
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tarihi çağrısı ile başlayan Kürt sorunun demokratik çözüm süreci kapsamında HPG güçlerinin yürüyüşü devam ederken, adım atmayan hükümet ise karakol yapımlarına devam ediyor. İçişleri Bakanı Muammer Güler'in, "Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da toplam 68 karakol kapanmıştır. Diyarbakır'da kapatılan karakol sayısı 9'dur. Mardin'de kapatılan karakol sayısı 9'dur. Türkiye genelinde ise 298 karakol kapatılmıştır" açıklamasına rağmen bölgede karakol yapımlarına hız verildiği görülüyor. Dersim'de daha önce 70'e yakın karakol bulunmasına rağmen çözüm sürecinden sonra 5 kalekol, 16 mobil karakol, 31 kule yapılması için projeler hazırlanmış durumda. Şu ana kadar ise 52 askeri üs projesinden 22 tanesinin yapımına başlandı. Dersim'de yapılmak istenen karakolların en fazla yoğunlaştığı yerlerin başında Pülümür Vadisi gelmekte. Pülümür Vadisi'nde sadece 16 mobil karakol, 5 kalekol ve 16 kule yapılması planlanıyor.
Aleviler için kutsal
Zel Dağı'na yapılmak istenen karakol ile Sinan Kalesi'ne yapılmak istenen karakollar dikkat çekiyor. Bu iki karakolun yapılması planlanan alan Aleviler tarafından kutsal sayılıyor. Sinan Kalesi'nin başka bir özelliği de Urartular döneminden kalma tarihi bir yapı olması. Zel Dağı'na yapılan karakol, tepkilerden kaynaklı durdurulurken, Sinan Kalesi üzerinde yapılmak istenen karakol bitme aşamasında. Pülümür'e bağlı Kırmızı Köprü'de 5 adet karakol, bir kule yapımına başlandı. Yine Pülümür'e bağlı Üçdam köyü ve Kocatepe karakolları ise çevreye daha hakim olan tepe ve dağların başına taşınıyor. Kocatepe Karakolu inşaatının yapımı 2 ay devam ettikten sonra karakol inşaatında çalışan işçiler karakolda çalışmayı bırakarak, memleketlerine döndü. Hasangazi köyünde yapılan karakolun yapımı ise tamamlanmış durumda.
Stratejik noktalara taşınıyor
Karakolların yapımı ve yerlerinin değiştirilmesi sadece Pülümür ile sınırlı olmayıp, diğer ilçelerde de devam ediyor. Bunlardan Ovacık'a bağlı Kuşluca (Bilgeç) köyü karakolu, eski yerinden daha stratejik alana taşınacak. Bunun için çalışmalar başlamış durumda. Mazgirt Darıkent köy karakolu aynı şekilde eski yerinden köyün en üst tepesine taşınıyor. Mazgirt'in Hıran bölgesinde de bir karakolun yapılacağı iddia ediliyor. Çemişgezek sınırları içerisinde bulunan Aliboğazı'nda (Bozanlar Yüzü) da yeni bir karakol inşaatına başlandı.
Asker sayısında artış
Nazımiye'de ise askeri üslerden çok asker sayısındaki artış dikkat çekiyor. Nazımiye İlçe Jandarma Komutanlığı(yarbay), alaya(albay) yükseltilmiş durumda. Karakolda bulunması gereken maksimum asker sayısı da aşıldı. Ovacık'a bağlı Cevizlidere köyü karakolunun yanına da ek olarak askerlerin kalması için 4-5 konteyner yerleştirilmiş durumda.
Halkın tepkisi sürüyor
Halkın karakollara tepkisi ise devam ediyor. Hüseyin Şenli adlı yurttaş, yapılan karakolların çözüm sürecini sabote etmekten başka bir işe yaramadığını ifade etti. Dersim'de 50'nin üzerinde karakol yapılmak istendiğini dile getiren Şenli, "Bu karakollar güvenlikten çok bizim doğamızı tahrip etmek için yapılıyor. Devlet bizim doğamızdan, inanç yerlerimizden elini çeksin" dedi.
Hıdır Yalçın adlı yurttaş ise, şunları söyledi: "Devlet bugün tüm dağlarımıza karakollar yapıyor. Bu karakolları yapmaktan vazgeçsin. Bu karakolların yerine bu halka fayda sağlayacak başka projeler yapsın. Karakollar halka bugüne kadar hiç bir fayda sağlamış değil, bundan sonra da sağlamayacak."
YASİN KOBULAN/DİHA/DERSİM