Rusya'nın dün Suriye'nin kuzey batısındaki İdlib kentinde hava saldırıları gerçekleştirildiği bildirildi. Rus Savunma Bakanlığı İdlib'de vurulan hedeflerin DAİŞ'e ait mühimmat deposu olduğunu açıkladı. Su-24 ve Su-25 savaş uçaklarının kullanıldığı belirtilen açıklamada ayrıca Humus kentinde DAİŞ komuta merkezinin de imha edildiği belirtildi. Savunma Bakanlığı sözcüsü Igor Konaşenkov, Suriye operasyonlarına 50'den fazla uçak ve helikopterin katıldığını açıkladı. Bakanlığın resmi web sitesinden de bombardımanlara ilişkin videolar  paylaşıldı. 


'Radikal gruplar hedef alındı'

Bu arada Kremlin'den yapılan bir başka açıklamada ise Rus Ordusu'nun Suriye'de önceki günkü hava saldırılarında farklı grupları hedef aldığı belirtti. Suriye'deki hava saldırılarına Çarşamba günü başlayan Rusya, DAİŞ'i vurduğunu belirtmiş ancak farklı silahlı grupların hedef alındığı iddia edilmişti. 

Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sözcüsü Dmitry Peskov dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın hava saldırılarında "İslamcı radikal grupları" hedef aldıklarını söyledi ve ekledi: "(Hedef listesindeki) Bu örgütler ve hedefler Suriye askeri güçleriyle koordinasyon içinde seçildi." Putin'in hava saldırılarından tatmin olup olmadığına dair bir soruya ise Peskova "Bunun hakkında konuşmak için çok erken" cevabını verdi.

 

'Sivilleri vurmadık'

İlk günkü operasyonda sivillerin öldüğüne dair iddialar ise Rusya Savunma Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı tarafından yalanlandı. 


ABD: DAİŞ'i vurursa karşı çıkmayız

Rusya'nın Suriye'de bombardımanlara başlaması konusunda ABD'den de açıklamalar geldi. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Rusya DAİŞ'i ve El Kaide ile bağlantılı grupları hedef aldığı sürece askeri operasyonlara karşı çıkmayacaklarını belirtti. ABD Savunma Bakanı Ashton Carter da Rusya'nın DAİŞ'e odaklanması gerektiğini söyledi. Kerry,  Rusya'nın operasyonlara başladığı gün New York'ta bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov  ile bir araya geldi. Görüşmede Rusya'nın Suriye'de başlattığı hava saldırılarını ele alan Lavrov ve Kerry, operasyonların koordinasyon içinde düzenlenmesi konusunda anlaştı. Sorunların giderilmesi için askeri düzeyde iki ülke temsilcileri de dün toplantı yaptılar.


 HABER MERKEZİ