CSIS: PKK tehdit değil

Dünya Haberleri —

  • Center for Strategic and International Studies (CSIS) PKK’nin terör örgütleri listesinden çıkartılması ve Türk devletinin Kürtlere karşı saldırlarını durdurması gerektiğini yazdı. Sınırlara müdahale etmeksizin Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkı (Self determinasyon) için mücadele eden, Kurdistan İşçi Partisi’nin (PKK) "Batı için bir tehdit olmadığını" raporlaştıran CSIS Demokratik Konfederalizm’in bölücülük olmadığına dikkat çekti.

Küresel Terörizm Tehdit Değerlendirmesi, PKK’nin "Batı için bir tehdit olmadığını", Türkiye'nin bütünlüğüne "anlamlı bir tehdit" oluşturmadığını ve ilgili güçler terörizme karşı küresel mücadelede kilit bir rol oynadığı sürece yok edilmeyeceğini ortaya koydu. İngilizce yayın yapan MEDYA NEWS sitesinin haberine göre, ABD yanlısı düşünce kuruluşu Center for Strategic and International Studies (CSIS) tarafından yayınlanan rapor, DAİŞ ile mücadelede ABD ile birlikte çalışan geniş Kürt siyasi hareketinin rolünü vurguluyor. PKK'nın Türkiye için oluşturduğu tehdidin sınırlı olduğunu ve hareketin hiçbir zaman Batılı devletlere saldırmayı ya da onları tehdit etmeyi amaçlamadığını vurgulayan ve hareketin bölgede önceden var olan sınırlara meydan okumayı amaçlamayan demokratik bir ideolojiyi benimsediğine dikkat çeken rapor, PKK'nın uluslararası terör listelerinden çıkarılması ve meşru bir siyasi ve askeri aktör olarak muamele görmesi gerektiği yönündeki argümanları daha da güçlendirecektir.

Raporda yer alan istatistiklere göre, PKK daha sonra bozulan barış görüşmeleri doğrultusunda Türkiye'den Irak'a çekildi, yani şiddet olaylarının çoğu artık bu ülkede meydana geliyor ve Türk Silahlı Kuvvetleri ile PKK militanları arasında silahlı çatışmalar ve genellikle sivil kayıplarla sonuçlanan yaygın Türk hava saldırıları oluşturuyor.

Türkiye'nin PKK ve ABD müttefiki, Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri (QSD) gibi Kürt gruplara yönelik saldırılarının sadece "istikrarsızlığı artırmaya ve DAİŞ ile mücadeleye harcanabilecek kaynakları eritmeye" yaradığı uyarısında bulunan yazarlar, Türkiye'nin kendi sınırları içindeki olayları, olayla hiçbir bağlantısı olmayan Suriye bölgelerini hedef almak için bir bahane olarak kullandığına dikkat çekiyor. Raporun yazarları, Türkiye’nin bu eylemlerinin DAİŞ’i güçlendirdiğine dikkat çekiliyor.

Yazarlar "PKK'nin şiddeti reddetmediğini ve bu yönde bir istek de göstermediğini" belirtmekte, ancak bu tehdidin "askeri baskının yoğunlaştırılmasıyla" ortadan kaldırılamayacağını savundu. Sonuç olarak, “Türkiye'nin PKK'yı yok etme umudu kalmamıştır" deniliyor. Hukuk uzmanlarına göre, PKK'nin küresel ölçekte listeden çıkarılması: “Türkiye ve PKK’nin uluslararası hukuk çerçevesinde devam eden çatışma sırasında işlenen suçlardan eşit derecede sorumlu tutulmasını sağlayacak; Türkiye'nin PKK karşıtlığını içerideki Kürt yanlısı muhalefeti tasfiye etmek ve komşu ülkeleri işgal edip bombalamak için bir bahane olarak kullanmasını engelleyecek; ve Türkiye'de barış müzakerelerinin yeniden başlaması için baskı yaratacaktır” deniliyor.  WASHINGTON

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.