Demokrasi İttifakı açıklanıyor

  •  Kürt partilerini ziyaret eden HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, hedeflerinin geniş ittifaklar ve kapsamlı bir ortak mücadeleyle zihniyet ve sistem değişikliği olduğunu belirterek, Demokrasi İttifakı’nı 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını söyledi. 

 

HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Kürdistan Demokrat Partisi -Türkiye (KDP-T) İnsan ve Özgürlük Partisi (PİA), Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Azadî Partisi ve Devrimci Demokratik Kürt Derneği’ni (DDKD) ziyaret etti. 

Sancar’ın dünkü ziyaretinin ilk durağı DBP oldu. DBP’nin Amed'deki Genel Merkez İrtibat Bürosu’nu ziyaret eden Sancar’ı, DBP Eşbaşkanı Salih Aydeniz karşıladı. Ziyaret sırasında önceki gün İstasyon Meydanı’nda yapılan mitinge işaret eden Aydeniz, halkın hava sıcaklıkları ve engellemelere rağmen HDP'nin fikriyatına sahip çıktığını belirtti. Aydeniz, "Halk, her koşulda HDP'nin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi. Kürt halkının özgürlük mücadelesi, demokrasi, dil ve kültür talebini en çok dillendiren partinin HDP olduğuna işaret eden Aydeniz, "HDP böylelikle halklara, kadınlara, gençlere umut olmaktadır. Umut olmaya da devam edecektir" ifadesini kullandı. 

Halk iradesine sahip çıkıyor

Aydeniz’in ardından konuşan Sancar ise "Bütün Türkiye'de demokratik cumhuriyete giden yolu açma kararlılığımız büyüyerek devam ediyor. Bütün zorluklara rağmen İstasyon Meydanı'nda halkımız bu kararlılığı bir kez daha gösterdi. Mesaj açıktır; biz irademize sahip çıkıyoruz, sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi. Hedeflerinin, zihniyet ve sistem değişikliği olduğunu kaydeden Sancar, "Bu da ancak geniş ittifaklar ve kapsamlı bir ortak mücadeleyle mümkün. Demokrasi İttifakı adını verdiğimiz bu ortak mücadele birlikteliğinin, birkaç sütunu var. Biri bizim dışımızdaki 6 sol-sosyalist partiyle oluşturduğumuz kısımdır. Diğer inanç gruplarıyla oluşturduğumuz çalışmalarımız devam ediyor. Emek hareketi, kadın hareketi, ekoloji hareketiyle de aynı yönde çalışmalar yürütmekteyiz. Bütün bu güçleri birleştirebilirsek şartlar ne kadar zor olursa olsun demokratik cumhuriyete giden yolu açacağımıza inanıyoruz" şeklinde konuştu. 

Türkiye'deki bütün halkların haklarını savunduklarını belirten Sancar, "Kürtlerin, ezilenlerin hakları bütün ülkeyi ilgilendirir. Bu nedenle bu demokrasi ittifakı gerçek demokrasiye giden yolu açacak en önemli alandır" dedi. 

Demokrasi İttifakı’yla yanıt

Sancar’ın ziyaretinin ikinci durağı ise KDP-T oldu. KDP-T’nin Amed İl Başkanlığında Genel Başkan Mehmet Emin Kardaş’la bir araya gelen Sancar, “HDP yönelik baskılar arttıkça sahip çıkma kararlılığı da yükseliyor. Bu baskılar, sadece HDP’ye yönelik olarak görülmemeli. Bu saldırılarla bir tarafta Kürt halkının iradesi hedef alınırken öte yandan Türkiye'de demokrasi mücadelesinin en dinamik gücünü etkisiz hale getirme hedefi var. Bu saldırı ve kuşatmaları Demokrasi İttifakı’yla aşacağız” diye konuştu. 

İttifakın Kurdî ayağı hayatidir

"Savaş politikalarını durdurmak zorundayız” diyen Sancar, konuşmalarında sık sık değindiği ama kimlerin içinde olduğuna dair bilgi vermediği Demokrasi İttifakı'nı, 25 Ağustos’ta kamuoyuna duyuracaklarını açıkladı. Sancar, şöyle devam etti: “Kurdî partilerin bir kısmıyla 2018'de başlayan 2019 yerel seçimlerinde somutlaşan bir ortak çalışmamız var. Demokrasi İttifakı'nın Kurdî ayağı hayati önemdedir. Özellikle Kürdistan'da yaşanan gelişmeler bizlerin ortak bir program ve hedef etrafında buluşmasını her zamankinden daha acil bir hale getirmiştir. Kurdî partilerle bir çerçeve metin oluşturuldu, konferanslar ve çalıştay gerçekleştirildi. Biz artık bunu resmileştirmek istiyoruz. Bir de genişletmek gibi bir önemli hedefimiz var. Bugüne kadar 6 parti ile yürüyen bu ittifakı olabilecek en geniş çevreye ulaştırmak istiyoruz. Bu konuda son gelişmeleri bugün istişare ediyoruz.” Haber hazırlanırken Sancar'ın ziyaretleri devam ediyordu.   AMED

Amed, HDP ile seslendi: Bu iktidarı da göndereceğiz

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Çözüm Biz’de, savaşa ve sömürüye hayır” şiarıyla önceki gün Amed'in İstasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge, on binlerce kişi katıldı. İktidarın sürdürdüğü savaşı sonlandıracak güce sahip olduklarını belirten HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, “Bu iktidarı göndereceğiz” dedi.  

Halkların Demokratik Partisi (HDP), “Çözüm Biz’de, savaşa ve sömürüye hayır” şiarıyla önceki gün Amed'in istasyon Meydanı’nda düzenlediği mitinge, on binlerce kişi katıldı.  Mitingde, HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar ile Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eş Başkanı Berdan Öztürk, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Saliha Aydeniz birer konuşma yaptı. Mitinge Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi, TUAY-DER, MEBYA-DER, MED-DER, TUHAD-FED, Roza Kadın Derneği, ÖHD, İHD, DİK, GÖÇ-DER, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), 78’ler Derneği temsilcileri de katıldı. 

HDP Gençlik Meclisi üyeleri, “Faşizm yıkılacak, özgürlük kazanacak” sloganları ve şarkılar eşliğinde alana giriş yaptı. Polisin ses sistemine müdahalesine rağmen miting “Çerxa Şoreşê” marşı ve “Direne direne kazanacağız” sloganıyla başladı. Ses sisteminin ardından polis bu kez Aysel Tuğluk’un posterine el koydu. HDP’li Ömer Öcalan, sahneden Diyarbakır Emniyeti’nin provokasyon yaptığını belirterek, polislerin geri çekilmesini istedi. HDP’li kadınlar, polisin posteri almasına izin vermeyerek, posteri açtı. Polis provokasyonunun ardından mitingin açılış konuşmasını yapan Tertip Komitesi üyesi Mehmet Şirin Şehir, tarihin en derin krizlerinin yaşandığını ifade ederek, “Çözüm imkanlarının en fazla ortaya çıktığı günler de yaşıyoruz. Çözüm bizdedir” dedi. HDP Amed İl Eşbaşkanı Gülistan Atasoy ise "Baskılar bizi yolumuzdan alıkoyamaz. Bugüne kadar bu güçlü iradeyi anlayamayanlara, bugün burada bir kez daha ders veriyor Amed. Bugüne kadar anlamadıysanız işte meydan, işte irade, işte halk. Amed, zaferin ta kendisidir” diye seslendi. 

Utanmazlar ama korksunlar

Sloganlar eşliğinde sahneye çıkan HDP Eşbaşkanı Mithat Sancar, uzun süre zılgıtlar eşliğinde alkışlandı. Sancar, şunları söyledi: “HDP’yi bitireceklerini sananlar, kumpas davaları kuranlar, her gün operasyonları sürdürenler, bu meydana baksın ve bu iradeyi görsün. Utanmazlar ama korksunlar bu halkın kararlı duruşundan. 

Savaşla ayakta duruyor

Bu iktidar bir yandan bu ülkeyi soyuyor, rant talan politikalarıyla halkın ekmeğini alıyor, yoksulluğu derinleştiriyor, açlığı yaygınlaştırıyor, bu ülkedeki insanları felakete sürüklüyor. Bunu yaparken dayandığı en büyük kaynağı ve en büyük silahı savaş politikalarıdır. Savaş politikalarıyla yürütüyor bu talan ve sömürü düzenini. Savaş politikalarıyla ayakta tutuyor. Onun için diyoruz ki; savaşa ve sömürüye hayır. Biz savaşa karşı çıkarken bu ülkedeki emekçilerin alın terini ve ekmeğini savunuyoruz. 

Sözümüz de gücümüz de var

Söyleyecek sözümüz, yapacak gücümüz var. Bunu her şart altında ve her yerde yerine getirecek birikimiz ve kararlılığımız var. Arkamızda on yılların birikimi, bugün cezaevinde rehin olarak tutulan arkadaşlarımızın ödediği bedeller, halkımızın büyük fedakarlığı var. Biz buna layık olmaya çalışıyoruz. Başka hiçbir derdimiz, amacımız, beklentimiz, hesabımız yok. Size, bedel ödeyenlere layık olalım yeter. Bu ülkenin halklarına demokratik bir cumhuriyeti kuralım yeter. Bunu yapacak gücümüz var, o nedenle diyoruz ki; çözüm biziz, çözüm bizdedir. Savaşı durdurmadan sömürüyü durduramayız. Kanı durdurmadan talanı durduramayız. Savaşın, çatışmanın, silahın, talanın, kanın olmadığı bir geleceği hep birlikte kuracağız. Buna inanalım.”

 

Sezai Temelli

Slogan değil, çözüm üretiyoruz

Bir haftadır Amed’in sokaklarında halkla buluşmalar gerçekleştirdiklerini ve ‘Çözüm biziz’ sloganını halkın ürettiğini ifade eden HDP İstanbul Milletvekili Sezai Temelli, şöyle konuştu: “Gerçekten bugün 'Çözüm biziz' derken bir slogan olarak kullanmıyoruz. Türkiye siyasetinin sıkışmışlığına ve hatta bölge siyasetinin sıkışmışlığına bir çözüm üretiyoruz. Bu, aslında önümüzdeki dönemin Demokrasi İttifakı adına atılmış güçlü bir adımın, belki de ilk mitingidir.” 

Necdet İpekyüz

HDP tabanı özverilidir

HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz’de miting öncesi 'Ağustos ayında en sıcak bölgede, köylülerin, çiftçilerin sulama/hasat zamanında olduğu, mevsimlik işçilerin çalıştığı bir dönemde miting sönük geçecek' denildiğini söyledi. Miting çalışmaları sırasında broşür dağıtma, afiş asma gibi engellemelere rağmen bu sıcakta halkın alanları doldurduğunun altını çizen İpekyüz, "HDP tabanının ne kadar büyük bir özveriyle çalıştığının göstergesidir” dedi.

Ömer Öcalan

Halkımız partisiyledir

Mitingin önümüzdeki süreç için çok önemli olduğunu söyleyen HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan, “Son 7 yıldır halkımız üzerinde çok yönlü özel savaş politikaları yürütülüyor. Biz uzun süredir halkımızı, esnafları, çalışanlarımızı, kadınları, gençleri ziyaret ediyoruz. Halkımız partisiyledir, hareketiyledir. Şu an son düzlüğe girmiş bulunmaktayız” dedi. 

Amed cevap verdi

Halkın bir çok engellemelere rağmen miting alanını doldurduğunu, sloganlarıyla, renkleriyle, duruşuyla Amed’in cevap verdiğini belirten Öcalan, “Kürtler efendi-köle ilişkisini kabul etmiyor. Siz ne yaparsanız yapın halk ayaktadır. Hareketin partisinin arkasındadır. Bu mücadeleyi yürütecektir. Bu alan bu kadar baskıya rağmen doluyorsa, rahat nefes alma imkânı bulduğunda milyonlar alana çıkacak. Öcalan'ın özgürlüğünü, Kürdistan'ın özgürlüğünü isteyecektir” dedi. 

Hasta tutsakları bırakın

Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarıyla tahliye edilmeyen hasta tutsaklar, ölüme terk ediliyor. Tutsak ailelerinin 9 aydır devam eden adalet talepli nöbet eylemlerine rağmen hasta ve infazı yakılan tutsakların tahliyesi engelleniyor. Tutsak aileleri, taleplerini, taleplerini İstasyon Meydanı’ndaki mitinge de taşıdı. Demans hastası Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un posteri ve “Hasta tutsaklara özgürlük” yazılı dev pankart açarak kitlesel yürüyüşle gelen binler, İstasyon Meydanı’nı girişinde Diyarbakır Emniyeti’nin provokasyonuyla karşı karşıya kaldı. Tuğluk’un pankartına el koymak isteyen polis, kadınlar tarafından engellendi. Dev pankartı miting meydanına bırakan kadınlar, on binlerle birlikte “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” sloganı eşliğinde miting boyunca taleplerini haykırdı. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.