdi.

Bakım yükü daha da arttı

Altmış bir ülke, kadınlar üzerindeki bakım yükünü hafifletmek için harekete geçmişti ancak bu durum, okullar kapatıldıkça ve yaşlılar tecrit edildikçe arttı.
BM Kalkınma Programı (UNDP) direktörü Mirjana Spoljaric Egger, hükümetler tarafından Covid-19’un etkisini azaltmak için getirilen önlemlerin çoğunun “uzun vadeli politikalara dönüşebileceğini” söyledi ve ekledi: “Gelişim yörüngesini değiştirme potansiyeline sahibiz ... ve bu fırsatlardan yararlanmalıyız” dedi.
UN Women’ın genel müdür yardımcısı ve eski bir cinsiyet bakanı olan Åsa Regnér, hükümetlerin artık bakım sorumluluklarını kadınlardan uzaklaştırmak için önlemler alması gerektiğini söyledi. Regnér, “Ebeveyn izni programlarının uygulanması önemlidir. Ülkede gündüz bakımı, yaşlı bakımı programlarının uygulanması önemlidir. Bunlar genellikle ilk yatırım yaptığınızda oldukça pahalı sosyal yatırımlardır, ancak karşılığını verirler” dedi.
Kalkınmada Kadın Hakları Derneği direktörü Hakima Abbas ise şunları ekledi: “Pandemi, sosyal koruma sistemlerindeki bir zayıflığı gerçekten ortaya çıkardı, ancak toplumumuzun bakım işine ne kadar bağlı olduğunu ortaya çıkardı. Aynı zamanda bakım yükünü de keskin bir şekilde artırdı. Devletler bakım hizmetlerine yatırım yapmalıdır. “

İlerleme masaya yatırılacak

Perşembe günü, BM Kadınlar (UN WOMEN), 25 yıl önce belirlenen cinsiyet eşitliği hedeflerinin ilerlemesini değerlendirmek için BM genel kurulunda üst düzey bir toplantıya ev sahipliği yapacak.
BM Kadınlar’ın 170 ülkeden alınan verileri kullanarak Mart ayında yayınladığı rapora göre, kadınların çoğu erkeklerden yüzde 16 daha az ücret alıyor ve yaklaşık beşte biri aile içi şiddete maruz kalıyor. Erkeklerin parlamento koltuklarının yüzde 75’ine, yönetim pozisyonlarının yüzde 73’üne sahip olduğu, iklim müzakerecilerinin ve neredeyse tüm barış müzakerecilerinin yüzde 70’ini oluşturduğu tespit edildi. 

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2025 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.