DAİŞ Ajaja Höyüğü’nü ele geçirdiğinde burada önceden bilinmeyen, binlerce yıllık heykeller ve çivi yazılı tabletler keşfetti, ve sonrasında da bunları yok etti. DAİŞ artık kentte olmamasına rağmen 2 yıldır yol açtıkları yıkım her geçen gün daha da gözler önüne seriliyor.

2014 yılında da Tarihi Eser Bakanlığı, DAİŞ’in Şadikanni’ye ait heykelleri parçaladığı fotoğraflar yayınlamıştı. Antik kente verilen zararın çok daha büyük olduğu fark edildi.

Irak sınırından 50 km uzakta büyük bir tepe üzerinde bulunan höyük, çoğu yerdeki uzun tünellerle delik deşik edilmiş ve harap duruma getirilmiş. Yağmacıların açtığı büyük delikler her adımda bir görülürken, kırık tarihi eser parçaları da her yerde.


‘Eserler Türkiye’ye kaçırıldı’

Asur imparatorluğu MÖ ilk binyılda gelişti. Suriye Arkeolojisini Koruma Derneği’nden Şeyhmus Ali “Ajaja Höyüğü, ya da antik Şadikanni, Asur ülkesinin ana şehirlerinden biriydi” diyor. Buradaki eserlerin çoğu 19. yüzyılda keşfedildi ve çok uzun bir süre önce buradan götürülüp, Suriye ya da başka ülkelerdeki müzelere yerleştirildi. Fakat DAİŞ militanları, ve hatta yerel defineciler, arkeologların henüz ortaya çıkarmadığı, toprak altındaki eserleri çıkarmış. Bu paha biçilmez eserleri yok etmiş ya da kaçakçılığını yapmışlar.

Haseke Tarihi Eserler Departmanı müdürü Halid Ahmo ise “Ajaja Höyüğü’nün yüzde 40’tan fazlası DAİŞ tarafından yok edildi ya da yağmalandı” dedi.

Ahmo AFP’ye yaptığı açıklamada “Kazdıkları tüneller, o dönemin ekonomik, sosyal ve politik tarihini ortaya çıkarabilecek paha biçilemez değerdeki arkeolojik tabakaları yok etti“ diyen Ahmo, höyüğe ait birçok tarihi eserin Türkiye’ye ve oradan da Avrupa’ya kaçırıldığını söyledi. 


HASEKE