
Dep'in BDP'li belediye eşbaşkan adayları ile dayanışma gecelerinin 3'üncüsü Lorrain bölgesinde yapıldı.
Elezîz'in Dep ilçesi (Karakoçan) Barış Demokrasi Partisi'nin (BDP) belediye eşbaşkan adayları ile dayanışma gecelerinin 3'üncüsü Fransa’nın Lorrain bölgesinde yapıldı. Bini aşkın kişinin katıldığı gecede, 'Dep'i sistem partilerinden mutlaka alacağız' mesajı verildi.
Avrupa’da yaşayan Deplilerin 30 Mart yerel seçimleri için çalışmaları devam ediyor. BDP adayları ile dayanışma için Lorrain bölgesindeki Hombourg-Haut komününde düzenlenen geceye BDP Wan Milletvekili Kemal Aktaş, BDP Dep Belediyesi Eşbaşkan adayı Burhan Kocaman, Fransa’nın Thionville kenti Belediye Başkan Yardımcısı Georges Deluy ile bir çok sanatçı katıldı. Gecenin yapıldığı salon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile Mazlum Doğan, Hayri Durmuş'un posterleri, bayrak ve flamalar ile donatıldı.
'Kürdistan'a gidip çalışın'
Çocuk korosunun okuduğu Ey Regîp Marşı eşliğinde saygı duruşuyla başlayan etkinlikte bir konuşma yapan Wan Milletvekili Kemal Aktaş, 30 Mart seçimlerinin gelinen süreç ile birlikte Kürtler için önemine değindi. Dep'in Kürdistan’daki seçimler için ayrı bir önemde olduğuna dikkat çeken Aktaş, 'Mazlumların, Hayrilerin anısına sahip çıkılması gerektiği' mesajı verdi. Aktaş, Avrupa’da yaşayan Deplilerin bulundukları alanda ve bizzat Kürdistan’a giderek seçim çalışmalarına katılmasını da istedi.
PS Belediyesi desteği
Thionville Belediyesi adına bir konuşma yapan Sosyalist Parti (PS) üyesi Belediye Başkan Yardımcısı Georges Deluy de konuşmasında, kendilerinin Kürt sorununa duyarlı olduklarını söyledi. 23 ve 30 Mart’ta Fransa’da da belediye seçimlerinin olacağını hatırlatan Deluy, Türkiye ve Kürdistan’daki seçimlerin, "Fransa ile kıyaslanamayacak biçimde zor ve adaletsiz geçtiğini" bildiklerinin altını çizdi. Deluy, Fransa’nın kuruluş felsefesinde de 'Özgürlük, eşitlik ve kardeşlik' prensiplerinin olduğunu kaydederken, Kürtlerin de özgürlük için mücadele ettiğini, eşitliğe çaba gösterdiklerini ve kardeşliği de ispat ettiklerini gördüklerini söyledi.
'Sandıklara sahip çıkacağız'
Ardından söz alan BDP Dep Belediyesi Eşbaşkan Adayı Burhan Kocaman, 2004 yılı seçimlerinde Dep Belediyesi’ni kazandıklarını, ancak başkanlığın yapılan bir hileli bir müdahale mevcut başkan Nurettin Yıldırım’a verildiğini hatırlatarak, "Aradan geçen 10 yılda Dep artık eski Dep değil. Bu seçimlerde sandıklara sahip çıkacağız" dedi.
Dep ile Peri Hattı iddialı
İlçede bir dönemler başta AKP olmak üzere birçok partiye çalışmış kesimlerin artık BDP’ye destek verdiğini vurgulayan Kocaman, Avrupa’daki Deplilerin de desteğiyle 31 Mart sabahı yeni bir sayfa açacaklarını söyledi. Kocaman, onyıllardır sistem partilerinin hile ve dolandırıcılıklarıyla ele geçirdikleri Dep'in bu seçimde almaya kararlı olduklarını söylerken, "Karakoçan’ı bu sefer mutlaka alacağız" dedi.
Kocaman, Dep ile birlikte Peri Hattı dedikleri Çewlîk'in Kixi ve Xolxol (Yayladere) ilçelerinde de seçimlerde oldukça iddialı olduklarını ifade etti.
Destek mesajları verildi
Gecede, Dep'te 1984-1989 ve 1994-1999 yılları arasında belediye başkanlığı yapan Sabri Eyüpoğlu’nun ailesinden Zeki Çerçi de kısa bir konuşma yaparak, aile ve seçmen çevreleri ile birlikte BDP ve adaylarına destek vereceklerinin sözünü yineledi.
Konuşmalardan sonra, Lorraine Kürt Kadın Derneği bünyesinde çalışmalarını yürüten çocuk korosu, Koma Silbus u Tari, sanatçılar Sipan Havin, Hekimo, Navdar ve yerel sanatçılar da sahne aldı. Değişik stranlarını seslendiren sanatçılar yaptıkları konuşmalarda, 2004 yılında gaspedilen ve 2009’da hileler ve oy gaspı ile kaybettirilen Dep'in 30 Mart’ta özgürleştirileceği mesajını verdi.
ANF/METZ