Devletin bekası için mi?

  •  30 yıllık tutsak, ileri derece şizofren Kemal Gömi, AİHM’in kararına ve ATK raporuna rağmen tahliye edilmiyor. 

 

Türk cezaevlerinde yaşanan hak ihlalleleri, her yönüyle büyük bir insanlık krizine işaret ediyor. Hasta tutsaklar işkence, sağlıksız beslenmenin yanı sıra iletişim ve görüş yasaklarıyla karşı karşıya. Sağlığa erişim hakları gasp edilerek tedavi edilmiyor, serbest bırakılmıyorlar. 

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu” eyleminin 544’üncü oturumunu gerçekleştirdi. Dernek binası önünde yapılan bu haftaki eylemde, Metris R Tipi Kapalı Cezaevi'ndeki 30 yıllık tutsak Kemal Gömi’nin durumuna dikkat çekildi. 

İleri derece şizofreni

İHD Cezaevi Komisyonu'ndan Ferit Barut, Gömi’nin kişisel ihtiyaçlarını dahi idrak edemediğini, bu durumun Adli Tıp Kurumu (ATK) raporlarıyla da teyit edildiğini söyledi. Barut'un verdiği bilgilere göre; Gömi, 1993'ten beri cezaevinde; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlü olduğundan tek kişilik hücrede tutuluyor. Hastalığı nedeniyle defalarca Kocaeli Devlet Hastanesi ve Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne yatırıldı. ATK, 2010'da ‘Rezidüel Şizofreni’ tanısı koyarak, kalıcı bir hastalık olduğunu; sağlık sorunları sebebiyle Cumhurbaşkanı tarafından af edilebileceğini belirtti. 

AİHM kararını dinlemediler

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), 2019'da Gömi’nin tedavi hakkının ihlal edildiğine karar vererek devleti tazminat ödemeye mahkum etti. AİHM, mümkün olan en kısa sürede gerekli psikiyatrik ve sürekli tıbbi bir tedavi sağlayan özel bir kurumda yeterli tutsaklık koşulları sağlanması gerektiğini belirtti. Karara rağmen rağmen Gömi, uygun bir sağlık kuruluşuna sevk edilmek yerine tutulduğu Bolu F Tipi'nden Metris R Tipi'ne sevk edilip tekli hücreye konuldu.

Kesici aletle yaralandı

Metris'te adli bir tutuklunun saldırısına uğradı ve kesici aletle yaralandı. İleri derecede şizofreni hastası olması nedeniyle öz bakımını yapamıyor, hapiste olduğunu idrak edemiyor, etrafındaki kişileri kendisine tehdit olarak gördüğü için agresif tutumlar sergiliyor. 

Kemal burada kalmamalı

Kemal Gömi’nin ağabeyi ise durumunu şöyle özetliyor: "Ziyarete gittiğimizde bazen bizi onun evine gitmiş misafirler olarak görüyor, bazen de ailesinin maskelerini takmış ajanlar zannediyor ve bize saldırmaya çalışıyor. Orası Kemal'in kalabileceği bir yer değil, kardeşimin can güvenliğinden endişe ediyoruz, çünkü hastalığı nedeniyle kendisine zarar verebileceği gibi başka tutsaklar tarafından zarar görme riski çok fazla."  İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.