Amed'in merkez Bağlar ilçesinde 24 Mayıs 2011 tarihinde "KCK" adı altında düzenlenen operasyonlar kapsamında haklarında dava açılan 31'i tutuklu 95 Kürt siyasetçinin yargılandığı davada tutuklu yargılanan Kürt siyasetçilerin tamamı 4 Nisan'da tahliye edildi. Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılması ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı'nın dosyayı 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermesinin ardından dava dosyasını değerlendiren 1. Ağır Ceza Mahkemesi, 31 Kürt siyasetçinin tahliyesine karar verdi. Diyarbakır D Tipi ve Bolu T Tipi Kapalı cezaevlerinden tahliye olan BDP Amed eski İl Eşbaşkanı Ömer Önen söz konusu operasyonları değerlendirdi. Önen, "Kapitalist modernite hegemonik sistemini kurabilmek için AKP Hükümeti'ni ve Fethullah Gülen Teşkilatı'nı ayak olarak kullandı. 14 Nisan 2009'da bu operasyonu başlattılar. Amaçları sindirmekti ama başaramadılar. O süreçte yine Kürt halkı güçlü çıktı, Demokratik Özerkliğe sahip çıktı" dedi.

Tutuklanarak götürüldüğü Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi'nden Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildiğini belirten Önen, şunları anlattı: "Urfa'da yürütülen politika şuan Rojava'daki ve Ceylanpınar'daki uygulamalarla aynı politikadır. 12 Eylül'de Amed zindanındaki baskı nasılsa Urfa zindanında da aynı baskılar vardı. Tutsakları öldüren onlar, hak ihlallerini yapan onlar ama sürgün edilen, suçlu ilan edilen yine biziz. Vahşet dolu bir politikanın ardından tüm arkadaşlarımız sürgün edildi. Ben ve İbrahim Ayhan, Kürkçüler Cezaevi'ne sürgün edildik. Diğer arkadaşlarımız da Bolu Cezaevi'ne sürgün edildi."

Hasta tutsakların beklentisi

Hasta tutsakların hükümetten beklentilerinin olmadığını aktaran Önen, "İradeleri, heyecanları ve inançları insanları güçlü kılıyor. Halktan ve hareketten umutları var. Halk ve hareketten aldıkları güçle moral ile iradeleşiyorlar. Tabi ağır hasta arkadaşlarımız var. Kanser olan hasta tutuklular var. Biz şuan dışarıya çıktık ama arkadaşlarımızın yaşamlarının devam etmesi çabası içerisinde olacağız" diye konuştu. 


BARIŞ KOYUN/DİHA/AMED



Mücadeleye devam sözü
'KCK davası' kapsamında tutuklu iken yasal düzenleme ile serbest bırakılan BDP'li siyasetçiler, BDP İstanbul İl Örgütü tarafından kendileri için verilen kahvaltıda buluştu.
BDP İstanbul İl Örgütü, serbest bırakılan BDP'li siyasetçiler için Avcılar Ezo Restaurant'ta buluşma düzenledi. Kahvaltıya, tahliye olan çok sayıda BDP'li siyasetçi ile HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, BDP İstanbul İl Eşbaşkanları, yine bir süre önce tahliye olan avukatlar da katıldı.
Öcalan'ın tahliye olan avukatlarından Doğan Erbaş, burada bulanan siyasetçilerin ve avukatların birçoğunun daha önce de cezaevi deneyimi yaşadıklarını hatırlatarak, "Geldiğimiz cezaevlerinde uzun süre orda kalanları görünce kendimize 'biz cezaevinde kaldık' diyemiyoruz. Bunu sadece bir dinlenme ve eğitim aşaması olarak görüyoruz" dedi. Cezaevinde kalanların hepsinin kendisi içinde bir sorgulamaya gittiğinin altını çizen Erbaş, herkesin bu süre zarfında önemli bir deneyim kazandığını söyledi. Cezaevlerindeyken mücadele azmi için bir kararlılık yaşadıklarına dikkat çeken Erbaş, önemli olanın bu kararlılığın bundan sonra çalışmalara yansıması olduğunu aktardı.

'Özgürlük mücadelesini büyüteceğiz'

Erbaş'ın ardından tahliye olan Kürt siyasetçilerden Emine Caynak, cezaevinde geride bıraktıkları arkadaşları olduğunu ve onları dışarı çıkarıp özgülüğüne kavuşturuncaya kadar mücadeleye devam edeceklerinin sözünü verdi. Bundan sonra eskiden olduğu gibi hep birlikte mücadele edeceklerinin altını çizen Caynak, son olarak yürüttükleri özgürlük mücadelesini daha da büyüteceklerini ifade etti.
HDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreya Önder ise bundan sonra tahliye olanların önünde çok yoğun bir çalışmanın olduğunu söyledi. İstanbul'da milletvekili adayı olduğundan bu yana üçüncü yönetim ile birlikte çalıştığının altını çizen Önder, "İlk önce sizler ile çalıştım, daha sonra sizleri tutukladılar ve başka bir yönetimle çalıştım, şimdi ise başka bir yönetim ile çalışıyorum. Ama şu bir gerçek ki tutuklanan her yönetim için arkadaşlar yerlerini doldurmak için seferber oldular" dedi.

DİHA/İSTANBUL