DAİŞ üyesi için yolun sonu

Dünya Haberleri —

.

.

  • Saddam Hüseyin’in 1700 kişinin ölümünden sorumlu tutulan DAİŞçi yeğeni Lübnan’da yakalanarak Irak’a teslim edildi.

2014 yılında DEAŞ tarafından gerçekleştirilen katliama katılmaktan aranan ve Saddam Hüseyin’in yeğeni olan Es-Sebavi Lübnan’dan Irak’a getirildi. Tutuklanan Abdullah es-Sebavi Irak’ın eski diktatörü Cumhurbaşkanı Saddam Hüseyin’in üvey kardeşinin oğlu.

Lübnan güvenlik güçleri tarafından Cuma günü tutuklanan Abdullah es-Sebavi kımızı bülten ile aranan DAİŞlilerdendi. Bu yılın Haziran ayında hakkında arama kararı çıkartılan ve Lübnan’da yaşayan Es-Sebavi 2014 yılında DEAŞ çetelerince gerçekleştirilen toplu katliamın sanığı. Dahil olduğu, 1700 Iraklı askerin esir alındıktan sonra infaz edildiği olay tarihe ‘Spyker Katliamı’ olarak geçti.

Lübnanlı bir adli kaynağa göre, 1994 doğumlu es-Sebavi, 11 Haziran 2022’de bir Irak vatandaşının talebi üzerine Interpol’ün tutuklama emriyle tutuklandı ve Irak’ta suç işlemek ve katliam yapmaktan yargılandı. Abdullah es-Sebavi’nin ailesi, oğullarının olaylar sırasında Yemen’de olduğunu belirterek suçlamaları reddetti.

2014 yılında Irak’ın Salahaddin kentinin merkezi Tikrit'i ele geçiren DEAŞ çeteleri, aynı yılın Haziran’ında yüzlerce kişinin kurşuna dizildiği görüntüyü dünya kamuoyuna duyurmuştu. Savaşta dehşet stratejisi de denilen korku yayarak rakibi savunma pozisyonuna sokmayı amaçlayan taktik başarılı olmuş Irak kentleri bu ve bir dizi buna benzer olay sonucu direnmeksizin düşmüştü.

Irak öldürülen kişilerin Spyker Askeri Üssü'ndeki güvenlik görevlileri olduğunu açıklamıştı. Olayla ilgili Irak Parlamentosun yaptığı açıklamada da "kurşuna dizilerek öldürülen" yaklaşık 1700 kişinin askeri öğrenci ve güvenlik görevlileri olduğu bildirilmişti. Katliamda öldürülenlerin bir kısmı Dicle Nehri’ne atılırken çoğu toplu mezarlara gömüldü.

Bin 700 kişinin öldürüldüğü katliamda ilgili yargılanması tamamlanan 24 kişi idam cezasına çarptırıldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.