Mahallelere giremeyen devlet güçleri helikopterler, zırhlı araçlar ve tanklardan açılan ateşler, bombalamalarla ilçeyi yakıp yıkıyor. Sur’a ne vekiller ne de basın mensupları girebiliyor. 


İlçedeki tek muhabir

Kürdistan’ın tümünde olduğu gibi tüm zorluk ve engellemelere rağmen gerçekleri duyurmaya çalışan Dicle Haber Ajansı’nın ilçedeki tek muhabiri Mazlum Doğan, Sur’daki son durumu, saldırıların boyutu ve devam eden direnişi gazetemize anlattı. Saldırıların amacının ilçeyi insansızlaştırmak olduğunu belirten Doğan, tüm saldırılara rağmen mahallelere giremeyen devlet güçlerinin evlerinin duvarlarını yıka yıka ilerlemeye çalıştığını belirtiyor. 


Terkedin anonsları

Doğan, ilçeye geçtiğimiz Cuma günü “17 saatlik yasak arası”nda girebilmiş. İlçeye ilk gittiğindeki izlenimlerini sorduğumuzda, “Ajanslara geçtiğimiz haber ve fotolarda anlattığımız gibi, hatta onlar eksik kalıyor anlatmaya” deyip sözlerini şöyle sürdürdü:

“Hiçbir şey umursanmamış. Sadece yıkmak ve burayı insansızlaştırmak, katletmek çabası vardı ilk girdiğimizde. Halkın bir kısmı zorla ilçeden çıkarılmak istendi. Halkın çıkması için anonslar yapılıyor. Akrep ve TOMA’ların girebildiği yerlerde ‘mahalleleri boşaltın’ anonsları yapılıyor. İlk gittiğimde sohbet ettiğim kişiler hala da burada, içerideler karşılaşıyoruz. Gidenler oldu ama ciddi bir kitle de var burada.”


Göçler şehir dışına değil

Göçün boyutlarına dair ise Doğan, “Sayı konusunda tam birşey söyleyemem. Ciddi bir göç ettirme çabası var. Dediğim gibi anonslar yapılıyor. Ancak bu göçler şehir dışına değil. Çok uzak yerlere de değil. Amed içinde veya Sur’un saldırıların daha az olduğu yerlerine olan göçler. Geçici gidişler bunlar. Yasağın kalktığı saatlerde halk zaten ilçeye girmeyi bekliyordu. Ve girdi. Bir mahalle uzaklığa gitti bazıları mesela” ifadesinde bulundu. 


Evlerin duvarlarını kırarak

Saldırıların Kurşunlu Cami ve Mardin Kapı çevresinde yoğunlaştığını, tanklardan atılan bombalarla ağır tahribat olduğunu ancak özel harekat ve askerlerin mahallelere giremediğini bildiren gazeteci Doğan, “Çokça denendi. Hala da deniyorlar. Tanklar hendeklerin olmadığı uzak bölgelerde durup rastgele ateş yapıyorlar. Top atışları sonucu evler yıkıldı, bazı evlerde yangınlar çıktı. Özel timler evlerin duvarlarını kırıp kırıp ilerlemeye çalışıyor. Ama şu anda mahalleye girmeleri söz konusu değil” diye konuştu. 


Fırınlar dahi kapalı

Doğan, saldırı altındaki mahallelerde kalmaya devam edenlerin 17 günlük abluka nedeniyle gıda ve ısınma sorunlarının da giderek arttığına dikkat çekti. Doğan şu bilgileri verdi:

“Şu ana kadar 13 sivil vatandaş yaralandı. Vatandaşlar 112’yi aramalarına rağmen cevap alamıyor ya da ‘can güvenliğimiz yok’ denilerek gelmiyor. Şahit olduğum bir olayı anlatayım. Anneler tandırda ekmek pişiriyordu. Ben de röportaj için yanlarına gitmiştim. 5 dakika sonra helikopterler üzerimizde dolaşmaya başladı. Hemen içeri kaçtık. Baktık ki kapının önüne bomba atarlar düşmüş. Bu derece sıkıntı yaşanıyor. Halk ekmek dahi pişiremiyor. İlçedeki fırınlar zaten kapalı. Fırınların olduğu bölgeler özellikle bombalanıyor. Evlerde, saçta ekmekler yapılmaya çalışılıyor. Ama bu sefer de elektrik kesintisi devreye giriyor. Bazı mahallelerde su kesintisi yaşanıyor.”

Yasakların olduğu mahallelerden çıkışın yapılamadığını aktaran Mazlum Doğan, “Beyaz bayraklarla sadece yaşlı olanlar ve kadınlar çıkabiliyor. Özel harekatçılar silah doğrultarak durması gerektiğini söylüyor çıkanlara. Elini kaldır yavaş yavaş ilerle diyor. Kadınlara fiziki arama yapılıyor. Bazılarının gözaltına alındığı bilgisi geldi bize” dedi. 


Topraklarımızı bırakmayız

Askerlerin de girdiği ilçede yoğunluklu olarak özel harekatçıların saldırıları sürdürdüğünü kaydeden Doğan, şunları söyledi: “İçeri sızmaya çalışıyorlar. Evlerin duvarlarını yıka yıka ilerlemek istiyorlar. Ama direniş karşısında geri dönüyorlar. Sokaklardaki hayvanlar bile kurşunların hedefi oluyor. Halk bu saldırıların bitmesini istiyor. Bu toprakların kendilerinin olduğunu söylüyor.  ‘Mezarlarımız burada, kesinlikle çıkmayız; çıkması gereken biz değil, onlar diyorlar. Dedelerimizden kalan topraklarımızı bırakmayız diyorlar. Gerekirse canlarını vereceklerini ama çıkmayacaklarını söylüyorlar.” 


HABER MERKEZİ




4 ağır yaralı

Sur’da direnişi kıramayan devlet güçleri saldırılarını şiddetlendirdi. Dünkü saldırılarda yaralanan 3 kişinin durumu ağır. Bağlar’da da özel harekat timlerinin açtığı ateş sonucu yaralanan 27 yaşındaki Muhammet Aktagan’ın hayati tehlikesi bulunuyor. 

Sur’da özel harekat timlerinin Kurşunlu Cami mevkii ve Mardin Kapı civarında açılan ateş sonucunda iki genç vurularak yaralandı. Gençlerden birinin durumunun ağır olduğu öğrenildi. Ambulansların ilçeye girişlerine izin verilmemesi nedeniyle yaralılar mahallelerde tedavi edilmeye çalışılıyor. 

Hasırlı mahallesindeki 3 eve ise bomba atıldı. Evlerden birinde yaşayan aynı aileden 7 kişi, vücutlarının çeşitli yerlerine isabet eden şarapnel parçaları nedeniyle yaralanan 7 kişiden 2’sinin durumunun ağır olduğu bildirildi. Olayı ilçeye giremediği için telefon üzerinden haber alan Amed milletvekili Sibel Yiğitalp, sağlık ekiplerinin gönderilmesi için valiliği arasa da, sağlık görevlileri mahallelere sevkedilmedi. 


Tarihi surlar bombalanıyor

İlçede evler ağır silahlarla ateşe verilirken, saldırı sonucu yanan bir evde yaşayan bir çocuğun,  “Düşman misket attı, yanıyor, çabuk su getirin” çağrısı dikkat çekti. 

UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” listesinde bulunan tarihi surlar da saldırılardan nasibini alıyor. Askerlerin surların hemen dibinden tanklarla mahalle aralarına top atışı da görüntülendi. 

Özel harekat timleri, Dört Ayaklı Minare’yi kurşunlamıştı, Kurşunlu Camii, Paşa Hamamı ve Hasırlı Halk Meclisi’ni bombaatarlarla ateşe vermişti, Surp Gregos Kilisesi ve Yoğurtlu Pazarı’nı ise tahrip etmişti. 


Aktagan’ın hayati tehlikesi sürüyor

Sur’a destek amacıyla Amed’in Bağlar ilçesinde önceki gece düzenlenen eylemlere saldıran özel harekatçılar, 27 yaşındaki Muhammet Aktagan’ı ağır yaraladı. Karnına isabet eden kurşunla ağır yaralanan Aktagan, çevredeki yurttaşlar tarafından Özel Bağlar Hastanesi’ne kaldırıldı. Buradaki ilk müdahalenin ardından Aktagan, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne sevk edildi. Alınan bilgilere göre, Aktagan’ın hayati tehlikesi bulunuyor. 


 DİHA/AMED




Kaymakamlıklara yürüyüş engellendi 

Sur’daki ablukayı kırmak için Amed’in üç merkez ilçesinde kaymakamlıklara düzenlenmek istenen yürüyüş polis engeline takıldı. Kayapınar ilçesinde Rojava Parkı’nda biraraya gelen aralarında HDP’li vekillerin de bulunduğu yüzlerce kişi ilçe kaymakamlığına doğru yürüyüşe geçti. Ancak kısa bir süre sonra polis tazyikli su ve biber gazıyla saldırdı. Bunun üzerine kitle yönünü Huzurevleri mahallesine çevirerek barikatlar oluşturdu. Bağlar’da DBP İlçe örgütü binası önünde biraraya gelen ilçe sakinlerinin kaymakamlığa yürüyüşü de engellendi. Yenişehir’de AZC Plaza önünde toplanan kitle “Öz yönetimleri büyütelim, Önderliği özgürleştirelim” pankartı ardında yürüyüşe geçti. Kitle Sanat Sokağı’na ulaştığında polis barikatıyla karşılaştı.