Devletin büyüklüğü zulmüdür

Gever ve Iğdır Newrozu 2023

Gever ve Iğdır Newrozu 2023

  • Newroz kutlamalarının bir başka adresi ise Tatvan, Muş, Gever ve Iğdır oldu. Newroz alanlarında bir araya gelen binler, sık sık “Bijî serok Apo”, "Bijî berxwedana zindanan", “Jin jiyan azadî” ve “Hükümet istifa” sloganları attı.

Newroz kutlamalarının bir başka adresi ise, Bedlîs’in Tetwan (Tatvan) ilçesi. Tetwan Fuar alanında yapılan kutlamalara, polis ablukasına rağmen binlerce kişi katıldı. Soğuk ve yağışlı havaya rağmen kadınlar, gençler ve çocuklar rengarenk kıyafetleriyle sabahın erken saatlerinde alana aktı. Arama noktalarından geçen binler, sık sık “Bijî serok Apo”, "Bijî berxwedana zindanan", “jin jiyan azadî”, ve “Hükümet istifa” sloganları attı. HDP milletvekilleri Şevin Coşkun ve Celaded Gaydalı ile DBP ve Yeşil Sol Parti üyeleri de alanda yerlerini aldı. 

 

 

Saygı duruşu sonrası program başladı. HDP Mûş Milletvekili Şevin Coşkun, şunları dile getirdi: "Maalesef bu yıl deprem nedeniyle bir acı ve hüzünle kutluyoruz Newrozları. Devlet her yerde olduğu gibi deprem alanlarında da halkı yalnız bıraktı. Devletin büyüklüğünü sadece Kürtlere karşı yürütülen baskı zulüm ve işkence politikalarında görüyoruz. Önümüzdeki seçimde AKP iktidarının neden olduğu bu yıkıma dur diyerek, seçim günü iktidarı tarihin çöp sepetine atacağız. Bu iktidar, ömrünü Kürtlere karşı savaş politikalarıyla uzatmaya çalışıyor. Savaşa ve tecritte ısrar ediyor. Yıllardır Sayın Öcalan üzerinde tecrit yürütülüyor. HDP olarak eşit ve özgürlükçü bir yaşam için tecridi kırmak için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Newroz ateşini daha da yükselttik

HDP Bedlîs Milletvekili Mahmut Celaded Gaydalı ise "Karda, yağmurda, fırtınada polis ve valinin engellemesine rağmen buradayız. Onlar durdurmak istedikçe Newroz ateşini daha da yükselttik. Ne saraylardan ne de saray korucularından korkmuyoruz. Bu ateş, artık sadece Kürt halkı için değil, geleceğe umut dolu bakan herkes için yanacaktır. Dehaklar olduğu sürece devrimci Kawalar da olacaktır" şeklinde konuştu. Barış Anneleri, parti yöneticileri ve milletvekilleri, daha sonra Newroz ateşini yaktı. Ardından sanatçı Talat Yeşil sahne aldı.

 

 

MUŞ

Newroz kutlamalarının gerçekleştiği bir başka yer olan Mûş’ta coşku doruktaydı. Yurttaşlar, Newroz için Gar İstasyonu’na akın etti. Gençler, “Bijî Kurdistan”, “Bijî Newroz” ve “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla alana giriş yaptı. Kadınlar ise yöresel kıyafetleriyle alanı doldurdu. Buradaki kutlamada da HDP Mûş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Riha Milletvekili Ömer Öcalan konuştu.  Konuşmaların ardından sanatçı Baran Bozyel, sahne aldı. Yine dengbêjler, Mereş merkezli depremde hayatını kaybedenler için kilamlar seslendirdi.

 

 

GEVER

Gever'de yağışlı ve soğuk havaya aldırış etmeyerek, Newroz alanını dolduran binler, Öcalan'ın fiziki özgürlüğünü haykırarak, "Hükümet istifa" sloganı attı. 

Colemêrg'in Gever (Yüksekova) ilçesinde soğuk ve yağışlı havaya aldırış etmeyen binlerce kişi, “Her der Newroz, her dem azadî” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz için Yenişehir Stadyumu'na aktı. Yöresel kıyafetlerle Newroz'a katılan binler, sarı, kırmızı ve yeşil flamalar taşıdı. Newroz programı, demokrasi mücadelesinde saygı duruşuyla başladı. Sonrasında alandan "Şehîd namirin" ve "Direne direne kazanacağız" sloganları yükseldi. Depremlerde hayatını kaybedenler unutulmadı. Alandan sık sık "Hükümet istifa" sloganı atıldı.

HDP Colemêrg Milletvekili Sait Dede, depremde yaşamını yitirenleri andı. "Hesap soracağız, önümüzde önemli bir seçim var, bunlara gereken cevap sandıkta da verilecektir" diyen Dede, "Yıllardır zulüm, savaş, yoksullukla ülkeyi yönetiyor. Sayın Öcalan üzerindeki tecridi kaldıracağız” dedi. Dede'nin konuşması da sık sık “Bijî serok Apo” sloganlarıyla kesildi. 

Her Kürt Kawa gibidir

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş da şöyle konuştu:  “Kürt halkının her bireyi Dehaklara karşı birer demirci Kawa olarak direniyor. Onlar istifa etmiyor siz göndereceksiniz onları. Var gücümüzle seçimlere hazırlanıyoruz. Bu seçimde en büyük mührü HDP vuracak. HDP seçimlerde anahtardır, bizler bu anahtarı halkımızın istediği gibi kullanacağız. Halkımızla birlikte o anahtarı özgürlüğe, tecridin olmadığı günlere çevireceğiz. Direnerek bugünlere geldik, direnmeye devam edeceğiz. Mutlaka kazanacağız, tek bir kişi bile kalsak sizin iradenizi temsil edeceğiz."

Konuşmaların ardından Beştaş ve Barış Anneleri Meclisi üyeleri Newroz ateşini yaktı. Yağışlı hava nedeniyle ateş yanmayınca, gençler üzerlerindeki montlarla ateşi harladı. Şemsiyelerle yağmurdan korunmaya çalışan binler, hep bir ağızdan "Bijî serok Apo" sloganı attı. Newroz, Hiwron'un sahne almasıyla devam etti. 

 

 

IĞDIR

Serhat kentlerinde Newroz'un bir başka adresi Îdir oldu. Bu yıl da Kürt, Türk, Terekeme ve Azeriler, Newroz'da bir araya geldi. Akşam saatlerinde Newroz alanı olan Kılıçlar, DBP, TJA, HDP ve Yeşil Sol Partisi flamalarıyla süslendi.  “Her der Newroz, her dem azadî”, “Dem dema jin, jiyan, azadiyê ye” ve “Bi agirê Newrozê ber bi azadiyê” yazılı pankartlar alana asıldı.

Kadınlar, sarı, kırmızı ve yeşil renkli kıyafetler, başlarına taktıkları rengarenk kofiler ile bu yıl da Newroz alanında yerlerini aldı. Kadınların coşkusu renkli görüntüler ortaya çıkardı. Gençlerin yoğun katılımı ise dikkat çekti. Kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Alandan sık sık "Hükümet istifa” ve “Bijî serok Apo” sloganları yükseldi. Program, 6 Şubat'ta Mereş merkezli yaşanan depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşuyla başladı. Yeşil Sol Partisi İl Eşbaşkanı Bahar Etreci, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, "Bu coşku ve heyecanla 14 Mayıs’ta baskıcı, zorba iktidardan kurtulacağız. Newroz ruhuyla ülkenin kaderini 14 Mayıs’ta değiştireceğiz” dedi.  

HDP Îdir Milletvekili Habip Eksik ise şunları söyledi: "AKP-MHP faşist iktidarı halkımızı enkaz altında bırakarak ölüme terk etti. Biz buradan bir kez daha ‘hakkımızı helal etmiyoruz’ diyoruz. Bu hükümet, Kürt halkının düşmanıdır. Kürt halkı üzerinde yürütülen savaşta ülkenin bütün kaynakları harcandı. Mutlaka bu iktidarı değiştireceğiz."

HDP İstanbul Milletvekili Oya Ersoy da şunların altını çizdi: "Bu savaş politikaları sürdüğü sürece biz bitmeyiz. Deniz Poyraz olacağız, Mehmet Tunç olacağız. Yasımızla, direnişimizle hesap soracağız."

Birbirinden renkli kıyafetler giyen kadınlar, Newroz ateşini yaktı. Sonrasında sanatçı Hediya Alkan sahne aldı. HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.