Dêrazor’daki operasyona Minbic’e saldırıyla itiraz

Minbic

Minbic

  • QSD’nin, Türkiye, Suriye ve İran’ın Dêrazor’daki kışkırtmalarına rağmen operasyonlarına devam etmesini kabullenmeyen Türk devleti, çetelerini Minbic köylerinin üzerine saldı.

İşgalci Türk devletine bağlı çeteler, Minbic’in köylerine dün karadan saldırıda bulundu. Saldırıya cevap veren Minbic Askeri Meclisi ile çeteler arasındaki çatışmalar yaşandı.

ANHA’nın haberine göre; Türk çeteleri, dün sabah saatlerinde Minbic’in kuzey ve batısında bulunan birçok köye karadan saldırı gerçekleştirdi. Minbic Askeri Meclisi de tüm noktalarda anında cevap verirken, şiddetli çatışmalar yaşandı. 

Minbic Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwîş, ilk açıklamasında, Minbic’in kuzeyinde bulunan Ewn Dadat köyüne yönelik saldırıların püskürtüldüğünü, kentin kuzeydoğusunda bulunan Muhsenlî, Ereb Hesenû, Um Cilûd, Seyade ve Dendeniyê köylerinde ise çatışmaların devam ettiğini söyledi.

Dört çocuk katledildi

Minbic’in kuzeydoğusunda bulunan Muhsenlî köyüne yönelik ilk saldırıda dört çocuk katledildi. QSD Basın Sözcüsü, çocukların fotoğraflarını da paylaştı.

Saldırıların QSD’nin Dêrazor’da DAIŞ ve uyuşturucu tacirlerine karşı başlattığı operasyonun devam ettiği bir sürece denk gelmesi dikkat çekti. Dêrozor’da QSD güçlerine saldıran grupların Türk devletinin işgal ettiği Serêkaniyê, Cerablus, Bab, Girê Sipî gibi alanlardan direk talimat aldıkları belirtilmişti.

Dêrazor operasyonu sürüyor

QSD ve Dêrazor Askeri Meclisi, 27 Ağustos'tan itibaren Fırat Nehri'nin doğu yakası ve Dêrazor’un farklı bölgelerinde DAIŞ hücrelerine, uyuşturucu satıcılarına ve silahlı gruplara karşı Güvenliği Güçlendirme Operasyonu başlatmıştı.

QSD Basın Merkezi de Güvenliği Güçlendirme Operasyonu’na ilişkin dün sabah saatlerinde yeni bilgiler paylaştı. Merkez, silahlı grupların Dêrazor’un doğusunda QSD'ye saldırı hazırlığı yaptığını belirtti. Suriye rejimine bağlı bazı güçlerin önceki akşam bölgeye silah getirdiğini bildiren Merkez, şunları paylaştı: "Fırat Nehri'nin batı yakasındaki güçlerimiz, Dêrazor’un doğusundaki silahlı grupları yakalamak için bir dizi önlem aldı. Bu gruplar Dêrazor’un doğusunda güçlerimize saldırı hazırlığındaydı. Suriye rejiminin güvenlik güçlerinden bir kısmı, kaos çıkarmak amacıyla dün akşam saatlerinde bölgeye silah gönderdi. Ayrıca bölge büyüklerini de tehdit edip baskı yaptı. Güvenliğin Güçlendirilmesi Operasyonu, bölge halkının ve büyüklerinin isteği üzerine başladı. Güçlerimiz, operasyon başlamadan önce bölgenin ileri gelenlerine operasyonun hedefleri hakkında bilgi verdi. Güçlerimizle iş birliği yapan bölge halkına teşekkür ederken, herkesi fitne çıkarma girişimlerine aldanmamaya çağırıyoruz. Dış güçler dışında kimse bundan yararlanmıyor. Dêrazor Askeri Meclisi öncülüğünde DAIŞ hücrelerine ve uyuşturucu tacirlerine yönelik operasyonumuz kararlılıkla devam ediyor.”

Operasyon çok önemli

DAIŞ ile Türk devleti ve Şam hükümeti hücrelerinin yok edilmesi için Güvenliği Güçlendirme Operasyonu’nun çok önemli olduğunu söyleyen Dêrazor Askeri Meclisi komutanları, Ehmed El Xebil'in (Ebu Xewle) görevden alınmasını ve onlarca DAIŞ elemanını yanı sıra bazı hücrelerin ve uyuşturucu tacirlerinin tutuklanmasını değerlendirdi.

Dêrazor Askeri Meclisi Komutanı Xelil El Wehis, şöyle konuştu: "DAIŞ ve Suriye rejimine bağlı hücrelere karşı operasyon başlatılmıştır. Sanal medyadaki propaganda yalandır ve amacı bölge halkı ile askeri güçler arasında fitne ve kafa karışıklığı yaratmaktır. Dêrazor halkı bu haberlere itibar etmemelidir. Bölgede güvenlik ve istikrarın sağlanması için herkesin QSD’ye destek vermesi gerekir.”

Dêrazor Askeri Meclisi komutanlarından Nuri Xelil de şunları söyledi: "QSD, Dêrazor’un batısı ve doğusunun büyük bölümünde arama operasyonları gerçekleştirdi. DAIŞ hücrelerinin birçok yeri ve bölgenin güvenliğini baltalayan sorumluların hücreleri imha edildi."

Minbic Askeri Meclisi komutanı Ehmed El Omer ise operasyonun amacının Türkiye, rejim, İran ve DAIŞ’e ait hücreleri imha etmek olduğunu belirterek, "Operasyonumuzun amacı bölgeyi hücrelerden temizlemektir” dedi.

Şam hükümeti aktif

Bu arada QSD Basın Merkezi, Şam hükümeti bölgelerinden Dêrazor’a çetelerin geçtiğine dair yeni bilgiler de paylaştı. QSD, Şam hükümeti güçlerinin bölgede fitne ve kaos yaratmak için önceki akşam saatlerinde bir grup silahlı milisi Dêrazor’a geçirdiğini hatırlattı. QSD, Dêrazor’un doğusunda bulunan Cedîde El Igêdat bölgesine geçen çetelerin ise daha sonra geldikleri bölgeye geri kaçtıklarını ifade etti. QSD Sözcüsü Ferhad Şami, El Şihêl bölgesinde kalan az sayıda çete elemanının yakalanması için çalışmalarının sürdüğünü ifade etti.

Etnik çatışma çabası

Konuya ilişkin dün yazılı bir açıklama yayınlayan Dêrazor Demokratik Sivil Yönetimi, Şam yönetiminin çabalarına dikkat çekti. Açıklamada, “Her zaman olduğu gibi ulusal ve etnik farklılıklar üzerinden yürüttüğü özel savaşla bölgedeki güvenlik ve istikrarı bozma girişiminde bulunan Şam hükümeti, birbirinden parçalamak istediği yönetim ile halk arasını bozmaya çalışıyor. Şam hükümeti bugün dahi güçlerimizin bölge halkına karşı manevi görevlerinin yerine getirilmesini ve bölgede güvenliğin sağlanmasını engellemek amacıyla kendisine bağlı grupları yasa dışı koridorlardan geçirerek bölgenin güvenlik ve istikrarını bozmayı hedefliyor” denildi. MINBIC

 

*****

5 şehit uğurlandı

Güvenliği Güçlendirme Operasyonu şehitleri için Reqa’da cenaze töreni yapıldı. Hikumiye şehitliğinde toplanan şehit aileleri, örgüt ve sivil yönetim üyeleri, Zenubiya Kadın Topluluğu, siyasi partiler, QSD savaşçıları, El Şemal Demokratik Güçleri, Güvenliği Güçlendirme Operasyonu’nda şehadete ulaşan 5 şehidi sonsuzluğa uğurladı. Reqa Sivil Meclisi Eşbaşkanı Mihemed Nur El-Zib, "Bölgede güvenliğin sağlanması ve DAIŞ’in imha edilmesi için şehitlerimiz oldu. Operasyon, onların demokratik ulus fikrine bağlı olduklarını ve ülkenin bu fikri uygulama çağrısına cevap verdiğini gösteriyor” dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.