Dersim’e ulaşmadan  yakıldı

  • Dersim direnişine katılmak için yola çıkan Şêx Abdurrahim ve 15 arkadaşının Bismil Ovası’nda yakılarak katledildiğini belirten tarihçi Faysal Özdemir, Şêx Abdurrahim’i “Ulusal bilincin simgesi” olarak tanımladı. 

Direnişin başlamasıyla birlikte Şêx Said’in en küçük kardeşi olan Şêx Abdurahim sürgünde olduğu Qamişlo kentinden Dersim’e doğru yolla çıktı. Beraberindeki 15 kişi ile birlikte Amed’in Bismil ilçesine ulaşan Abdurrahim, burada Türkiye’den kaçıp Rojava’ya geçen ve onlarla 6 yıl boyunca kalan Yüzbaşı Ziya Beg tarafından ihbar edildi. İhbar sonucu Amed, Mardin ve Siirt’en Bismil Ovasına asker yığıldı. Abdurrahim ve arkadaşlarını 20 Temmuz 1938’de Selat (Salat) köyünde ablukaya alan askerler, uzun süren çatışmadan sonuç alamayınca onların bulunduğu alanı ateşe verdi. Kurulan pusuda Abdurrahim ve Şêx Misbah (Qamişlo), Cemîlê Seyda (Lice), Haci Tevip (Lice), Xalid Şerîf (Lice), Abdusamet (Lice) Mihemedê Xatê (Lice), Mele Hemdulah (Lice) Selahedin, Yüzbaşı Hüseyin Beg, (Savur), Yüzbaşı Ali Beg (Savur) Yüzbaşı Mustefa (Savur) Hesen Axa (Palo), Hilmi Beg (Muş), Silê Solikî (Mardin) ve Serres Baxistanî isimli arkadaşları yakılarak katledildi.  Abdurrahim ve arkadaşlarının cenazeleri Selat köyü halkı tarafından bugün Şeyh Abdurrahim Ziyareti olarak bilinen yere defnedildi. 

Şêx Abdurahim

Dersim için geldi

Konuyla ilgili araştırma yapan tarihçi-yazar Faysal Özdemir, Şêx Abdurrahim’in ulusal bilinçle hareket ederek Dersim direnişine katılmak için yola çıktığını söyleyerek, şöyle devam etti: “Alevi veya Sünni diye bir düşünce içinde olmadan tamamı ile ulusal birlik ruhuyla birleşip Dersim direnişine destek vermek için yolla çıktılar. Amaçları Amed, Bingöl ve Elazığ hattını güçlendirip direnişe destek olmaktı. Burada yapacakları örgütleme ile Dersim direnişine güçlü katılım sağlanması amacı vardı.” 

Katliamın ardından cenazelerin köylüler tarafından alınarak defnedildiğini belirten Özdemir, şunları söyledi: “Şimdi Bismil’in bir mahallesi olan Salat bağlı Diyarbakır Batman yolu üzerinde bulunan mezarı bölge halkı tarafından ziyaret ediliyor. Burada ona dualar ediliyor. Ancak az sayıda kişi onun direnişini biliyor. Kürtlerin ulusal bilincinin bir simgesi olan Şeyh Abdurrahim’in unutulmaması için herkesin bu konuda duyarlı olması gerekiyor.” 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.