Avrupa’daki Kürdistanlılar ve dostları, bir kez daha Türk devletini ve Rojava’nın üzerine salarak katliamlar yaptırdığı DAİŞ’i protesto için alanlara çıktı. Yapılan yürüyüş, gösteri ve toplantılarda, katliamcı zihniyet lanetlenerek, Kürdistan halkının özgürlük yolculuğunun engellenemeyeceği vurgulandı.

Almanya’nın başkenti Berlin‘de Almanya Demokratik Kürt Toplum Merkezi (NAVDEM) ve Berlin Halkların Demokratik Platformu (Berlin-HDP) tarafından yapılan çağrı üzerine yüzlerce kişi, katilamı kınadı, katliamcıları protesto etti. Berlin Kottbuser Tor Metrosu’nun yanında önceki gün biraraya gelen Kürtler ve dostları, Orienplatz’a kadar yürüdü. Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin de aralarında bulunduğu eylemde yapılan konuşmalarda, DAİŞ eliyle yapılan katliamda Türk devletinin rolüne dikkat çekildi. Sık sık ‘Terörist Türkiye’, ‘Katil Erdoğan’,  ‘Bijî Berwxedana Kobanê’ sloganları atıldı. 

Almanya’nın Saarbrücken kentinde de DAİŞ’in yaptığı katliama lanet yağdı. Katliamı öğrenen Kürtler ve dostları Perşembe akşam saatlerinde kent merkezinde toplanarak DAİŞ ve destekçisi Türk devletini protesto etti. 

Protesto etkinliğinde çok sayıda YPG, YPJ bayrağı taşındı. Ayrıca katliamı kınayan pankartlar açıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda bu tür terör saldırıları ve katliamlarla Kürtlerin yılmayacağı dile getirildi. Bu tür katliamları, Kürtleri ülkelerine daha da bağlı hale getireceğine vurgu yapıldı. Eylemde, bu katliamda Türkiye’nin aktif rol üstlendiği belirtildi. 

Stuttgart Schlossplatz’ta önceki gün yapılan protesto etkinliğine yüzlerce kişi katıldı. Kürdistanlıların yanı sıra Türkiye sol örgütleri ve Alman sol ve antifaşist gruplar da protesto eylemine katıldı. Almanca, Kürtçe ve Türkçe okunan açıklamada katliamı kınanarak, Türk devleti ve Erdoğan’ın sorumlu olduğu belirtildi. 

Münih Marienplatz’da toplanan Kürdistanlılar ve dostları da  Kobanê’den yaşanan katliamı lanetledi. Kürdistanlıların yanı sıra göçmen örgütleri ve Alman sol, sosyalist örgütleridenin destek verdiği eylem perşembe günü saat 17.00’de başladı. Eylemde sık sık ‘Terörist Türkiye’ sloganı atıldı. Eylem saat 19.00’da atılan sloganlarla son buldu.

Frankfurt kentinde Frankfurt Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Kürdistan Öğrenciler Birliği(YXK) tarafından yapıla çağrı üzerine yüzlerce Kürdistanlı ve dostları Frankfurt Merkezi Tren Garı’nda biraraya geldi. Tren garından Römerplatz’a kadar yürüyen eylemciler sık sık DAİŞ ile Türkiye’nin ortaklığını dile getiren sloganlar attı. Alman sol grupları, ‘PKK Yasağı Kaldırılsın’ pankartı arkasından yürüdü. Eyleme gençlerin yoğun katılımı dikkat çekerken, savaş karşıtı gruplar da eyleme destek verdi. Eylem, saat 21.00’de Römerplatz’da sloganlarla son buldu.  

Mannheim-Ludwihshafen Demokratik Kürt Toplum Merkezi ile  Demokratik Güç Birliği’nin çağrısı üzerine yüzlerce kişiyle Paradeplatz’da gerçekleştirilen miting, önceki gün saat 17.30’da başladı. Eylemde konuşan NAV-DEM Eşbaşkanı Fatoş Yener Göksungur, “Tüm Kürdistan halklarını ve dostlarını demokratik eylemler çerçevesinde büyük bir eylem hamlesi başlatması çağrısında bulunuyoruz” dedi. Eylemde, Demokratik Güç Birliği bileşenleri de birer açıklama yaparak yaşanan saldırıları kınadı. Miting atılan sloganlarla sona erdi.   


Havaalanı’nda DAİŞ protestosu

Katliamı protesto amacıyla Danimarka’nın başkenti Kopenhag’da bir grup Kürdistanlı, Kopenhag Havaalanı’nda oturma eylemi yaptı. DAİŞ’in yanısıra çete örgütünün yönlendiricisi ve destekçisi olan Türk devleti de kınandı. 

DAİŞ’in Kobanê’de sivillere yönelik katliamı, Fransa’nın başkenti Paris‘in Viller Le Bel banliyösünde protesto edildi. Bir saat boyunca yapılan eylemde, ‘Bijî Berxwedana Kobanê’ ve ‘Terörist Türkiye’ sloganları atıldı. Gençlerin öncülük ettiği eylem korteji Villers Le Bel Tren Garı’nın önüne geldiğinde yazılı bir basın açıklaması yapıldı. Açıklamada, Türkiye’nin YPG ve YPJ’nin DAİŞ karşısında aldığı başarıları hazmetmediği, bundan dolayı da başta kadın ve çocuklar olmak üzere yüzlerce sivilin ölümüyle sonuçlanan katliama imza attığı dile getirildi. 


 Y.ÖZGÜR POLİTİKA HABER EKİBİ