DEDAŞ işçileri eylemde

DEDAŞ işçileri eylemi / Amed

DEDAŞ işçileri eylemi / Amed

  • DEDAŞ işçileri, haklarının iadesi talebiyle Amed, Mêrdîn, Riha, Sêrt, Şirnex ve Êlih'te iş bıraktı. İşçiler adına konuşan Ferman Akbaş, "Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler yukarıda (elektrik direği üstünde) ölürken, arkamızda bıraktığımız çocukların haklarını talep ediyoruz" dedi.

DEDAŞ işçileri, eş zamanlı olarak 6 ilde maaş ve özlük haklarının düzeltilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi talebiyle eylem yaptı.

Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’de (DEDAŞ) Diyarbakır İl Müdürlüğü (AOB) Arıza-Onarım-Bakım Servisi'nde çalışan işçiler, iş bıraktı. İşçiler, Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü içinde eylem yaptı. İşçiler, “Sendikaya üye olmak, asgari ücret artı yüzde 80 zamlı net ücret, 6 ayda bir maaş ikramiyesi, banka promosyonu, Ramazan ve Kurban Bayramı promosyonu, yıpranma payı hakları, yol ve yemek ücretlerinde devletin belirlediği ücret, mesai ücret artışı ve resmi tatil ücreti, gece vardiyası yüzde 15 ek ücret” taleplerinde bulunuyor. 

İlçelerle beraber bin kişinin katıldığı eylemde, “İşçiyiz, haklıyız kazanacağız” sloganları atıldı. Eylem nedeniyle TOMA ve polisler sevk edildi. İşçilerin eylemi devam ederken, şirket yetkilileri, eylemcilere “Temsilci gelsin görüşelim” talebinde bulundu. İşçiler, yetkililerin dışarıda temsilcilerle görüşmesini isteyerek, eylemlerini sürdürdü. 

Şirket, işçileri tehdit ediyor

Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürlüğü içerisinde kısa bir açıklama yapan DEDAŞ çalışanı Mehmet Köse, işçilerin şirket tarafından tehdit edildiğini belirtti. Köse, “Tehditleri kabul etmiyoruz. Davamızdan vazgeçmiyoruz. Kaza geçiren arkadaşlarımız var. 11 TL ile çalışan arkadaşlarımız var. Direk üstünde elektriğe kapılan, kaza geçiren, hayatını kaybeden arkadaşlarımız var. 11 TL için canımızdan oluyoruz. Kabul etmiyoruz. Sendika hakkımız, söke söke alacağız. Yönetim tarafından tehdit edilen arkadaşlarımız var. Bu saatten sonra olacaklardan sorumlu değiliz, sendika hakkımız. Eylem isterse bir hafta sürsün. Haklarımızı alana kadar vazgeçmiyoruz” şeklinde konuştu. 

İşçiler bekleyişini sürdürürken, işçi temsilcileri şirket yöneticileri ile yaptıkları temasa dair bilgilendirmede bulundu. İşçi temsilcisi Muhammed Kılıç, yaptıkları görüşmeye dair şunları söyledi: “Yönetimle görüşmedik. Aracılarla görüşebildik. Aynı şekilde bize verilen hakkın enflasyon üzerinde olduğu söylendi. Bundan başka bir şey yapılamayacağı söylendi. Bunun üzerine çıkarılmayacağı söylendi. İşçilerin iş başı yapması istendi. Ben de hiçbir şekilde işçileri durduramam. Eylemimizi sürdürmeye çalışacağım” dedi. 

İşçiler de “Direne, direne kazanacağız” sloganlarıyla eylemi sürdürme kararlılığında olduklarını belirtti. 

Mêrdîn'de oturma eylemi

Sendikal hakları için Mêrdîn'de de eyleme çıkan DEDAŞ çalışanları, merkez Artuklu ile Qoser (Kızıltepe) ilçelerinde iş bıraktı. Artuklu'da DEDAŞ İl Müdürlüğü önünde iş bırakan DEDAŞ çalışanları, sendikal haklarının tanınması için oturma eylemi gerçekleştirdi. Oturma eylemi sırasında sloganlar atan işçiler, taleplerinin kabul edilmemesi durumunda eylemlerini yaygın hale getireceklerini belirtti.

İş bırakma eyleminin bir diğer adresi olan Qoser'de ise işçiler Özgürlük Meydanı’nda bir araya geldi. Meydanın başında toplanarak Dicle Epsaş binası önüne kadar yürüyüş yapan işçiler, taleplerini dile getirdi. Alkışlar eşliğinde yürüyüş yapan işçiler, ardından Dicle Epsaş binası önünde açıklama yaptı. İşçiler adına konuşan Ferman Akbaş, sendika istediklerini belirterek, "Biz emeğimizin karşılığını istiyoruz. Bizler yukarıda (elektrik direği üstünde) ölürken, arkamızda bıraktığımız çocukların haklarını talep ediyoruz" dedi. Defalarca çalışmalar sırasında darp edildiğini, ancak kurumu yanlarında görmediklerini dile getiren Akbaş, taleplerinin bir an önce kabul edilmesini istedi. 

Açıklamanın ardından işçiler oturma eylemi gerçekleştirdi.

 

 

Şenyaşar işçilerin yanında

Riha’da ise merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan DEDAŞ İl Müdürlüğünün içinde oturma eylemi yapan işçileri, Yeşil Sol Parti Riha milletvekili Ferit Şeyaşar ziyaret etti. Oturma eyleminde bulunan yüzlerce işçi, alana giren Şenyaşar’ı ayağa kalkıp alkışlayarak karşıladı. İşçilerin taleplerini dinlemek için alanda olduğunu belirten Şenyaşar, “Burada sizlerin taleplerinizi dinlemek için geldim. Talepleriniz insanidir. Bu taleplerinizi Meclis’te dile getirmek istiyorum. Yetkililere taleplerinizi ileteceğiz. Sizin yanınızdayız, sizin için buradayız” dedi. DEDAŞ yetkililerinin çalışanları ve halkı bir birine düşmanlaştırdığını belirten Şenyaşar, şunları söyledi: “Urfa’da ekin eken çiftçilerin elektriği kesildiği için ekinleri kurudu. Borçları ola bilir ama dünyanın hiç bir yerinde çiftçilerin elektriği kesilmemiştir. Borçlar yapılandırıla bilinir, ertelene bilir. Türkiye’de büyük bir ekonomik kriz var ve bunun temelinde adaletsizlikler, üretimin durdurulması var. Sizlerin hak arayışınızda yanınızdayız, sonuna kadar sizin yanınızda olacağız.”

Şenyaşar, ardından işçi temsilcileri ile görüşecek taleplerini dinledi. Şenyaşar’a taleplerini ileten işçiler, oturma eyleminin amacının yetkilileri uyarmak olduğunu belirterek, taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlere devam edeceklerini belirtti. Eylem, alkışlarla son buldu.

DEDAŞ işçileri, Amed’in ilçelerinin yanı sıra Sêrt, Şirnex ve Êlih’te de DEDAŞ şubelerinde aynı taleplerle eylemlerini sürdürdü. AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.