Devlet aleyhine haber davası

Gazeteci Fırat Can Arslan

Gazeteci Fırat Can Arslan

  • Gazeteci Fırat Can Arslan hakkında açılan davada, “Türk Devleti ve kurumları aleyhinde sözde haber yapma” iddiasında bulunuldu.

Süleymaniye'de 4 Ekim 2022’de silahlı saldırı sonucu katledilen Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi gazeteci-yazar Nagihan Akarsel için Konya’nın Cihanbeyli ilçesine bağlı Gölyazı (Xelikan) Mahallesi’nde 13 Ekim’de düzenlenen cenaze törenine takip eden Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Fırat Can Arslan ve JINNEWS muhabiri Dilan Babat askerlerce gözaltına alındı. Bir süre köyde tutulan Arslan ve Babat, ardından götürüldükleri Cihanbeyli İlçe Jandarma Karakolu’nda ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakıldı. Konuya ilişkin Konya Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu tarafından başlatılan soruşturma tamamlandı. Fırat Can Arslan hakkında “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” fiilini düzenleyen Terörle Mücadele Kanunu’nun 6. maddesi suçlamasıyla hazırlanan iddianame, Konya 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilerek, ilk duruşma için 25 Mayıs günü verildi. 

 Gazeteci ve akademisyen Akarsel’in “örgüt üyesi” olarak lanse edildiği iddianamede, gazeteci Arslan hakkında “cenaze defin işlemlerine ilişkin olarak örgütün amacı ve ideolojisi doğrultusunda Türk Devleti ve kurumları aleyhinde sözde haber yapma adı altında sosyal medya üzerinden canlı yayın yaptığı” iddiasına yer verildi. Arslan’ın cenaze defin işlemini kitlesel bir eyleme dönüştürmeyi amaçladığı iddiasında bulunan Konya Cumhuriyet Savcısı Şahsuvar Yıldız, cenaze takibi sırasındaki canlı yayında orada bulunan jandarmaların da görüntüde olması gerekçesiyle “hedef göstermek” suçlamasında bulundu. İddianamede, gazeteci Arslan hakkında TMK’nin 6. maddesi uyarınca bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası talep edildi. KONYA

 

*****

Tutsak gazeteci Ceylan Şahinli

Gazeteci Şahinli’ye 6 yıl sonra dava

Tutsak gazeteci Ceylan Şahinli hakkında, DAİŞ’e karşı savaşta şehit düşen Ulaş Bayraktaroğlu’nu anmak amacıyla katıldığı eylem nedeniyle 6 yıl sonra dava açıldı. 

Gazetecilik faaliyetleri nedeniyle Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan MA muhabiri Ceylan Şahinli hakkında, “Örgüt propagandası” iddiasıyla yeni bir dava açıldı. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, gazetecilik öncesinde 2017'de Ankara’da katıldığı eylem ve etkinliklerle suçlandı. Şahinli’nin Mayıs 2017'de gerçekleştirilen anma eylemi nedeniyle başlatılan soruşturmanın, tutuklanmasının ardından iddianameye dönüştürülmesi dikkat çekti. Şahinli'nin, QSD ile birlikte DAİŞ’e karşı savaşırken 9 Mayıs 2017’de şehit düşen Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) komutanlarından Ulaş Bayraktaroğlu için Ankara’da yapılan anma etkinliğine katılması suçlama konusu yapıldı. Ayrıca Şahinli’nin katıldığı birçok eylem ve etkinlikte iddianamede suç olarak yer aldı.

İddianamede, Şahinli’nin sosyal medya paylaşımlarına da yer verildi. Şahinli’nin, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu görevinden ihraç edilen ve açlık grevi eylemine giren Nuriye Gülmen ve Semih Özakça ile ilgili DEV-GÜÇ’ün alıntıladığı ve suçlama konusu yapılan paylaşımı şöyle: “Bizim de günlerimiz olacak. Güle değecek kuşların kanadı ve kuşlar sırtlarında gül taşıyacak.”

Savcı, Şahinli’nin “Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla cezalandırılmasını talep etti. İddianamenin Ankara 20. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edilmesiyle bugün ilk duruşma görülecek. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.