Devlet güçlerinden seyyar seçmen

Mehmet Rüştü Tiryaki

Mehmet Rüştü Tiryaki

  • DEM Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, binlerce polis ve askerlerin gezici seçmen yapılarak kent merkezlerine kaydırıldığını açıkladı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Eşbaşkan Yardımcısı Mehmet Rüştü Tiryaki, geçmiş dönemlerdeki uygulamaları hatırlatarak, hangi kentte hangi adreslere kaç kişinin taşındığına dair ayrıntılı bilgiler verdi. 

Tiryaki, bin 514 farkla belediyeyi kazandıkları Îdir'e (Iğdır) binlerce seçmenin taşındığını belirterek, "Iğdır merkezinde seçim sonucunu etkilemek bakın AKP ne yapmış; Pir Sultan Abdal Mahallesi, 831. Sokak, No:5. Bu, yeni bir adres. Bu adrese tam bin 450 seçmen kaydedilmiş. Bunların yalnızca 5 tanesi, 14 Mayıs seçimlerinde Iğdır merkezinde oy kullanmış. Bin 445 seçmen Iğdır merkeze dışarıdan getirilmiş” dedi. 

Olmayan adrese 743 erkek

Tiryaki, Konaklı Mahallesi’nin Kazım Karabekir Caddesi üzerinde bulunan 220 numaralı adrese 6 ay önce toplam 743 erkek seçmenin kaydedildiğini, ancak daha önceki seçimde böyle bir adresin olmadığını söyledi. Tiryaki, “Adres sorgulama sisteminde söz konusu adres İl Emniyet Müdürlüğü olarak geçiyor. Bir işyeri. Bu işyerine 743 erkek seçmen kaydedilmiş. Adres olarak belirtilmeyecek yerden bahsediyoruz. 2023 seçimlerinde yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı bin 186 seçmen, 2024 yerel seçimlerinde oy kullanabilmeleri için Iğdır merkeze kaydedilmiş. Bu da yeni bir şey. Adeta bir seyyar seçmenden bahsediyoruz. Güvenlik görevlilerini, jandarmayı, polisi bir seyyar seçmen gibi bir dönem yurt dışına, bir dönem istedikleri şehirlere, köylere, ilçelere, kasabalara taşıyan bir siyasi iktidar var" diye konuştu.

Tek adrese 2 bin 555 kayıt

Sêrt merkezden örnekler veren Tiryaki, HDP’nin 2019 yerel seçimlerinde Sêrt Belediyesi’nin bin 116 oy farkla kazandığını hatırlattı. Tiryaki, şöyle devam etti:“Siirt merkezde en az 6 bin şüpheli seçmen tespit edilmiş. Hayali seçmenden bahsetmiyorum. Bunların her birisi seçmen. Adresleri Siirt merkeze nakledilmiş binlerce kişiden bahsediyoruz. Yeni Mahalle, Cengiz Topel Caddesi, No: 40; Mayıs 2023 seçimlerinde 10 tane seçmen kaydedilmiş. Şimdi 2 bin 99 kişi kaydedilmiş. Bunlardan yalnızca 10 tanesi Siirt merkez seçmeni. Diğerlerinin tamamı dışarıdan getirilmiş kişiler.

Doğan Mahallesi Abdurrahman Kavak Caddesi, No: 75; adres sorgulama sisteminde Emniyet Müdürlüğü Özel Hareket Şube Müdürlüğü olarak geçiyor. Müdürlükte 7 olan seçmen sayısı, bin 989’a yükselmiş.

Barış Mahallesi, Hükümet Bulvarı, No: 117/12; Mayıs seçimlerinde böyle bir adres yok. Tek bir adreste, tek bir numarada bir anda 2 bin 555 kişi kaydedilmiş.

Mayıs seçimlerinde yurt dışında seçmen olan tamamı 20’li yaşlarda erkeklerden oluşan bin 533 seçmen Siirt merkeze kaydırılmış. Seçim sonuçlarını manipüle etmek için bir seçim mühendisliği yapılıyor.

Siirt'in Kurtalan ilçesi; 2019 seçimlerinde belediyeyi HDP, 200 oy farkla kazanmış. Kültür Mahallesi, Jandarma Caddesi, No:32; adres sorgulama sisteminde burası misafirhane. Misafirhaneye seçmen kaydı yapamazsınız. Bir misafirhaneye daha önce 13 kişi kayıtlıyken şimdi ise bir başka misafirhaneye bin 3 kişi kaydırılmış. Bu da seçim sonuçlarını değiştirecek seçmen anlamına geliyor.

Şırnak’ı hatırlattı

Bir başka kent Şırnak’tan örnek vermek istiyorum. AKP, 2019’da Şırnak Belediyesi’ni 8 bin 500 oyla kazanmış. Ahırlara bile seçmen kaydı yaptırılmıştı. Biz bunların hepsini belgeledik, YSK’ya başvurduk ama sonuç alamadık. Şimdi yine mühendislik  sürüyor. Yeşilyurt Mahallesi, Şehit Tümgeneral Erdoğan Aydın Caddesi; adres sorgulama sisteminde burası askeri alan. Seçmen taşınan en yoğun alandır. Bu yerleşkeye kayıtlı seçmen 752. Şu anda 5 bin seçmene ulaşmıştır. Bu seçmenlerin 4 bin 368’i yeni kayıtlı seçmen. Hiçbirisi Şırnaklı değil. 4 bin 368’li yeni seçmen garip bir şekilde AKP’nin seçimi hiçbir şekilde kazanamayacağını bildiği Silopi ve Cizre’den Şırnak merkeze getirilmiş.

Yeni Mahalle, Gümüşdere caddesi, No 91; bu adreste bu Mayıs seçimlerinde 15 kişi kayıtlıymış. Buradaki seçmen açığı yüzde 8 bin 933. Tamamı erkeklerden oluşan genç erkeklerden oluşan 13 bin 552’e ulaşmış buradaki seçmen sayısı.

Daha önce 14 polisin kaldığı Polis evinde şu anda 506 kişi kaydedilmiş.

Mayıs seçimlerinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 840 seçmen, 2024 yerel seçimlerinde oy kullanacak şekilde Şırnak merkeze kaydedilmiş.

Uludere’ye binlerce seçmen

AKP, Uludere'deki seçimi 2019’da 143 oy farkla kazanmıştı. Bu sayı bu ilçe çok büyük bir rakam. Şimdi Uludere’yi kaybedebileceğini düşündüğü için Uludere’ye inanılmaz derecede seçmen taşımış. Kılaban Mahallesi, Kale Sokak, No:13, Daire 102; Mayıs seçimlerinde böyle bir adres yok. Yeni adreslerden birisi. Yeni olabilir ama tek bir adrese tam 917 yeni seçmen kaydedilmiş. Bir önceki seçimde yurt dışı seçmeni olan tam 3 bin 55 kişi, devasa sayıda kişi Uludere’ye seçmen olarak kaydedilmiş. Bunların tamamı genç 20’li yaşlardaki erkeklerden oluşuyor.

67 seçmen, bin 224’e çıkarıldı

Çukurca. AKP, 2019 seçimlerinde burayı 94 oyla kazanmış. Olağan koşullarda kazanamayacağı için inanılmaz seçmen taşımış. Yeşilçeşme Mahallesi’nin yalnızca yüzde 15’i Hakkarililerden oluşuyor. 14 Mayıs seçimlerinde tek bir tane seçmeni olan bir adres. Buradaki seçmen sayısı 923’e ulaşmış. Yine bir başka adresteki 67 seçmen sayısı bin 224’e çıkmış. Yüzde bin 726 artış olmuş. Bir başka adres 501 seçmeni bin 455’e ulaşmış. Her adresi bütün ayrıntıları ile biliyoruz ve bunlara itirazlarımızı yapacağız. Polis evi, askeri yer, emniyet, özel hareket yeri diyerek kurtulamayacaklar.

Tamamı erkek ve Hakkarili değil

Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde 2019 yerel seçimlerinde AKP belediyeyi 154 oyla kazanmış. Şimdi Şemdinli’yi kazanma olasılığı olmadığını biliyor. Şemdinli merkezde 5 mahallesinde nüfus yoğunluğuna göre en büyüğü 5 bin 963 seçmenle Moda Mahallesi. Buraya da kolluk görevlileri yığdırılmış. Hakkarilerini nüfusu yüzde 48’de kalmış. Bir tane adres de Moda Mahallesi, Küme Evleri’nde. Tamamı erkek ve Hakkarili olmayan toplam 2 bin 200 seçmen kaydı bulunuyor. Bunlardan bin 296 seçmen 105 numaralı adreste. Yine Mayıs seçimlerinde yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı 892 seçmen, adresini Şemdinli’ye getirmiş.

Esendere’ye bin 517 asker

Esendere’de 2019 seçimlerinde AKP belediyeyi 115 oyla kazanmış. Esendere’nin toplam seçmen sayısı 3 bin 541 iken sadece Esendere Küme evlerinde tamamı erkek Hakkârili olmayan bin 517 asker seçmen olarak buraya kaydedilmiş.

13 seçmen, 3 bin 5 seçmene

Kars merkez; 2019’da HDP bin 238 oyla kazanmıştı. Cumhuriyet Mahallesi, Şehit Yusufbey Caddesi, No 50/2 Daire 1; burası adres sorgulama sisteminde Orduevi olarak gözüküyor. Mayıs 2023 seçimlerinde seçmen sayısı 13. Şimdi 3 bin 5 seçmene çıkmış…”

Tiryaki, benzer örnekleri Hasankeyf, Dargeçit, Savur, Kulp, Hazro, Eğil, Ağrı/Taşlıçay, Muş/Malazgirt için de sıralayarak, halka seslendi: “AKP sizin oylarınızla değil, taşıdığı memur, asker ve korucu aileleri ile belediye başkanı belirlemek istiyor. Buna izin vermeyin. Halkın gücünü AKP’ye de bütün halk düşmanlarına gösterin.” ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.