20 Kürt alime ceza istendi

DİAYDER dava

DİAYDER dava

  • DİAYDER davasında mütalaasını sunan iddia makamı, 20 Kürt  alim hakkında ceza istedi.

Kürtçe hutbe ve vaaz verdikleri gerekçesiyle Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) Başkanı Ekrem Baran ile dernek üyelerinden oluşan 22 kişi hakkında “Örgüt üyesi olmak" ve “Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla açılan davanın 14. duruşması, dün İstanbul Adliyesi 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, tutuksuz yargılanan 11 dernek üyesi ile avukatları katıldı.

Savcı, mütalaasını sundu. Savcı, Ekrem Baran’ın da aralarında olduğu 20 kişinin cezalandırılmasını istedi. Savcı, 20 kişinin cezalandırılmasına gerekçe olarak ise yürüttükleri dernek çalışmaları, basın açıklamaları, verdikleri röportajlar, katıldıkları eylem ve etkinlikler, evlerinden çıkan kitap ve dergiler, telefon görüşmeleri, verdikleri vaazları gösterdi. Ayrıca mütalaada, 2014 yılında Kobanê’ye dönük DAİŞ saldırısı sonucunda Riha’nın Pirsûs ilçesinde başlatılan nöbet eylemine katılmak, tecridin kaldırılması talebiyle başlatılan açlık grevi eylemleri de suçlamalara gerekçe yapıldı. Baran’ın haber paylaşımları ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından verilen alış veriş katlarını dağıtması da gerekçe yapıldı. 

Mütalaada, Ekrem Baran ile dernek üyeleri Ali Demir, Abdulhadi Öztekin, Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Enver Karabey, Fevzi Barış, Hafit Tunç, Hasan Karahan, İbrahim Şek ve Mehmet İnan’ın “Örgüt üyeliği” ve “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla cezalandırılmaları istendi. DİAYDER eski Başkanı Mehmet Şimşek ile dernek üyeleri Nasri Tonğuç, Nur Mehmet Işık, Nezir Erdemci, Mehmet Emin Aslan ve Rıza Oğur’un ise “Örgüt üyeliği” iddiasıyla cezalandırılması; Mehmet Nas ile Lütfü Büyükefe’nin de “Örgüte üye olmamakla birlikte”, “Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” suçlamasıyla cezalandırılması talep edildi. Fahrettin Ülgün hakkında ise “Örgüt üyeliğinden” cezalandırılmasını isteyen savcı, “Örgüt propagandası” suçlamasından beraat edilmesini talep etti. 

Mahkeme heyeti, avukatların süre taleplerini kabul ederek, duruşmayı 21 Aralık 2023'e erteledi. İSTANBUL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.