Kürt alimler pes etmiyor

DİAYDER

DİAYDER

  • DİAYDER’in kapısına mühür vurulmasına tepki gösteren Kürt alimler, yeni bir dernek açacaklarına işaret ederek, her kapattıklarında yenisini açacaklarını söyledi. 

 

İstanbul’da faaliyet yürüten Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyeleri, Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle Bakırköy 1. Asliye Ceza Hukuk Mahkemesi’nin dernek faaliyetlerinin tedbiren durdurulmasına dair verdiği kararı protesto etti. Dernek üyeleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bahçelievler İlçe Örgütü’nde konuya dair açıklama yaptı. Açıklamaya çok sayıda dernek üyesinin yanı sıra HDP İstanbul İl Eşbaşkanı İlknur Birol, Gazi Cemevi temsilcileri ve çok sayıda kişi katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, “Dilimize inancımıza ve mezhebimize dokunma” yazılı pankart asıldı. 

Açıklamada konuşan dernek üyesi mele Yusuf İnal, dayanışmanın kendilerine güç verdiğini dile getirdi. Derneğin kapatılmasına dair daha önce sarf ettiği sözleri hatırlatan İnal, “Dediğimiz gibi derneğimiz bugün kapatılsa bile yarın yeni bir dernek açacağız” dedi. Derneğin mühürlenmesinin hukuki bir gerekçesinin olmadığını söyleyen İnal, kapatılmaya dair henüz bir gerekçenin açıklanmadığını aktardı. İnal, derneğin “gerçek İslamiyeti” ve Kuran’da yer alan kaideleri halka tebliğ etmek üzere kurulduğunu ifade etti. 

Daha önce derneklerinin kapatıldığını ve bunun ikinci kapatma olduğuna dikkat çeken İnal, “Yüzüncü kapatma da olsa yüz birinci açılışı yapacağız. Kapatmaya ilişkin kararın hukukla alakası yoktur. Burası kanun devleti bile değil. Kapatma nedeni sadece siyasaldır. Siyasal İslam’a hizmettir. Devletin şemsiyesinin altına konulmuş bir din, din değildir. Madem ki biz hukuk devletiyiz, burası mescittir. biz burada Kuran’ı kardeşliği anlatıyoruz, neden kapattınız? Dünya tarihine kara bir leke olarak girecektir. İsrail bile bugün kadar camiyi mühürlemediler. Özel mülkiyete de tecavüz ettiler. Bu durumu kınıyoruz. Artık kelime bulamıyoruz. Bu durum için yeni bir lisan üretilmeli” diye konuştu. 

Cemevi Başkanı: Yanınızdayız

Gazi Cemevi Başkanı Hıdır Karadaş, Türkiye’de demokratik hak ve taleplerinin karşılanmadığını belirtti. İnsanların inançlarını özgürce yaşayamadığı bir noktaya gelindiğine dikkat çeken Karadaş, DİAYDER’in yanında olduklarını ifade etti. Karadaş, “Bu ülkedeki demokrasinin, adaletin, hukukun, kardeşliğin bir olması noktasında bütün medeni cesaretimizi gösteriyoruz. Bunun için elimizden geleni de yapacağız. Son dönemlerde daha da otoriter, diktatöryal bir yönetim biçimi ile karşı karşıyayız. Buradan seslenmek istiyorum; bu ülkede barışın, sevginin ve kardeşliğin var olabilmesi için kendi cenahında kendi noktasında mücadelesini vermeli. Bu bir zorunluktur. DİAYDER’in tek bir derdi vardı. İnancı doğru bir şekilde vermek” diye konuştu.

Cami cemaati adına söz alan Süleyman Yıldız, derneğin kapatılması nedeniyle tahta üzerinde namaz kıldığını söyledi. Kapatmayı “ayıp” olarak niteleyen Yıldız, “Camiimiz açılana kadar tahta üzerinde namaz kılmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu. 

Ne yaparlarsa yapsınlar

Doğu ve Güneydoğu Dernekleri adına söz alan Tuncay Gökçe, DİAYDER’in çalışmalarını benimsediklerini ve birlikte mücadele ettiklerini belirtti. Yan yana durmaya devam edeceklerini dile getiren Gökçe, şunları ifade etti: “İktidar inanç kurumlarına saygısızlık yapıyor. Bunu sadece DİAYDER’e yapılmış bir saldırı olarak görmüyoruz. Ne yaparlarsa yapsınlar bu mücadele devam edecek. Bu ülkede demokratik bir şekilde yaşayacağımız güne kadar mücadele etmeye devam edeceğiz. Kürt halkına, diline ve inancına saldırı var. Kadın cinayetleri had safhada. Sanatçılarımızın konserleri yasaklanıyor. Toplumumuz artık uyanmalı ve yan yana durmalı. Bizim siyasetçilerimiz, iradelerimiz zindanda. Kurumlarımız kapatma ile karşı karşıya. Milyonlarca insanımızın iradesi HDP de kapatma ile karşı karşıya. Bunlar her biri birbirinin halkası. Mutlaka ama mutlaka biz kazanacağız. Direnenler kazanacaktır.” 

DİAYDER’in faaliyetlerinin durdurulmasına tepki gösteren HDP’li İlknur Birol ise ararın hiçbir kural ve kanuna dayanmadığını; dile, inanca ve kimliğe saldırı olduğunu vurguladı. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.