DİAYDER suçlamaları çöktü

DİAYDER duruşması

DİAYDER duruşması

  • DİAYDER yöneticileri hakkında açılan davanın tek tutuklusu olan Başkanı Ekrem Baran hakkında da tahliye kararı verildi. Baran’ın avukatı Fırat Epözdemir, suçlamaların çöktüğünü söyledi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanları ile ilgili açılan davanın, DİAYDER dosyası ile birleştirilmesi talep reddedildi.  Dava boyunca İBB ile ilgili sorular sorulduğuna dikkati çeken Av. Fırat Epözdemir, İBB’ye alınan gassallara para aktardığına dair iddianın da çöktüğünü belirtti.

İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran ile derneğin 22 üyesi hakkında açılan davanın 8. duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Sivil cuma namazları ve dernek faaliyetlerinin suçlama konusu yapıldığı davanın duruşmasına, tutuksuz yargılanan bazı kişiler ile avukatları hazır bulundu. Davanın tek tutuklusu olan DİAYDER Başkanı Ekrem Baran ise Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Ceazevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve partinin İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu'nun da aralarında olduğu çok sayıda kişi duruşmayı izledi. 

Kürt meleler hedef alınıyor

Kimlik tespiti ardından söz verilen Ekrem Baran, daha önce verdiği beyanları tekrar ettiğini belirtti. Baran, “Daha önceki celselerde temelsiz iddialara yanıt verdik. Bu davanın siyasi olduğu kanaatindeyiz. Bu açından vicdanımız rahattır. Bu dava ile Kürt meleleri (din alimleri) ve medreseleri hedef gösteriliyor. Adalet hem bu dünyada hem öbür dünyada herkese lazım olacaktır” diye konuştu. Yaklaşık iki yıldır tutuklu olduğunu ve cezaevi şartları nedeniyle kronik rahatsızlıklarının ağırlaştığını aktaran Baran, tahliye talebinde bulundu.

İBB dosyasıyla birleştirilsin

Baran’ın avukatı Fırat Epözdemir, bir önceki celsede İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) çalışanlarıyla ilgili açılan davanın dosya ile birleştirilmesini talep ettiklerini, ancak bu talebin kabul edilmediğini anımsattı. Dava boyunca İBB ile ilgili sorular sorulduğuna dikkat çeken Av. Epözdemir, davaların birleştirilmesi talebini yineleyerek, “Maddi gerçekliğe ulaşmak istiyorsanız dosyaları birleştirmeniz gerekiyor” dedi.

650'den 358'sine AKP de yardım etmiş

DİAYDER’in yardım ettiği belirtilen 650 civarındaki aileden 358 kişiye daha önce AKP döneminde de yardım edildiğini, diğer kişilerin ise "değer ailesi" olarak tanımlandığını ifade eden Epözdemir, yaptıkları araştırmayı paylaştı. Söz konusu 272 kişiden sadece 26 kişi hakkında daha önce dava veya soruşturma açıldığını, ancak bu kişilerin “değer ailesi” olarak lanse edilerek suç üretilmek istendiğini kaydeden Epözdemir, 26 kişiye açılan davanın bir çoğunun da adli suçlamalar olduğunu aktardı. Epözdemir, suçlama konusu yapılan yardımların verildiği isimlerin kaçının “değer ailesi” olup olmadığının araştırılmasını talep etti.

Epözdemir, "Değer ailesi’nden söz ediliyorsa başından beri bu davanın siyasi bir dava olduğunu hepimizin artık kabul etmesi lazım. Hukuka aykırı bir delilin, makul bir delil olarak kabul edilip iletişimin dinlenmesine karar vermek hukuka aykırıdır” dedi. İBB’ye alınan gassallara para aktardığına dair iddianın da çöktüğünü söyleyen Epözdemir, “Sadece bir kişinin derneğe para gönderdiğini biliyoruz. Başka gönderen var mı? Tespit edebilir misin? Hayır. Müvekkil uzun zamandır tutuklu bulunuyor. Derhal tahliyesini talep ediyorum” şeklinde konuştu. 

Tutuksuz yargılanan dernek üyesi imamlar ve avukatları ise adli kontrol şartı uygulamalarının kaldırılmasını isteyerek, beraat talebinde bulundu. 

Kürtçe 'örgüt'e delil gösterildi

Av. Hüseyin Boğatekin, “Kürtçeye karşı bir tavır vardı. Kürtçe kavramlar açıkça örgüt kavramı olarak gösterildi" dedi. Boğatekin, Eruh’ta bulunan Kürtçe köy isminin de suçlama konusu yapıldığını, bu nedenle Eruhlu Derneğine bu köyün Kürtçe isminin ne olduğuna dair yazı yazılması talebinde bulundu.

Tahliye karar verdi, talepleri reddetti

İddia makamı, eksik hususların giderilmesi ve adli kontrol tedbirlerinin devamına karar verilmesini talep etti. İddia makamı, ayrıca Baran’ın tutuklu bulduğu süreye ve dosyanın geldiği aşamaya işaret ederek, tahliyesini talep etti. Mahkeme, duruşmaya verdiğ aranın ardından Baran’ın tahliyesine karar verdi. Mahkeme, İBB dosyasının bu dosya ile birleştirilmesi talebi ile "değer ailesinin araştırılması" talebini ise reddetti. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.