
Irak ve Suriye’de adı işlediği savaş ve insanlığa karşı suçlar ile gündeme gelen DAİŞ çetesi, Kürtler, uluslararası koalisyon ve her iki ülkenin ordusu tarafından darbelenirken, bir yandan da işlediği suçlar karşısında uluslararası alanda hesap vermesi talep ediliyor.
Irak, Türkiye tarafından himaye edilen terör örgütü DAİŞ’in işlediği savaş ve insanlık suçlarının delillerinin toplanarak sorumlularının yargılanması için Birleşmiş Milletler’den (BM) yardım istedi.
Irak Dışişleri Bakanı İbrahim Caferi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e gönderdiği mektupta, DAİŞ‘in Irak topraklarında işlediği insanlık suçlarının sorumlularının yargılanması gerektiğini belirtti.
Sivillere ve tarihi eserlere saldırdı
DAİŞ’in sivillere yönelik çok ciddi suçlar işlediğini, arkeolojik bölgelerdeki tarihi eserleri ve alt yapıyı tahrip ettiğini kaydeden Caferi “Bunlar insanlığa karşı suçtur ve DAİŞ’in adalet önüne çıkarılması önem arz etmektedir. Uluslararası toplumdan, DAİŞ üyelerinden hesap sorulması için uzmanlık yardımı talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Caferi, Irak’ın İngiltere ile bu konuda bir BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı hazırlamakta olduğunu da belirtti.
Saklanacak yer bırakmamayı amaçlıyorlar
Öte yandan İngiltere’nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Jonathan Allen da gazetecilere yaptığı açıklamada Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) sunulmak üzere bir karar tasarısı hazırlığında olduklarını vurguladı. Allen “Tasarı, DAİŞ’e saklanacak bir yer bırakmamayı amaçlamaktadır” dedi.
Allen, tasarı konusunda BMGK üyeleriyle istişarelerini sürdürdüklerini ve en kısa zamanda oylamaya sunulmasını umduklarını kaydetti.
Aktör George Clooney’in eşi avukat Amal Clooney, mart ayında Irak hükümetine, özellikle Êzîdî Kürt kadınlarına yönelik suçların faillerinin cezalandırılması için BM’den yardım istemesi çağrısında bulunmuştu.
BAÐDAT
DAİŞ’in eğittiği çocuklar Avrupa’da
İngiliz yayın kuruluşu BBC, DAİŞ tarafından eğitilen çocuk yaşta mültecilerin, Avrupa ülkelerine giriş yaptığı ve yetkililerin bu çocukların geçmişinden haberdar olmadığını yazdı. BBC, Yunanistan’da sahte bir İspanyol pasaportuyla yakalanan 16 yaşındaki Mutaassım adlı bir çocukla yapılan röportajı yayınladı. Rakka’da DAİŞ’in propaganda birimlerinde ve hastanelerinde görev aldığı ifade edilen Mutaassım, nasıl eğitildiğini anlattı. Haberde en çok dikkat çeken şey ise Mutaassım’ın Almanya tarafından kabul edilmesi ve Alman yetkililerinin kendisinin geçmişinden haberdar olmaması.
Mutaassım, DAİŞ’in ‘şeriat’ eğitimini görmüş, DAİŞ’in propaganda videolarını çekmiş ve askeri eğitim almış bir çocuk. Şimdi tüm inançlarını terk ettiğini söylüyor.
Mutaassım şu anda Almanya’da bir mülteci kampında yaşıyor.
Başka bir çocuğun da Belçika’ya ulaştığını ve aynı şekilde yetkililerin geçmişinden haberdar olmadığı ifade edildi. Özellikle geçtiğimiz yıl DAİŞ, kafa kesen ve infazlar gerçekleştiren çocukların videolarını yayınlamıştı.
LONDRA