Dayanışmayla sahip çıkacağız

.

.

  • Basın örgütleri ve gazeteciler, iktidarın seçime giderken baskıyı arttırdığını vurgulayarak, dayanışma çağrısında bulundu. 

Gazetecilerin gözaltına alınmasına basın örgütleri ve gazetecilerden tepki geldi. Kısadalga.net yazarı ve gazeteci Mehveş Evin, “HDP’yi kapatma çabası, eleştirel ve demokrat kesimlerin kriminalleştirilmesi, Gezi davasında Osman Kavala’nın yanı sıra aktivistlerin de müebbet cezalara çarptırılması, iktidarın bildiğimiz seçim stratejileri arasında yer alıyor. Hukuksuzluk, düşmanlaştırma, özgürlüklerden yoksun bırakma, şiddet uygulama, maalesef iktidarın tanıdık uygulamaları. Seçim tarihi yaklaştıkça başta ve en çok Kürt siyasi hareketi olmak üzere, tüm eleştirel kesimlerin daha çok baskı ve yıldırma politikasına maruz kalacağı ortada” dedi. 

Seçime doğru giderken basını iyice etkisizleştirme, ezme, dolayısıyla halkı yıldırma politikasına dikkat çeken Evin, "Her iki ittifak denkleminde de yer almayan HDP’yi ve HDP seçmenini sandığa küstürmek, boykot ettirmek amacı güdülüyor. Kimse ses çıkartamasın diye güvenlik, terör, üyelik gibi bahaneler uyduruluyor. Bu acımasız, hukuksuz taktikleri boşa çıkarmanın yolu, demokratik haklarımıza, meslektaş olarak da birbirimize sahip çıkmak” şeklinde konuştu. 
 
Ön habercisidir
 
Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (Basın-İŞ) Genel Başkanı Faruk Eren de durumun, “vahim” bir noktaya geldiğini söyledi. Özellikle Kürt gazetecilere yönelik baskı ve gözaltının sürdüğüne dikkat çeken Eren, “Bu, iktidarın uygulayacağı baskı politikalarının ön habercisi olarak görüyorum” dedi. İktidarın bu politikaların duyulmaması ve teşhir olmaması için gazetecilere yöneldiğini belirten Eren, “OHAL sürecinde benzer bir durum vardı. Birçok gazeteyi kapattılar, gazetecileri tutukladılar. Benzer bir politikayı şimdi de devreye sokmaya çalışıyorlar. Bunun karşılığının olacağını sanmıyorum. Ülkeyi yönetemiyorlar. Bugün ekonomi ve siyasette gelinen nokta ortada. Yine aynı şekilde dış politika da ortada, yönetemiyorlar. Bu nedenle gazetecilere gözdağı vererek, kriminalize ederek durumu idare etmeye çalışıyorlar” diye konuştu. 
 
Kürt sorununda tıkandı
 
Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA) Eşdirektörü Veysel Ok ise iktidarın son dönemlerde Kürt gazetecilere yönelik baskıyı artırdığını ve seçime doğru giderek daha da artıracağı öngörüsünde bulundu. Şu anda Kürt sorunun çözümü konusunda bir tıkanıklığın yaşandığını hatırlatan Ok, “Kürt meselesindeki tıkanıklık her yere yansıyor. Her sabah HDP’ye, Kürt sivil toplum örgütlerine ve gazetecilere yönelik operasyonla uyanıyoruz. İstanbul’da 16 gazeteci gözaltına alındığında nasıl tepki koyuyorsak Diyarbakır için de aynı şeyi yapmamız lazım. İstanbul olsaydı tepki daha farklı olurdu. Gazeteciye, gazeteciliğe yönelik baskıyı ancak ortaklaşarak engel olabiliriz. Bu sebeple herkesin dayanışma göstermesi lazım.”

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.