Dersim kararını verdi

Yeşil Sol Parti / Dersim

Yeşil Sol Parti / Dersim

  • Yeşil Sol Parti, dün Dersim'de tüm ittifak bileşenleriyle birlikte seçim mitingini yaptı. Yeşil Sol Parti Dersim adayı Ayten Kordu, "Dersim’de göç, işsizlik ve yoksulluk var. Kimliğimiz, dilimiz, inancımız inkar ediliyor. Bu zihniyete dur deyip, bu rejimi hep beraber göndereceğiz" dedi.

Dersim mitinginde konuşan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aleviler için sarf ettiği “tür” ifadesine tepki göstererek, “Bu kadim inanç sizi gönderecek” dedi. 

Kent merkezinde bulunan Seyid Rıza Meydanı’nda gerçekleştirilen mitinge, Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Keskin Bayındır, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Kürdistan Komünist Partisi temsilcisi Mustafa Korkmaz, Kürdistan Sosyalist Partisi (PSK) temsilcisi Mesut Tek, Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) temsilcisi Evrim Konak, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile Başak Demirtaş’ın yanı sıra Yeşil Sol Parti Dersim milletvekili adayı Ayten Kordu katıldı. Miting öncesi Mazgirt Köprüsü’nde onlarca araç halindeki konvoyla karşılanan heyet, miting alanına doğru yola çıktı. Heyet, güzergah boyunca yurttaşlar tarafından zafer işaretleri ve alkışlarla karşılandı. Heyet ve beraberindeki yurttaşlar, konvoy sonrası Dersim Otogarı’ndan miting alanına doğru “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. 

Yeşil Sol Parti bayraklarıyla donatılan ve adeta bir şölen havasının hakim olduğu Seyid Rıza Meydanı’nda, “Jin jiyan, azadî” sloganı hiç durmadı. Paris'te katledilen Dersimli Sakine Cansız'ın (Sara) sözlerinin alıntılandığı “Hep kavgaydı yaşamımız. İnsanlığın savaşçıları özgürlüğü yaratıyor” pankartının açıldığı miting alanında, “Özgür kadın, özgür toplum” ve “Vurur yüze ifadesi, sülalece gidiyor bir tanesi” dövizleri açıldı.

 

 

İkinci yüzyılda da aynısı yaşamayalım

Saygı duruşuyla başlayan mitingde ilk olarak PSK temsilcisi Mesut Tek konuştu. 14 Mayıs’taki seçimlerde Dersim halkının iradesini ortaya koyacağını belirten Tek, “Geçen yüzyılda Munzur Çayı’nda kan aktığını, katliamlara uğradığımızı biliyoruz. Birinci yüzyılda yaşadıklarımızı yaşamamak için Yeşil Sol Parti’ye oy verelim. Kürtler ulusal haklarına kavuşmadığı müddetçe Türkiye’ye demokrasi gelmez” dedi.

Kürdistan Komünist Partisi temsilcisi Mustafa Korkmaz da  “Acılarımız hala taze, ancak Seyid Rıza’nın diz çökmediği gibi bizler de diz çökmeyeceğiz. Bu faşist rejimi tarihin çöplüğüne atana kadar mücadeleye devam edeceğiz” diye konuştu.

Hep birlikte bu kavgadayız

Yeşil Sol Parti Dersim milletvekili adayı Ayten Kordu, tek adam rejiminin kimliklere ve demokrasiye düşman olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Tarihi bir süreçten geçiyoruz. Dersim’de işsizlik, göç ve yoksulluk var. Kimliğimizi, dilimizi inkar var ama bu rejimi hep beraber göndereceğiz. Bu zihniyete karşı ‘Edi bese’ diyeceğiz. Hep birlikte bu kavgadayız, hep birlikte değiştireceğiz.”

Hiç korkmayın, gidecekler

Dersim üzerinde yıllardır süren devlet politikalarına işaret eden EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, “Dersim’in kesik damarları var. Burayı yağmaladılar, gençleri işsiz bıraktılar. Sürgüne mecbur bıraktılar ama inadına buradayız, diyoruz. Kentimize sahip çıkıyoruz. Her ot kendi kökü üzerinde biter, her kuş kendi dilinde konuşur, öter” dedi. 14 Mayıs’taki seçimlerinin her türlü provokasyona karşı zafer ile sonuçlanacağını söyleyen  Akdeniz, “Hiç korkmayın. Ne yaparlarsa yapsınlar, gidecekler. Bu iş ilk turda bitmeli. Bir oy Sayın Kılıçdaroğlu’na bir oy Yeşil Sol Parti’ye” şeklinde konuştu.

Sonrasında Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Adayı Sırrı Süreyya Önder’in Dersim halkına gönderdiği, “Büyük zaferlerde görüşmek üzere” mesajı okundu.

Burası Dersim, zulme geçit yok

“Burası Dersim, zulme geçit vermez” diyen DBP Eşbaşkanı Keskin Bayındır ise Dersim halkının faşizme karşı Yeşil Sol Parti öncülüğünde buluştuğunu söyledi.

Rehin tutulan HDP eski eşbaşkanların Selahattin Demirtaş'ın eşi Başak Demirtaş da şöyle seslendi: “Dersim asla susmayan diliyle, sazıyla ve Munzur’un sesiyle her şeyi kararlılığıyla söylüyor. Dersim yine tarih yazacak. Munzur’un asi ve direngen halkı, kendi tarihine zulmeden, kadınları yok sayan, insanları açlığa mahkum edenlere 14 Mayıs günü en güçlü cevabı sandıkta verecek. Dersim’in yiğit kadınları bu topraklarda onurun temsilcisi oldunuz. Ben eminim ki Dersim iki oyunu da evlatlarına verecek. Birini Ayten Kordu’ya, birini de Kemal Kılıçdaroğlu’na.”

 

 

Bu mücadele, sizin mücadeleniz

Kirmanckî konuşan Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Çiğdem Kılıçgün Uçar, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Aleviler için sarf ettiği “tür” ifadesine tepki gösterirken, “Sizin ferasetiniz Alevi halkının kadim inancını, Kürt halkının kimliğini anlamaya yetmedi, yetmeyecek. Bu kadim inanç sizi gönderecek” dedi. Uçar, şunu vurguladı: “Değerli arkadaşlar, Yeşil Sol Parti mücadelemizde yeni bir durak ama bu mücadele sizin mücadeleniz. Bu mücadele kazanacak.”

Miting, konuşmaların ardından Aryen Kom’un ezgileriyle son buldu. DERSİM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.