Dayan Ailesi işgüzarlığa geçit vermiyor

Meryem Dayan

Meryem Dayan

  • Cizre’de kayyumun korumalarının kullandığı zırhlı aracın çarpması sonucunda yaşamını yitiren Abdulgaffar Dayan’ın ailesi, kaymakam ve AKP’nin vekilinin tüm ahlaksız girişimleri reddedip sadece adalet istediğini söyledi. 

ÖMER AKIN/MA/ŞIRNAK

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 24 Ocak’ta Cizre Kaymakamı ve belediye kayyumunun koruma polislerine ait zırhlı aracın çarptığı 23 yaşındaki Abudulgaffar Dayan yaşamını yitirdi. Aile, Dayan’ın öldürülmesine neden olan zırhlı araç sürücüsü ve kaymakam hakkında davacı olmasına rağmen etkili bir soruşturma yürütülmüyor. Polis hakkında gözaltı işlemleri dahi yapılmadı. Anne Meryem Dayan (47), “Yaşadığım müddetçe oğlumun hakkını arayacağım. Aradan bunca zaman geçtikten sonra şimdi bizi sormaya ve dosyayı kapatmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar bütün uğraşlarımıza rağmen bizlere kamera kayıtlarını vermediler” dedi. 

Dosyayı kapatmaya çalışıyorlar

 “Bu devletin bize yaşattığı acıdan dolayı her şeyi unuttum” diyen Dayan, şöyle devam etti: “Olay yerinde tutulan tutanakta aracın oğluma çarpması sonucunda 28 metre sürüklendiği tespit edilmiş fakat hala aracın hızını tespit etmek için bilirkişi raporu bekleniyor. Kamera kayıtları dosyaya alınmıyor. Var olan kanıtlar karartılmaya; yavaş yavaş üzerine perde çekilip kapatılmaya çalışılıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bu davanın peşini bırakmayacağım.” 

İlçenin tapusunu da verse davacıyım

 Oğlunun öldürülmesinden birkaç gün sonra üç kişinin evlerine geldiğini ve bunlardan iki kişinin Cizre Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’ndan bir kişinin de kaymakamın kendilerini gönderdiğini söylediğini aktaran anne Dayan,şunları paylaştı: “Kaymakam bunlara, ‘Gidin bakın Abdulgaffar’ın annesinin maksadı nedir’ diye öğrenilmesini istemiş. Onlara, ‘O araca roket değse bir şey olmaz. Öyle bir araç oğluma çarptı ve parçaladı. O aracın sürücüsü bir saat bile gözaltına alınmadı. Sadece oğlumun hakkını istiyorum. Kaymakamdan davacıyım. Kaymakam bu ilçenin tapusunu bile üzerime yapsa hak, hukuk ve adalet istiyorum’ dedim. Dediğim her şeyi not aldılar. Gelenlerden biri de ‘Bir çocuğunu İŞKUR üzerinden işe alalım mı?’ diye sordu. Ona bu söylediklerinin beni kahrettiğini aktardım.” 

Kaymakamın kendisi muhtaç!

Birkaç gün önce kendisine bir telefon geldiğini ve arayan kişinin kaymakamlığa yardım için dilekçe verdiklerini ve dilekçelerinin kabul edildiğini belirttiğini aktaran Dayan, “Onlara, herhangi bir yardım dilekçemin olmadığını söyledim. Bunun üzerine Sosyal Yardımlaşma Vakfı’na gitmemi istedi. Gittim. Bana, ‘Kaymakam 3 kişiyi yardım için senin evine göndermişti ve bunun üzerine 2 bin TL para yardımı geldi’ dediler. Bunu duyunca bacaklarım tutmaz oldu. O söylem oğlumun öldürülmesinden daha ağır geldi. Kendimi toparladıktan sonra orada görevli kişiye ‘Kaymakama söyleyin bu 2 bin TL ona lazımdır. O açtır ve buna muhtaçtır. Ben para aramıyorum, sadece hak ve hukuk arıyorum’ diyerek oradan çıktım.” 

Oğlunun katledilmesinden sonra ifadesine başvurulduğunu ve ifade sırasında kaymakamdan, ambulanstan ve aracın şoföründen davacı olduğunu ifade eden Dayan, olayın üzerinden bu kadar zaman geçmesine rağmen henüz bir dava bile açılmadığını söyledi.  

AKP’nin vekilini evinden kovdu

Bugüne kadar kendilerini hiç aramayan ve sormayan AKP Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik’in kendilerine ziyarete geldiğini kaydeden Dayan, şunları ifade etti: “Rizgin Birlik, 1 Mart günü evime geldi. Gelmeden önce aramışlardı. Gelmesini istemediğimizi söylememize rağmen geldiler. Birlik ve beraberinde birkaç kişiydi. Neden geldiğini sorduğum zaman taziye için geldiğini söyledi. Bugüne kadar gelmedi, aramadı ve sormadı, neden şimdi geldi, diye sorduk. Onunla gelen birisi ise ‘bir çocuğunun kimliğini getir onu işe yerleştireceğiz’ dedi. Ona muhtaç olmadığımı söyledim. Evimizden gitmesini istedik.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.