Devrim haritasını kadınlar çiziyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Newaya Jin’ın Temmuz Sayısı “Devrim haritasını kadınlar çiziyor” manşetiyle çıktı.

HABER MERKEZİ

196’ıncı sayıda kadın mücadelesi, açlık grevi direnişi, Rojava Devrimi, İstanbul Sözleşmesi, Kürdistan’a işgal saldırıları, kadınların dayanışma ağları gibi farklı içerikler yer alıyor.

19 Temmuz Rojava Devrimi’nin 9’uncu yıldönümünü değerlendiren Medya Doz, YPJ’nin bütün dünyada kadın ruhunu ayaklandıran gücüyle bir dirilişi yarattığını vurgularken, Hêvîdar Xalid ise 10 yıllık inşa sürecini özetliyor.

Türkiye, ilk imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin yürürlüğünü bugün itibarıyla durduruyor. Rabia Tamer, bu vesileyle Türkiye toplumunun ve genel olarak devlet zihniyetinin İstanbul Sözleşmesinden ne anladığını, kadın, cinsiyet ve aile algısını analiz ediyor.  

Zerya Gül ise Êzîdî kadınlara yönelik vahşet uygulayan DAİŞ ile kadını koruyan uluslararası sözleşmelerden el çekmekle onları saldırılara açık hale getiren Türk devletinin benzeştiğine dikkat çekerek, kadın hareketlerinin özsavunma fikri, yöntemi ve eylemini çok yönlü geliştirme ihtiyacına vurgu yapıyor. 

Direnişin zaferini mümkün kılmak

Türkiye zindanlarında tecrit politikalarına karşı başlatılan açlık grevi, bugün itibarıyla 217’inci gününe girdi. Ronahî Serxwebûn, dünyada bir hak mücadelesi metodu olarak başvurulan eylemin tarihçesine dair hatırlatmalar yapıyor, 27 Kasım 2020’den bu yana devam eden eylemin kadın öznelliğine dikkat çekiyor. 
Berîtan Zagros ve Roza Metîna da dikkatleri, Türk devletinin Güney Kürdistan’a yönelik 23 Nisan’da başlattığı işgal saldırılarında faşist devlete verilen uluslararası desteği ve PDK ve YNK’nin işgal karşısındaki pozisyonunu yorumluyor.

2018'de İtalya'da kurulan RETE Jin ağı, özsavunma ve örgütlenme perspektifi ile çalışmalarını yürütüyor. Yeni sayıda ağın örgütlenme esasları ve çalışma metodlarına dair aktivist Camilla Z. ile röportaj yer alıyor. Delal Emilio da ayrıca İber Yarımadası’nda yürütülen çalışmaları tanıtıyor.

Gazetede, 2013’ten bu yana Kürtçe’nin farklı lehçelerinde yayın yapan ‘Dengê Welat’ Radyosu’nun tanıtımına da yer veriliyor. Ülkenin gündemini dünyanın her yerinde yaşayan Kürdistanlılara taşıran ‘Dengê Welat’ın yayın politikasını, radyo çalışanı Têkoşîn Mêrdîn değerlendiriyor.

29 Mayıs 2021’de ikinci konferanslarını gerçekleştiren Jinên Xwendekar ên Kurdistanê (JXK)’nin gündemleri, projeleri ve hedeflerine dair Rojin Agir ile röportaj, 22 Temmuz 2019’da Çewlîk’te şehit düşen YJA STAR komutanı Şevîn Bingöl (Hülya Kül) ile 3 Mayıs 2021'de şehit düşen Avaşîn direnişinin kahramanlarından Sarya Diyar’a dair anlatı yazılarının da yer aldığı tüm içeriklere newayajin.net sitesi üzerinden de erişmek mümkün.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.