Coşku bir an bile eksilmedi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Bu yıl 8’incisi düzenlenen Sakine Cansız Festivali büyük bir coşku ile kutlandı. Yağmurun dahi coşkuyu dindiremediği festivalde kadınlar bir kez daha mücadele sözlerini yineledi.

ERDOĞAN ZAMUR/ZURİH

Fransa’nın başkenti Paris’te 9 Ocak 2013’te katledilen PKK’nin korucularından Sakine Cansız anısına bu yıl 8’inci festival düzenlendi. Kürt Kadın Hareketi tarafından İsviçre’nin Zürih kentinde “Kadın Kırımına Karşı Direnişi Büyütelim” şiarıyla yapılan Sakine Cansız Festivali’ne 38 kadın örgütü destek verdi. Festival bu yıl İzmir HDP il binasında katledilen Deniz Poyraz’a adandı. Sakine Cansız ve Deniz Poyraz’ın büyük posterlerinin asıldığı festivale sabahın erken saatlerinde katılımcı kurumlar, kendilerine ayrılan yerlerde stantlarını kurdu. Halk ise sabahın erken saatlerinde çocukları ile birlikte evlerinden çıkarak festival alanına akın etti.

Cansız için aşure dağıtıldı
Festivalin resmi programı başlamadan önce Demokratik Alevi Hareketi (FEDA) Muharrem ayı (12 İmamlar) nedeniyle aşure dağıttı. İsviçre FEDA Başkanı Songül Demir yaptığı konuşmada Sakine Cansız’ın Pir’leri olduğunu belirterek, “Bu yıl Sakine Cansız festivali 12 imam orucunun bittiği güne denk geldi. Pirimiz, rehberimiz Sakine Cansız için aşure yaptık. Bu festivalin özgürlüklere vesile olmasını diliyoruz” dedi.

Kürt kültürüne yoğun ilgi
Çok sayıda İsviçreli’nin de festivale katılması dikkat çekerken, İsviçre’de seçilmiş Kürt siyasetçilerinin tamamına yakını da festival alanındaydı. Çimlerde çocuklarıyla birlikte oturan ailelerin görüntüsü karnaval havasını yansıtırken, çocuklar için düzenlenen yarışmalar eğlenceli anlar yaşattı. 
Kürdistan’daki tarihi yapıların maketleri festivale farklı bir renk katarken, dengbejler için kurulan siyah kıl çadır ve köy yaşamına dair motifler yabancıların ilgi odağı oldu. En fazla fotoğraf çekilen yer ise “sepî” ile “meşk”’in kurulduğu alan oldu.

Şehitlere olan sözümüz 
Festivalin sahne programı saygı duruşuyla başladı. Katılımcı kurumların temsilcileri mesajları için sahneye davet edildi. TJK-E aktivisti Zozan Serhad, Sakine Cansız’ın mücadele yaşamına vurgu yaparak, “Kadın Kırımına Karşı Direnişi Büyütelim şiarıyla bugün düzenlediğimiz Sakine Cansız festivalinde bizler Saraların, Rojbînlerin ve Ronahîlerin bıraktıkları yerden mücadeleyi sürdürerek özgür kadın ve özgür toplum hayallerini gerçekleştireceğiz. Bu bizim şehitlerimize olan sözümüzdür” dedi.

KJK’nin mesajı 
Konuşmalar ardından müzik programı ve şiirler birbirini takip etti. KJK Koordinasyonu adına iletilen kutlama mesajında da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecride dikkat çekilerek, kadınlar öncülüğünde başlatılan “Dem Dema Azadiye yê” kampanyasının başarıya ulaştırılması temelinde, kadınlara mücadeleyi büyütme çağrısı yapıldı. 

Yağmur coşkuyu dindiremedi
Denbêjler için kurulan çadırdaki program ise tam başlarken yoğun bir sağanak yağmur başladı. Sahne programıyla eş zamanlı yapılan dengbêj etkinliği yağmur nedeniyle istenilen izleyici kitlesine ulaşmadı. Sahne programı kesintisiz devam etti ve gençler sağanak yağış altında halay çekti. Yağmur aralıklarla devam etse de kitle ısrarla alanda kalıp sanatçılara eşlik etti.

En fazla ilgi gören performans
Festivalde Kewe, Jala, Dilan Top, Venge Destar, Hozan Gulan, Medi, POP Chestra, yerel erbane grubu ve folklor ekibi sahne aldı. Folklor ekibinin son oyununda gerilla kıyafeti giyen kadınların temsili olarak siyah peçeler giyenleri özgürleştirmesi izleyenlerden alkış aldı. Gösterilerin içinde en fazla ilgiyi Flemenco-Tanz performası gördü.

Heyva Sor standı hareketliydi  
Festivaldeki en hareketli stand ise Heyva Sor standı oldu. Kürt siyasetçi Demir Çelik ile Jineoloji standı ise kitap okumak isteyenlerin adresi oldu. Tabii Kürtler denince kebap olmazsa olmaz. En uzun kuyruk kebap yapan standın önü oldu. Festival halaylarla son buldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.