NİHAL BAYRAM / MAINZ

1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Almanya’da sendikalar, barış örgütleri, göçmen kurumları savaşa, silahlanmaya ve artan ırkçılığa karşı sokağa çıkacak.

Almanya’da 1 Eylül Dünya Barış Günü farklı kentlerde yapılacak, yürüyüş, toplantı ve etkinliklerle karşılanacak. Alman Sendikalar Birliği (DGB) tarafından 1 Eylül ile ilgili açıklamasında savaş ve yükselen ırkçılığın altını çizildi.

Silahlanma için ayrılan bütçeye dikkat çekerek “Askeriye ve silahlanma için yaklaşık 85 Milyar Euro harcanması planlanıyor” diyen DGB, bu paranın iklimi koruma, emekliler ve eğitimin iyileştirilmesi için kullanılmasını istedi.

Gelişen ırkçılık ve aşırı sağa karşı da açıklamada şunlar dile getirildi: ”Herkes için sosyal adalet ve herkes için güvenli bir gelecek ‘Aşırı sağcıların ve sağcı popülistlerin bölme ve dışlama sloganlarına karşı en etkili cevaptır’” diyen DGB, herkesi 1 Eylül Pazar günü sokağa çağırdı.

Etkinliklerden birkaçı şöyle:

- Berlin’de yapılacak merkezi buluşmaya Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Slovakya’dan katılım olacak. DGB Genel Başkanı Reiner Hoffman da Berlin’de olacak.

- Frankfurt’ta DGB “silahlanma yerine silahsızlandırma, yıkım yerine gelecek” sloganıyla yapılacak yürüyüş Konstablerwache’de başlayacak. Savaş kurbanları anıtı (Opferdenkmal) ve hükümet partilerinin önünde de mitingler yapılacak.

- Rosa Lüksemburg Vakfı, Bewegung Bochum isimli Alman İnsan Hakları Birleşimi gibi birçok kurum da paneller organize edecek.