Defend Kurdistan barış savunmasında

Dünya Haberleri —

Hewler/Barış Heyeti

Hewler/Barış Heyeti

  • Alman devletinin ve KDP’nin tüm engellemelerine rağmen Hewlêr’de kuruluşunu ilan eden Defend Kurdistan (Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi) işgale karşı durmaya ve barışı savunmaya devam ediyor. İnisiyatif, 17 Haziran'da Süleymaniye’de “Kürtler arası savaşı” önlemek için yapılacak kitlesel yürüyüşe katılacak.

 

Aralarında parlamenter, senatör, siyasetçi ve belediye başkanlarının da olduğu onlarca kişi geçen hafta dünyanın farklı yerlerinden Hewlêr’e ulaşmaya çalışmıştı. 150 kişilik grubun yarısından fazlası ya sınırdışı edilmiş ya da Hewlêr’e uçmaları engellenmişti. 

Hewlêr’de kalan 70’e yakın barış heyeti üyesi, taleplerini ve tepkilerini ifade etmek için BM ofisi önünde açıklama yapmak istemiş ancak KDP tarafından engellenmişti. Heyetin bulunduğu otel de Asayiş tarafından kuşatmaya alınırken, heyet 14 Haziran günü otelde yaptığı açıklamada Defend Kurdistan’ın (Kürdistan’ı Savun İnisiyatifi) kuruluşunu ilan etmişti. 
 Heyet, Türk devleti tarafından işgal edilen alanlara giderek orada incelemelerde bulunmak, söz konusu alanlarda halka, doğaya ve ekolojiye verilen zararları yerinde görmek ve raporlaştırmak istiyorlardı. Engellemelere rağmen heyet bu talebinde ısrar etmeye devam ediyor. 

Hewlêr’de otelden çıkmasına dahi izin verilmeyen heyet, Süleymaniye’ye geçerek burada kitlesel bir açıklama yaptı. İnisiyatif, açıklamada Hewlêr havaalanında ve kaldıkları otelde KDP asayişi tarafından maruz kaldıkları kötü muameleyi kınadı. 

Hukukun açık ihlali

İnisiyatif, yaptığı açıklamada, “Kürt halkının temel haklarını savunmak ve bölgedeki savaşa tepkimizi paylaşmak için Defend Kurdistan girişimimizi BM önünde bir bildiri ile duyurmak istedik. Yıkılan köyleri ziyaret etmek, bu savaşın mağduru insanlarla konuşmak istedik” diye kaydetti. Açıklamanın devamında şunlar belirtildi: “Hewlêr'e ilk geldiğimizde KDP yönetimi, heyetin Güney Kürdistan'daki çoğu siyasi aktörle diyalog kurmasını engelledi. Ziyaret etmeyi planladığımız kuruluşlar, bizimle yaptıkları toplantılardan çekilmeleri için korkutuldular. Heyetin büyük bir kısmı Kürdistan'a gelemedi. Almanya'nın Düsseldorf kentine doğru 50 kişi sınır dışı edildi ve 27 kişinin (Düsseldorf’ta) uçağa binmesi engellendi. Bu yasadışı uygulamaları ve KDP'nin bizi maruz bıraktığı tüm baskıları şiddetle kınıyoruz. Unutmayalım ki, Türk ordusunun işgali uluslararası hukukun açık bir ihlalidir ve kuşkusuz kabul edilemezdir.”

Talepler:

Güney Kürdistan'a yönelik Türk saldırılarının derhal durdurulması, tüm Türk birliklerinin ve İslamcı paralı askerlerin geri çekilmesi için şu taleplerde bulunuyoruz:

  • Güney Kürdistan'daki Türk işgalini, demografik değişimi, istikrarsızlığı ve etnik temizlik kampanyasını durdurun.
  • Kürdistan'ın doğasının tahrip edilmesini ve sömürülmesini durdurun.
  • Kürt soykırımında uluslararası ve bölgesel güçlerin suç ortaklığına son verilmeli. 
  • Tüm Kürt partileri, kurumları ve halkı, gerillanın Türk işgaline karşı direnişi arkasında birleşik bir duruş sergilemeli.
  • Erdoğan'ın Ortadoğu ve Doğu Akdeniz'deki neo-Osmanlı yayılmacı projesine hayır.
  • Son olarak Kürdistan'ın işgalden arınmış bir bölge olması.”

Süleymaniye’de kitlesel yürüyüş

İnisiyatif, 17 Haziran günü Süleymaniye’de “Kürtler arası savaşı” önlemek için yapılacak kitlesel yürüyüşe katılacak. İnisiyatifin açıklaması sırasında Kürtler arası barışın sağlanması için bu yürüyüşün güçlü geçmesi gerektiği belirtilerek yürüyüşe katılım çağrısı yapıldı. 

Defend Kurdistan'a dair bilgilere şu linklerden ulaşılabilir:

Twitter: https://twitter.com/DefendKurd

homepage: https://defend-kurdistan.com/

Deklaration (deutsch): https://defend-kurdistan.com/internationale-initiative-defend-kurdistan-gegen-die-tuerkische-besatzung/

 

SÜLEYMANİYE

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.