Devlet AKP'ye çalıştı

Nejat Taştan

Nejat Taştan

  • 600 gözlemci ile seçimleri takip eden ESHİD Başkanı Nejat Taştan, iktidarın seçim yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle 5 puan önde başladığını belirterek, şunların altını çizdi:
  • Toplanma, ifade, örgütlenme özgürlüğü, seçim yönetiminin adilliği ilkesi ve seçimin evrensel kriterlerinden olan kamunun tarafsızlığı tamamen ihlal edildi. YSK tarafsız, şeffaf değil.
  • Toplu oy kullanma, propaganda ihlali, kamu yetkilerinin kullanılması sorunu vardı. İlk defa bir vali, bir siyasi partinin mitingine konuşmacı olarak katıldı. Devlet pozisyon aldı.
  • Öncesinde siyasi partilere açılan kapatma davaları, suçlanan siyasiler, tutuklanan milletvekili adayları var. Kanun gereği oy verme işlemi anlatılmadı. Kamu medyası iktidara çalıştı.

ESHİD Başkanı Nejat Taştan, devlet kurumlarının tamamen AKP-MHP'ye çalıştığını söyledi. 

600 gözlemci ile seçimleri takip eden Eşit Haklar İçin İzleme Derneği (ESHİD) Başkanı Nejat Taştan, seçim ihlallerini ve usulsüzlükleri, MA'dan Delal Akyüz'e anlattı. YSK’nin seçim takvimini açıklamasından itibaren çalışmalarına başladıklarını söyleyen Taştan, seçim sürecinde birçok hak ihlalinin yaşandığını belirtti. Taştan, “Bu seçime, toplanma özgürlüğü, ifade özgürlüğü, seçim yönetiminin adilliği ilkesi, örgütlenme özgürlüğü ve seçimin evrensel kriterlerinden olan kamunun tarafsızlığı tamamen ihlal edildiği bir süreçte geldik. Biz 2011 yılından beri bütün seçimlerde gözlem yaptık. Her seçimde yaşanan hak ihlalleri bu seçimde de yaşandı. İktidar seçmenin özgür iradesini teslim almaya çalıştı” dedi.

Sonuçlar devletle ilgili

YSK’nin tarafsızlık ilkesini hukuka aykırı bir şekilde ihlal ettiğini dile getiren Taştan, Türkiye'de seçim mevzuatı ve yönetim şeklinin antidemokratik olduğunu belirtti. Taştan, şöyle devam etti: “YSK tarafsız, şeffaf değil. Seçimde alınan sonuçlar bununla ilgili. İktidarın gücünü kullanan partiler daha çok sonuç alıyorlar. Sandığa erişemeyen engelli seçmenler vardı. Siyasi partilerin müşahitlere sağlanması gereken kolaylıklar sağlanmadı. Bizim gözlemlediğimiz yerlerde toplu oy kullanma, propaganda ihlali, kamu kurumlarının yetkilerinin kullanılması sorunu vardı.

Vali AKP mitinginde konuştu

Bizim izlediğimiz ve kayıt altına aldığımız seçimlerde, ilk defa bir vali, bir siyasi partinin mitingine konuşmacı olarak katıldı. Siyasi partiler açısından bakınca, devletin aldığı pozisyonu tartışmak lazım.”

İktidar 5 puan önde başladı

Seçim yönetmeliklerinde yapılan değişikliklerle iktidarın seçimi 5 puan önde başlayarak bitirdiğine dikkat çeken Taştan, bu ortamın tahlili yapılmadan seçim sonuçlarına bakılmaması gerektiğini ifade etti. Taştan, şöyle konuştu: “Türkiye’de meşru, demokratik insan hakları standartlarında bir seçim yapıldığını söylemek mümkün değil. Öncesinde siyasi partilere açılan kapatma davaları, suçlanan siyasiler, tutuklanan milletvekili adayları var. Devlet kendi görevini yerine getirmedi. Kanun gereği oy verme işlemi anlatılmalıydı, anlatılmadı. Türkçe bilmeyen seçmenler için tercüman sağlanmalıydı ama sağlanmadı. Bunlar yapılmayınca geçersiz oylar yüksek çıkıyor. Kamu kurumları ve basın araçları açık bir pozisyon aldı. TRT, Anadolu Ajansı, halkın özgür iradesinin oluşmasını engelleyici haberler yaptı. İletişim Başkanlığının en çok harcaması Nisan'da yapılmış. Bütün bunlar yapılırken, başka sonuçlar beklemek çok zor.”

Tekrar YSK'ya başvuru

İkinci tura kalan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gözlemci olarak çalışma yürütmek için YSK’ya başvuruda bulunduklarını aktaran Taştan, “Ayrımcılık, seçme, seçilme ve nefret söyleminin engellenmesine dair çalışmalarımız var. Yaşanan hak ihlallerini de rapor şeklinde yayınlayacağız. ‘Eşitlik Gözlemci’ diye bir uygulama geliştirdik. Yurttaşlarımız telefonlarına indirirse, bize tanık oldukları hak ihlallerini gönderebilirler” dedi. İZMİR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.