
HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, oy verme işleminin 22 Ekim'de başlayacağı İngiltere'de çeşitli temaslarda bulundu ve binlerce kişiye hitap etti.
İngiltere'de ilk ziyaretini Britanya Alevi Federasyonu'na bağlı Londra Cemevi'ne gerçekleştiren Selahattin Demirtaş, ezilen halklar için yaşamın, 24 saat mücadele anlamına geldiğini; Alevilerin İngiltere'deki mücadelesinin ülkedeki siyasete de güç kattığını söyledi.
Türkiye'de egemen güçlerin, barış, demokrasi, emek ve özgürlükten; ezinlerin birliğinden rahatsız olduğunu kaydeden Demirtaş, bütün bu değer ve istemler için HDP'nin önemli bir yol açtığını hatırlattı. Bütün saldırı ve katliamlara rağmen yılmadan, umutsuzluğa kapılmadan mücadelenin gerekliliğini vurgulayan Demirtaş, HDP'nin 1 Kasım'daki başarısının verilecek en güzel cevap olacağını söyledi. Demirtaş, bunun için de herkesi sandığa davet etti.
Demirtaş, Londra'daki temaslarının, BBC ile mülakatlarının ardından HDP İngiltere Seçim Koordinasyonu taraından düzenlenen etkinliğe katıldı. Londra'nın kuzeyinde Türk ve Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı Wood Green bölgesindeki Dominion Centre'da konuşan Demirtaş, buraya oy istemeye değil; İngiltere'deki seçmenlerine 7 Haziran'daki seçimlerde gösterdikleri destekten dolayı teşekkür etmek için geldiğini söyledi. Demirtaş'ın salona girişinden önce Suruç, Amed ve Ankara'daki patlamalarda hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşu düzenlendi. Coşkuyla karşılanan Demirtaş'ın konuşması sık sık hükümet aleyhine atılan sloganlarla kesilirken Demirtaş'ı dinlemeye gelenlerin tamamı salona sığmayınca ikinci bir program daha düzenlendi.
Devlet bizim kutsalımız değil
Demirtaş, Türkiye'de devletinin kutsal olduğunu neredeyse yarı tanrı yerine konulduğunu kaydeden Demirtaş "Devlet katliam yapar, işkence yapar söyleyemezsiniz, çünkü yarı tanrı yerine konulmuştur. Bizim için kutsal olan insandır, devlet değil. Devlet, insanlara hizmet için vardır" dedi.
"Bilmesek inanmasak söylemeyiz. Katildir bu devlet katil" sözleri ile Dersim, Çorum, Maraş, Sivas katliamlarını hatırlatan Demirtaş, "Gazi'yi, Gezi'yi, Roboskî'yi kim yaptı?" diye sordu. Demirtaş, tüm bu katliamları yapan devletin, üstünü örtmekte de çok başarılı olduğunu söyledi.
Türkiye'de bütün ezilen halkların ve inançların yaşadığı zulmü özetleyen Demirtaş, Kürtlerin anadil hakkı ile Alevilerin ibadethane hakkı ile ilgili örnek verdi.
Kardeşlik kavramı istismar ediliyor
Türk Cumhurbaşkanı'nın yalanda usta, Başbakan Davutoğlu'nun stajyer yalancı olduğunu belirten Demirtaş, "kardeşlik' kavramının da içinin boşalttıldığını vurguladı. Demirtaş, şöyle devam etti: "Kardeşlik kavramının bu kadar isitmar edildiği, içinin boşalttıldığını bir ülke yoktur. '80 milyon kardeşiz' diyorlar. Buna itirazımız olmaz ama senin kardeşlik kavramı altında yapmaya çalıştığını, kandırma, ezme ve itaat ettirmedir. Barış derken de kendisinin önünde diz çökmeyi, biat etmeyi anlıyor. Biz kardeşlikten eşit ve özgür ortaklığı; barıştan da bunlar üzerine bina edilmiş gerçek demokrasiyi anlıyoruz. Biz hakikati, doğruyu, gerçeği söylüyoruz, mücadelesini veriyoruz. Onlar zalim ve yalancı."
Birleşik Krallık'ta 22 Ekim'de
7 Haziran seçimlerinde HDP'yi Birleşik Krallık'ta birinci parti yaptığı için HDP'li seçmene teşekkür eden Demirtaş, 22 Ekim'de sandık başına gidecek olan seçmenden oylarına sahip çıkmalarını istedi. Salondan "sen rahat ol" diye seslenilince Demirtaş, "Ben rahatım da, Saray'daki rahatsız" diyerek yanıt verdi.
ŞÜKRÜ BOLAT/LONDRA
Hollanda'da yoğun hazırlıklar
Hollanda'da oy verme işlemleri 21-25 Ekim tarihleri arasında. HDP bileşenleri, yoğun çalışmalarını sürdürüyor. Etkinlikler kapsamında Leiden ve Den Haag kentinde yapılan etkinliklere HDP Milletvekili Ali Haydar Konca katıldı.
Leiden kentindeki toplantıya Konca'nın yanı sıra Hollanda Türkiyeli İşçiler Birliği (HTİP) Başkanı Mustafa Ayrancı da katıldı. Konca, AKP'nin seçmene "İradenizi doğru tecelli etmediniz haydi bir daha sandık kuruyoruz" dediğini hatırlattı. Türkiye'de daha zor şartlar altında seçime gidildiğini belirten Konca, Avrupa'daki HDP gönüllülerinin mevcut performansı aşması gerektiğini söyledi. Avrupa'dan taşınacak oyların güvenliği için uçakta HDP temsilcilerinin de olması gerektiğini söyleyen Konca, YSK'ya bunun için başvurduklarını söyledi. Hilelere karşı her yerde sandık güvenliği için önlemler aldıklarını belirten Konca, bunun için bir bilgisayar programı hazırlandığını aktardı.
Mustafa Ayrancı da AKP'nin zulmünden kurtulmak için herkesin sandık başına gidip HDP'yi desteklemesi gerektiğini vurguladı.
Konca, Den Haag kentinde yapılan toplantı da ise daha çok Ankara Katliamı'nı değerlendirdi. Erdoğan'ın seçmenden 400 milletvekili istemesinin bütün bu katliamların olmasında etkili olduğunu dile getiren Konca, Kürdistan'da sıkıyönetim uygulandığını kaydetti.
Den Haag'taki toplantıda konuşan HDP Seçim Komisyonu üyesi Yusuf Özkan ise seçime bir kaç gün kaldığını, seçmenlerin mutlaka sandığa gitmesi çağrısında bulundu.
Öte yandan Hollanda'nın Alkmaar şehrinde HDP ile dayanışma etkinliğinde bir araya gelen Hollanda Demokratik Güç Birliği bileşenlerinin temsilcileri, seçime katılımın önemini anlattı.
Utrecht'te gece
HDP bileşenleri, önceki akşam ise Utrecht kentinde seçimlere hazırlık çerçevesinde bir gece düzenledi. HAK- DER'in düzenlendiği geceye yaklaşık 500 kişi katıldı.
Buradaki geceye de katılan HDP Kocaeli Milletvekili Ali Haydar Konca, şunları söyledi: "Kocaeli'deki oylar bizim orada milletvekili çıkarmamıza yetmedi, Avrupa'dan gelen oylarla milletvekili çıkardık. O nedenle ben sizlerin de milletvekiliyim. HDP Kocaeli tekrar çıkarması için sizlerin oylarına ihtiyacımız var. Sizlerin bu ilgi ve alakası şimdiden bunu iki katına çıkaracağınıza en içten duygularımla inanıyorum."
Konca, konuşmasını şu sözlerle bittirdi: "DAİŞ çetesini besleyenler Ankara'nın ortasında halkları katettiler. Gün gelecek onlar hesap verecetir. Nasıl Rojava'da egemenler ve çeteler en ağır bir şekilde cezalandırılmışlarsa, Saray ve yandaşları halka hesap vercektir. 1 Kasım halkların zaferi olacaktır."
HAK-DER adına Genel Başkan yardımcısı Filiz Çağlar Selçuk da yaptığı konuşmada, şunları dile getirdi: "Haziran'da bütün ezilenlerin dayanışma bayrağı olan HDP, bir tokat gibi AKP ve hempalarının suratında patlayınca, köşeye sıkışmış canavar gibi saldırmaya başladı. Seçimi kaybetmesinin nedeni olarak HDP bayrağı altında bileşenleri hedef tahtasına koymuş, emrindeki polis ve asker gücünü yargı erki ile takviye etmiş ve bir savaş başlatmıştır. Biliyoruz ki bu coğrafyada bu katiller sürüsü oldukça, bunlardan hesap sorulmadıkça bizler güneşi göremeyeceğiz. Bu alçaklar bizden kızlarımızı, oğullarımızı aldılar. Bizden hayatlarımızı aldılar, karşılığında, zindanlar, işkenceler, sürgünler ve acılardan başka birşey vermediler, veremeyecekler."
Selçuk, HDP seçmenleri ve çalışanlarının çok yoğun bir çalışma ortaya koyması gerektiğini dile getirdi.
Sosyalist Devrimci grup adına Tayfun Yasin, Amsterdam Ciwan Azad adına Delal Serhad ve Hasan Özdemir, HDP'ye destek konuşmaları yaptı. Muharrem ayı nedeniyle lokma dağıtıldı.
Ayrıca Hozan Dilderin, Roder, Bager, Koma Rengi İsyan, Sewuse, Nadia Visser ve Koma Pero Piya yaktıkları ağıtlarla katedilen devrimcileri andı.
BİRGÜL ROAVA/RONİ YILDIRIM/DEN HAAG/AMSTERDAM