Devlet organizeli kaçakçılığa Almanya'da soruşturma

Dünya Haberleri —

.

.

  • Türkiye’de bazı AKP’li belediyelerin kişi başı 6 ila 10 bin euro arasında değişen para karşılığında Almanya’ya kaçakçı taşımasına ilişkin Almanya soruşturma başlattı.

 

14 ay boyunca gizlenen ve geçtiğimiz günlerde patlak veren gri pasaport sahibi kişilerin AKP’li belediyeler tarafından Almanya’ya taşınması konusu Almanya gündemine girmeye başladı. Federal hükümet ve Alman İstihbaratı, 14 ay önce “Çevreye duyarlı bireyler yetiştirme projesi” kapsamında yasal yollarla Türkiye’den Almanya’ya gelen 45 kişiden 43’nün geri dönmediğini şimdiye kadar gizlese de skandalın patlak vermesi üzerine Aşağı Saksonya ve Bavyera Eyaleti'nde konu meclis gündemine taşındı. AKP eliyle gerçekleştirilen insan kaçakçılığına ilişkin Türk Dışişleri Bakanlığı’ndan kısa zamanda açıklama talep edileceği belirtilirken, bu kişilere gri pasaportun nasıl verildiğine dair de detaylı bir bilgilendirme isteneceği kaydedildi. Soruşturma sonucunda uluslararası hukukun ihlalinin tespit edilmesi durumunda Türkiye kaynaklı bütün pasaportların şüpheli duruma düşecek.

Almanya neden gizledi?

AKP’li belediyelerin büyük meblağlar karşılığında yaptığı bu kaçakçılığın 43 kişiyle ve tek olayla sınırlı olmadığı bilinse de Alman hükümeti ve istihbaratının neden şimdiye kadar konu hakkında soruşturma açmadığı ve skandalı neden basından sakladığı ise belirsizliğini koruyor. Vize verilen gri pasaportlu kişilerin tüm bilgilerine sahip olan Alman devleti, nasıl olur da bu kişilerin Türkiye’ye geri dönmediğini bilmez? Türk devlet kurumları ve siyasilerinin içinde yer aldığı bu ‘taşımacılıktan’ Almanya’nın habersiz olamayacağı bilinirken “Peki, Alman devleti ve kurumları bu işin neresinde” sorusu karşımızda beliriyor.

Fatma Şahin’i işaret etti

Skandalın en çok konuşulan isimlerinden Mega Kilit'in sahibi Ersin Kilit. 45 kişiye gri pasaport çıkartan kişi olarak bilinen Kilit, “basında sürekli kendisinin hedef alındığın”dan yakınarak "Hiç kimse Fatma Şahin'i araştıralım demiyor” sözleriyle şu an mevcut AKP Antep Belediye Başkanı Fatma Şahin’i işaret etti.  Kilit, “Neden Ersin Kilit'in üzerinde duruyorsunuz? Belediye başkanı dün 'vatandaşları gönderdik, karşılığında kamyon aldık' dedi. Urfa Ceylanpınar Belediye Başkanı'nın açıklaması var. Bütün evraklarda valinin, belediyenin, belediye meclis üyelerinin imzası var. Hadi diyelim Ceylanpınar'da öyle, Diyarbakır, Urfa niye böyle? Antep'e ne oldu Fatma Şahin'in üzerinde neden durmuyorlar" ddiye konuştu.

Benim ne suçum var?

Öte yandan  Bingöl’ün Genç ilçesine bağlı Servi Beldesi eski belediye başkanı Ali Ayrancı ve Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Bekir Karakuş’un organize ettiği kaçakçılıkla Almanya’ya gelen Bingöllü H.B. basına konuştu. Gazeteci Sevilay Yaman’a röportaj veren H.B., “Benim ne suçum var? Ben bana böyle bir olanak sunulmuş bunu kullanmışım. Kime deseler seni bu yolla Avrupa’ya götüreceğiz. Kim yok der? Haftada 3 ya da 4 otobüs geliyor. Düşünün… Burada her şey var. Orada iş yoktu, güç yoktu. Açtım yav. Bak düşün burada her gün et yiyorum. Ben orada et yiyemiyordum. Eşim vefat etti. Bir tane oğlum var. Onu mutlu edecek kadar para kazandıktan sonra gerisi önemli değil…” diye konuştu.

H.B. kendisinin şimdi Hamburg’da kaldığını, ayrıca şimdiye kadar bu sistemle sadece Bingöl’den gelen 150 kişi tanıdığını da söyledi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.