Dicle Haber Ajansı'nın tüm bürolarına, Özgür Gündem ve Azadiya Welat gazeteleri ile Fırat Dağıtım, Etik Ajans ve Demokratik Modernite dergisi bürolarına 20 Aralık 2011 tarihinde yapılan "KCK operasyonu" sonucu haklarında dava açılan 33'ü tutuklu 46 gazetecinin yargılandığı davanın duruşması, İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam ediyor. Silivri Ceza İnfaz Kurumu Kampusu'nda bulunan duruşma salonunda görülen davanın üçüncü duruşmasının ikinci oturumu sona erdi. Sabah saatlerinde hastaneye giden tutuklu gazeteci Nahide Ermiş, öğle saatlerinde duruşmaya katılırken, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da duruşmayı izledi.

İddianamenin dün okunan bölümlerinde DİHA muhabirleri Çağdaş Kaplan, Sadık Topaloğlu ve Nilgün Yıldız'ın haber kaynaklarıyla yaptıkları telefon görüşmeleri ve DİHA mahreciyle yapılan haberleri okundu. Muhabirlerin yaptığı haberler, "örgüt faaliyeti" olarak iddianamede yer alırken, "Bu haberleri bağımsız bir gazetecinin yapması mümkün değil" değerlendirmesi dikkat çekti. DİHA Yazı İşleri Müdürü Fatma Koçak hakkında iddianamede yer alan bölümlerde telefondan verilen haber istihbaratları "örgüt faaliyeti" olarak gösterilirken, ANF muhabiri İsmail Yıldız'ın asker ve polisler tarafından katledilen çocuklarla ilgili hazırladığı bir yazı için "Devlet foseptik çukuruna benzetilerek hakaret edildiği" değerlendirmesi yapılması dikkat çekti. Okunan telefon görüşmeleri ve savcının iddianamede haberler hakkında yaptığı değerlendirmeler, salonda gülüşmelere neden oldu.
Duruşma, iddianamenin 693'üncü sayfasına kadar okunmasıyla sona erdi. Mahkeme heyeti bugün açık görüş günü olduğu için duruşmayı, Perşembe gününe erteledi.

 DİHA/İSTANBUL