Türk işgal güçlerinin 53 gündür ablukaya alıp saldırdığı Cizre’de, yeni vahşetlere imza atılıyor. 6 gündür bir bodrumda kuşatılarak mahsur bırakılan 15 yaralı, 7 cenaze ve yanlarındaki 9 kişiye dün de ulaşmak isteyen ambulanslar, çatışma mizanseni ile engellendi. Devlet güçleri aynı saatlerde, hem abluka altındaki mahalleleri yakıp yıkmaya başladı hem de diğer mahallelere baskın yaparak gözaltıları arttırdı. Top attışlarının isabet ettiği Cudi Mahallesi’nde 37 yaralının bulunduğu başka bir evde de yangın çıktı. Yaralılar, itfaiyeyi arayınca Kobra tipi zırhlı araçlar da evi kuşattı.

Şırnak’ın Cizre ilçesi Cudi Mahallesi’nde 15 gündür bir binanın bodrum katında kurtarılmayı bekleyen 15 yaralı, 7 cenaze ve bitkin haldeki 9 sivilden 6 gündür haber alınamıyor. Her geçen saat “yaralıların infaz edilmiş olması” şüphesini arttırıyor. Bodrumda 9 gündür en temel yaşam maddesi su dahi bulunmuyor.


Ambulanslar yine engellendi

HDP dün de girişimlerini sürdürdü. Şırnak Belediyesi’ne ait bir ambulans ve gönüllü sağlıkçı Cizre’ye girdi. Ambulans ve sağlıkçılar Dörtyol mevkiinde beklemeye başladı. Gönüllü 4 sağlıkçı ambulanstan inerek yaralıların bulunduğu Bostan Sokak’a girmek istedi. Sağlıkçılar sokağın başına ulaştıkları sırada ise bölge yeniden top atışı altına alındı. Bölgeye top atışlarının yoğunlaşarak sürdü. Sokağa top atışlarından ötürü giremeyen sağlıkçılar ise ambulansın yanına geçerek beklemeye başladı.


Diğer sağlıkçılar da 

Yaralıların alınarak hastaneye kaldırılması için günlerdir Cizre’ye gitmeye çalışan TTB ve SES üyesi 14 sağlıkçının nöbetini İstanbul ve Urfa’dan gelen sağlık ekibi devraldı. Mardin’in Nusaybin ilçesinde bir araya gelen sağlıkçılar buradan ambulansla birlikte yola çıktı. Mardin’in Nusaybin ilçesine bağlı Kemina Köyü’nde önleri kesilen sağlıkçıların geçişi engellendi. Engelleme üzerine sağlık ekibi yarın tekrar girişimde bulunmak üzere geceyi geçirecekleri Mardin’e döndü.


Mahallelere top atışları

Aynı saatlerde Sur ve Cudi mahallelerine dönük tanklardan yapılan top atışları yoğunlaştı. Mahallelerden top atışları sonucu çıkan yangınlar nedeniyle dumanlar yükselirken, polis ve askerin Dicle, Şah, Dağkapı mahallelerinde ev aramaları da devam etti. Çok sayıda kişi gözaltına alındı.


Yeni bir vahşet

Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanı Mehmet Tunç, Özgür Gün TV’ye telefonla bağlanarak, top atışlarının devam ettiğini ve ‘vahşet bodrumu’ndan haberdar olmadığını belirterek, şunları söyledi: “O binadan 6 gündür haber alamıyorum. O bodrumdan çıktım. Bir başka bodrum katındayız şu anda. Bulunduğum bodrum katında 37 yaralı var. Ayakları kırılmış, bazıları kurşun yemiş, bazıları büyük bombalarla şok geçirmiş. Bu insanlar şimdi zor durumda. Bombardıman dolayı yangın çıktı. Yangının bulunduğumuz yere sıçraması an meselesi! İtfaiyeyi çağırmak zorunda kaldık. Kobra dediğimiz araç da şimdi kapının önünde. Madımak gibi olabilir. Tıpkı Madımak’ta olduğu gibi buradan yanmış cesetlerimizi toplayabilirsiniz. “ 


Aynı saatlerde

Tam bu saatlerde Türk tarafı Sur Mahallesi’nde çıkan çatışmada bir PÖH elemanının öldüğünü servis etti. 


Kanalizasyon ve su kanalları kapatıldı

Türk güçleri “PKK’lilerin kullandığı” iddiasıyla Cudi, Sur ve Nur gibi birçok mahallede kanalizasyon ve su kanallarını kapatmaya başladı. Cizre Belediye Eşbaşkanı Kadir Konur, Cizre üzerinde bir vahşet saldırısı yürütüldüğünü belirterek, “Büyük bir felakete yol açıyorlar. Bu da göç ve yıkım politikasının bir parçasıdır. Kürt halkına hayat yasaklanmış ve Kürt şehirleri boşaltılıyor” dedi. 

Cizre Belediyesi’nin de yoğun bir abluka altında olduğunu vurgulayan Konur, “Cizre Belediyesi olarak hiçbir çalışmamızı yürütemiyoruz. Ama biz bu zor süreci de başı dik bir şekilde çalışarak atlatacağız” diye konuştu. 


 ŞIRNAK






Cizre için BM’ye mektup


HDP Şırnak Milletvekilli Faysal Sarıyıldız, hastaneye kaldırılmayı bekleyen yaralılar için Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’ne mektup yazdı. 

Sarıyıldız yazdığı mektupta, Cudi Mahallesi’nde bulunan bodrum katındaki yaralılara ile ilgili olarak “İvedilikle müdahale edilmesi gereken bu vahim durumun aciliyeti söz konusudur” dedi.

23 Ocak’tan beri Cizre de bodrum altında kalan yaralılar için girişimde bulunduklarının altınız çizen Sarıyıldız, yaptıkları tüm girişimlerin sonuçsuz kaldığını vurguladı. Sarıyıldız, “26 Ocak 2016 tarihinde Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’na Cizre’nin Cudi Mahallesi’nde Bostancı Sokak No:23’te bulunan bodrum katındaki yaralılara ile ilgili tarafımca acil sağlık ekibi çağrısı yapılmıştır. Ancak, bu çağrıya henüz bir yanıt verilmemiştir” hatırlatmasında bulundu.

Mahsur kalan yaralıların, yakınlarıın ve cenaze sahipleri belirtilen adresteki enkaza çevrilen binanın önünde güvenlik güçleri tarafından gözaltına alındığını belirten Sarıyıldız, “Aydın ve sanatçıların yaralıları kurtarmak için canlarını siper etmeye hazır olduklarını ifade etmiştir. Bu çağrının amacı acil olarak tıbbi müdahale bekleyen yaralılara ulaşmak üzerinedir. İvedilikle müdahale edilmesi gereken bu vahim durumun acili yeti söz konusudur” uyarısında bulundu.


Devreye girin

Mektupta, “Sayın komiserliğinizden Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu’na yaptığımız ve cevapsız kalan çağrılarımız ile ilgili devreye girmenizi, cevap alabilmemiz konusunda yardımcı olmanızı arz ve talep ederiz” denildi.