Kadınların istihdamı ve ev ekonomisine katkı sunmak amacıyla geliştirdiği evde turşu yapımı ve tandır ekmeği üretimi, İl Müdürlüğü tarafından yasaklandı. Kadınların kolektif bir şekilde turşu ve tandır ekmeği üretimini yaptıkları evleri teftiş etmeye giden İl Müdürlüğü ekipleri, kadınlara "Kayıt belgesi" olmadığı gerekçesiyle 2 bin 154 lira para cezası keseceklerini söyledi. Üretim yapan kadınlar ise, söylenilen para cezasını ödeyebilecek güçlerinin olmadığını İl Müdürlüğü'ne iletirken, Müdürlük ise kadınlara "üretim yapmazsanız, ceza vermeyiz" cevabını verdi.

Esnafa 'almayın' tehdidi

İl Müdürlüğü, kadınların ürettiği ürünlerin satıldığı marketleri de teftiş ederek, kadınların ürettiği ürünlerin "kayıt belgesi" olmadığı gerekçesiyle market sahiplerine söz konusu ürünleri satmamalarını söyledi. Müdürlük, market sahiplerine ürünleri sattıkları takdirde, "10 bin 770 TL para cezası keseceği" yönünde tehdit ettiği iddia edildi.

Halkın 'balık tutmasından' rahatsız

Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş, kadın istihdamı ve ev ekonomisine katkı sunmak için ürettikleri ürünlere engel çıkaran Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne tepki göstererek, "Kadınlara ilişkin projelerimize yönelik son dönemde böylesi sıkıntıların yaratılması düşündürücüdür. Sanırım birileri kadınlarımıza yönelik istihdamı ve insanların ekmek kazanımlarını istemiyor" dedi. Kendilerinin insanlara "balık vermeyi değil, balık tutmalarını" öğrettiklerini ifade eden Demirbaş, "Balık tutmamızdan rahatsız olanlar var. Sürekli istihdam projelerinden bahsedenler, neden belediyelerin insanlara ekmek vermelerinden korkuyor" diye sordu. Demirbaş, halka bugüne kadar çamaşır makinesi, buzdolabı ve makarna verenlerin "halkın balık tutmasından" korktuğunu söyledi. Demirbaş, son olarak yetkililere seslenerek, market sahiplerinin Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından tehdit edilmesinin "ürkütücü" olduğunu, bir an önce yetkililerin bu tutumlarından vazgeçmelerini ve projeye destek vermelerini istedi.

Kooperatif sistemine karşılar

Proje Koordinatörü ve Belediye Başkan Yardımcısı Gülbahar Örmek ise, Şubat ayında başlattıkları projenin amacının "çocuk işçiliğinin son bulması", "hijyenik ortamda ekmek üretimine yardımcı olmak" ve "Kadınların ev hayatından koparmadan iş hayatına katmak" olduğunu aktardı. Örmek, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün her aileyi işletme olarak gördüğünü ifade etti. Projelerinden vazgeçmeyeceklerini ifade eden Örmek, "Evde turşu yapımında mağdur olan kadınlar, mevcut bulunan turşu fabrikalarında işçi olarak çalışmalarına devam ediyorlar. Tandır ekmeğini yapan kadınların mağduriyetlerini gideremedik, ancak Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'ne İşletme Kooperatifliği için başvurduk, cevaplarını bekliyoruz" dedi.

AMED