DEM Parti İstanbul için hazır

Dem Parti İstanbul buluşması

Dem Parti İstanbul buluşması

  • DEM Parti’nin İstanbul seçim bildirgesinde, deprem, ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm ve çevre sorunlarına dair projeler sıralandı. Bildirgede, “Ankara’nın vesayetine karşı halkın yönetimi olacak, ‘yaşayan yönetecek’ diyoruz” vurgusu yapıldı. 

DEM Parti, İstanbul seçim bildirgesini Şişli’de bulunan Lütfü Kırdar Kongre Merkezi Marmara Salonu’nda açıkladı. Parti bayraklarıyla süslenen salona, “Dem Dema Stenbolê” ve “İstanbul için DEM geldi” pankartları asıldı. DEM Parti’nin kentteki tüm eşbaşkan adaylarının yanı sıra çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, aydın, yazar ve gazeteci de etkinliğe katıldı. 

DEM Parti’nin İBB adayları Meral Danış Beştaş ve Murat Çepni’nin seçim çalışmalarını konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı. Ardından adaylar Beştaş ve Çepni, İstanbul’a dair seçim beyannamesini açıkladı. İstanbul’un deprem, ulaşım, trafik, kentsel dönüşüm, çevre sorunları gibi temel sorunlarına dair çözüm önerilerinin sunulduğu bildirgede, kentin çok kültürlü dokusuna uygun projeler yer aldı. Halkların kreş, kültür ve sanat başta olmak üzere her alanda kendi ana dilleri ile hizmet alabileceği projelerin yer aldığı bildirgede, kadınlar, gençler, çocuklar, yaşlılar, emekliler ve emekçiler unutulmadı.

Kürt sorununun demokratik çözümüne dair önerilerin de dikkat çektiği bildirgede, tekçi siyasi anlayışa karşı 3. Yol vurgusu yapıldı; demokratik, eşit ve adil bir ortak yaşamı örmeyi hedefleyen projeler sıralandı. Bildirgede, "Binlerce yıllık tarihiyle, eşsiz kültürel mirasıyla, emeğin ve üretimin kenti, halklar bahçesi İstanbul’un zamanı geldi diyoruz. Türkiye’yi kendi aralarında iki paya ayıran anlayışlara karşı ‘Halkımız var, biz varız, 3. yol var’ diyoruz. Rant belediyeciliğinde, tekçi siyasette, sermaye sınıfına kullukta, yoksulların şehrin kenarlarına atılmasında ortaklaşan bütün anlayışlara karşı ‘DEM geldi devran dönüyor’ diyoruz. İstanbul’da görünmeyen milyonların taleplerini görünür kılacağız. Bu kentte yok sayılanların varlığını, onları yok sayanlara göstereceğiz" denildi.

 

* * *

Bucak ve Hatun sivil toplumla buluştu

DEM Parti’nin Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun, kentteki STÖ temsilcileriyle bir araya geldi.

Kentteki bir otelde gerçekleştirilen “Bi hevre; mil bi mil /Hep birlikte: Omuz omuza" başlığı taşıyan çalıştaya, çok sayıda sivil toplum örgütü (STÖ) temsilcisi katıldı. Çalıştayın açılış konuşmasını, yerine kayyum atanan Peyas (Kayapınar) Belediye Eşbaşkanı Necati Pirinççioğlu yaptı. Pirinççioğlu, bir başlangıç olduğunu belirtiği bu buluşmalar ile belediyelerin nasıl yönetilmesi ve neler yapılması gerektiği noktasında sivil toplum örgütlerinin görüş ve önerilerini dinlemek istediklerini ifade etti

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Serra Bucak ise “Önümüzdeki 5 yıllık süreci hem 8 yıllık kayyum vesayetinin tahribatlarını birlikte atlatabilmek hem de yeniden inşa sürecini birlikte yürütebilmek için bir araya geldik” diye konuştu. Kurdistan'a kayyumların atanmasının siyasal, ekonomik birçok sebebi olduğunu belirten Bucak, şunları söyledi: “Bizi en derinden yakalayan kısım, burada devlet aklının arkadaşlarımızın da ifade ettiği gibi toplumsal dokuda, bizim kendi kimliğimiz ve aidiyetimizden, kendi kültürel mirasımızın dışında bir şey yaratma arzusuydu. Sûr'la başlayan, Sûr'u değişip dönüştüren, yıkan süreç ve sonrasında kentin diğer yerlerine nüfuz etmek isteyen bu kimliksizleştirme operasyonu, devlet eliyle yürütülen bu anlayış ancak birlikte, dayanışma ile inşa edilebilir. Amed'in ortak aklı, vicdanı, kültürü, tarihi nerede ve nasıl daha fazla inşa edilir üzerinden beraberce yürütebileceğimiz bir yerde duruyor. Bu yol hepimizin beraber kurduğu yol. Bu yolda önümüzdeki 5 yılda birlikte yürüyeceğiz. Hepimizin yolu açık olsun." 

Büyükşehir Belediye Eşbaşkan Adayı Doğan Hatun da, ancak STÖ'lerin güçlü şekilde dâhil olacağı bir durumda kente dair sonuç alıcı politikalar üretileceğini ifade etti. Toplantıda ortaya çıkacak önerilerin seçimlerden hayata geçirilip bunları tek tek takip edileceğini söyleyen Hatun, “Bu şehirde başta dil, kültür ve kimlik üzerine çalışmaların yoğunlaşması gerekiyor. Kentimizin dili değiştirildi. Bu büyük bir sorun. Bu nedenle başta dil değişmelidir. Dil bütün alanları ilgilendiriyor" diye konuştu. 

Program, basına kapalı devam etti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.