Dayanışmaya ihtiyaç var

  • Kürt gazetecilerin görevlerini layıkıyla yerine getirdikleri için baskıya maruz kaldıklarını belirten gazeteci ve yazarlar, meslek dayanışmasına en ihtiyaç olunan dönem olduğuna dikkat çekti.

Gazeteci - yazar Aydın Engin, AKP iktidarının halkın haber alma hakkını (ihtiyacını değil hakkını) sağlayan gazetecilerin susturulması gereken bir düşman olarak gördüğünü ifade ederek, “İktidarları boyunca bunun onlarca, belki yüzlerce örneğine tanık olduk. Gerçek gazeteciler AKP iktidarı için oturdukları iskemlelere konan birer raptiye, aşırı derecede can acıtan birer diken. O yüzden AKP iktidarı olanca hukuk tanımazlığı ile saldırıyor. Kuşkusuz gerçeklerin üstünün en çok örtülmek istendiği bölge Kürt illeri ve konu Kürt sorunu. Türkiye dünyada hapisteki gazeteciler sıralamasında birinci sırada. Hapisteki gazeteciler arasında ise Kürt meslektaşlarımız, genç kadın ve erkek haberciler açık ara ile birinci sırada. Galiba MA habercileri de en ön sırada. Meslek dayanışmasının en yakıcı ihtiyacın olduğu günlerdeyiz” diye konuştu.

Sendika.Org editörü Ali Ergin Demirhan de iktidarın kendini sürdürebilmesi için muhalif kesim ve gazetecilere dönük baskıyı arttırdığını ifade etti. Demirhan, “Kürt hareketi ve Kürt basınına saldırmak iktidar için bir zorunluluk. Bölgede yaşananlardan haber aldığımız tek kaynağın özgür basın ve bu geleneğin sürdürücüleri olduğunu bilen iktidar, her geçen gün baskısını o yöne çeviriyor. Bu bir politik operasyondur ama MA muhabirlerinin gözaltına alınıp tutuklanmasının sebebi gazetecilik faaliyetlerini layığı ile yapıyor olmalarıdır. İktidar için tehdit oluşturdukları için baskılanıyorlar” dedi.

Evrensel Gazeteci Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ise şunları söyledi: ”Kürt gazeteciler, gazeteci Dindar Karataş örneğinde görüldüğü gibi yaptığı haberler ve haberlerle ilgili yaptığı görüşmelerden ötürü örgüt üyeliğiyle suçlanabiliyorlar. Bu biçimde sadece yaptığı haberlerden ötürü örgüt üyeliği ve örgüt propagandası suçlamalarıyla tutuklanan çok sayıda meslektaşımız var. Gazeteciler yalnız bırakılmamalıdır. Gazetecilik asla suç değildir. Bu baskılar bizi yıldırmayacak. Ve hakikatin bu ülkede çok daha dile getirilebildiği günlere de erişebilmek için basın özgürlüğüne sımsıkı sarılmak gerekiyor. Meslektaşlarımız derhal serbest bırakılsın.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.